Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPECIJALNO VOZILO

HNB nabavlja oklopljeno vozilo za 12 milijuna kuna: Bit će potrebno i kad se kuna bude zamjenjivala eurom

Pula: Specijalno vozilo za prijevoz novca u pratnji policije
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/3
04.08.2021.
u 10:30

Oklopnjak mora biti neprobojan na metke te imati zaštitu od eksplozija i više izlaza za slučaj nužde...

Hrvatska narodna banka nabavlja oklopljeno trezorsko vozilo vrijedno čak 12 milijuna kuna. Kako se navodi u natječajnoj dokumentaciji, za taj ograničeni postupak javne nabave s odabranim isporučiteljem HNB će sklopiti ugovor za proizvodnju i isporuku jednog motornog vozila za posebne namjene.

Pri tome se to blindirano trezorsko vozilo za prijevoz tereta treba temeljiti na četveroosovinskom upravljaču prema naprijed s bruto težinom vozila u rasponu od 32 do 37 tona i povećanim zahtjevima zaštite.

Imaju dva blindirana vozila

U vozačkoj kabini treba biti mjesta za od četiri do pet osoba.

Prema javno dostupnim tehničkim specifikacijama, HNB-ov oklopnjak mora imati balističku zaštitu kabine, odnosno mora biti neprobojan na metke, imati zaštitu od eksplozija i gelera u svim područjima – prednjim, bočnim i stražnjim te na krovu, podu i prozorima vozila.

I teretni prostor tog vozila mora također imati balističku zaštitu. Korisni teret, odnosno nosivost motornog HNB-ova vozila za posebne namjene, pod pretpostavkom dopuštene ukupne težine od 37.000 kg, mora biti minimalno 15.000, a maksimalno 17.000 kg.

Vozilo na krovu te na desnoj i lijevoj strani mora imati i izlaz za slučaj nužde. A takva mrcina od vozila mora imati i veliku snagu motora pa je tako određeno da ona bude minimalno 500 konjskih snaga, odnosno najjača moguća snaga s obzirom na karakteristike vozila.

Vozilo će imati i minimalno dva nepropusna spremnika s odvojenim komandama, a ukupna zapremnina spremnika treba biti najmanje 400, a najviše 600 litara. Vozilo mora biti tamnoplave boje. Postupak nabave HNB-ova oklopljenog vozila provest će se u dva stupnja. U prvom stupnju svaki zainteresirani gospodarski subjekt može dostaviti zahtjev za sudjelovanje.

Otvaranje tih zahtjeva za sudjelovanje nije javno. Onima koji pravodobno dostave zahtjeve i zadovolje tražene zahtjeve i uvjete u skladu s dokumentacijom o nabavi, daje se mogućnost sudjelovanja u drugom stupnju. U drugom stupnju naručitelj će istodobno pozvati odabrane natjecatelje da dostave ponude.

Nakon pregleda i ocjene otvaranje ponuda bit će javno. U pozivu na dostavu ponuda HNB će odabranim natjecateljima dati pristup drugom dijelu tehničkih specifikacija, koje su povjerljivi podaci naručitelja te kao takvi ne smiju biti javno objavljeni. Stoga će kandidati koji su ušli u drugi krug morati potpisati izjavu o povjerljivosti kojom se obvezuju čuvati u tajnosti sve povjerljive podatke HNB-a koje su saznali tijekom ograničenog postupka javne nabave blindiranog trezorskog vozila.

U HNB-u objašnjavaju da oni, sukladno zakonu, organiziraju i osiguravaju redovitu opskrbu novčanicama i optjecajnim kovanim novcem na teritoriju RH. Kažu da trenutno imaju dva specijalna blindirana trezorska vozila, od kojih je jedno nabavljeno krajem 1993., a drugo početkom 2007.

Pri tome objašnjavaju da je specijalno vozilo iz 1993. potrebno zamijeniti novim, ali ističu i to da im je novo vozilo potrebno i za prijevoz gotovog novca tijekom zamjene hrvatske kune eurom, kada će se istodobno povlačiti sav gotov novac kune iz optjecaja io opskrbljivati tržište gotovim novcem eura.

Stoga su, navode u HNB-u, sukladno potrebama posla te kako bi osigurali kontinuitet redovite opskrbe novčanicama i kovanicama pokrenuli ograničeni postupak javne nabave blindiranog trezorskog vozila. U HNB-u kažu i da su prije objavljivanja ovog natječaja proveli istraživanje tržišta temeljem kojeg su prikupljene potrebne informacije o tehničkim karakteristikama, referencama pojedinih proizvođača, rokovima isporuke i okvirnim cijenama.

Konzultacije po Europi

– Nakon provedenog istraživanja tržišta obavljeni su razgovori i konzultacije sa središnjim bankama država europodručja s ciljem prikupljanja iskustava i zadovoljstva postojećim vozilima, kao i prikupljanja tehničkih karakteristika blindiranih vozila za potrebe prijevoza gotovog novca koje središnje banke država europodručja koriste – poručuju iz HNB-a.

Inače, i MUP će nabaviti dva terenska interventna vozila visoke klase za pratnju i osiguranje novčanih sredstava za potrebe HNB-a. Procijenjena vrijednost te nabave iznosi 1,79 milijuna kuna bez PDV-a.

VIDEO Pogledajte kako aktivirati svoju novu osobnu iskaznicu

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
11:07 04.08.2021.

Jel se sjecate ona dva kamiona sto nikad nisu stigla na odrediste iz Svedske punih kuna,,,,,,da se i ovaj ne zagubi hehehehhehe

SJ
Sve je uzalud
11:01 04.08.2021.

.....koliko unuta može stati isprebijanih antivaksera.............. demonstranata...........

FA
fajlpz
10:46 04.08.2021.

Ma možeš mislit kripto valutu.Ja kao sredstvo plaćanja a ne kao nacionalnu valutu.Čitati čitavi tekst ne samo naslov Kolumbo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije