Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekonomisti

Hitno zaustaviti privatizaciju šuma, voda, zemljišta, autocesta

'16.11.2010., Zagreb - Skup u hotelu Dubrovnik, pd nazivom, Zene na trzistu rada, Djuro Popijac, Jadranka Kosor.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
28.02.2011.
u 19:30

Vladine su mjere nepovezane i nekonzistentne, kažu ekonomisti predvođeni akademikom Baletićem i dr. Zdunićem

Orijentacijom na velike infrastrukturne investicije kao što su mostovi ili željeznica Vlada će ponovo učiniti veliku grešku. Takve investicije nemaju povrata ulaganja ili je on izvanredno dug, što će dodatno povećati vanjski i unutarnji dug, ustvrdili su dr. Vladimir Lasić i Stjepan Zdunić u analizi aktualne gospodarske situacije koju su iznijeli pred Znanstvenim društvom ekonomista.

To je društvo potaknulo izradu studije alternativne ekonomsko-financijske i razvojne politike koju je pripremilo 12 ekonomista (Ivo Sever, Vladimir Lasić, Stjepan Zdunić, Saša Drezgić, Jože Mencinger, Branimir Lokin, Zoran Aralica, Zvonimir Baletić, Davor Savin, Dragoljub Stojanov, Saša Živković, Branko Caratan) te su zatražili od Vlade da hitno osnuje državni zavod za planiranje u sklopu kojeg bi nezavisni stručnjaci izradili strategiju razvoja zemlje.

Vladine su mjere nepovezane i nekonzistentne, a grupa autora smatra da hitno treba suspendirati sve pokušaje privatizacije velikih nacionalnih resursa, prije svih voda, šuma, zemljišta, autocesta i elektroprivrede, promijeniti porezni sustav i sve učiniti da oživi proizvodnja. Najkontroverznije su mjere usmjerene prema monetarnoj politici. Hrvatska narodna banka morala bi smanjiti eskontnu stopu na razinu ECB te preko državne investicijske banke izravno financirati tvrtke.

Vlada je, kažu dr. Zdunić i dr. Lasić, pokušala provesti neke mjere u sklopu programa gospodarskog oporavka, ali one su ili bile krive (poput investicija) ili se nije usudila ukinuti valutnu klauzulu ili mijenjati tečajnu politiku. Stanje u zemlji pokazuje da Vlada nije postigla deklarirane ekonomsko-socijalne ciljeve, svuda je lošije, osim kod rezultata poslovanja bankarskog sektora.

Komentara 9

OB
-obrisani-
19:49 28.02.2011.

Treba donijeti Zakon o zaštiti resursa i zabraniti privatizaciju i prodaju istih ! To treba poslati u Sabor pa da se vidi tko je za,a tko je protiv !

MA
maraosta
19:49 28.02.2011.

Naš temeljni zahtjev je u pravom smislu riječi, ekonomski i politićki,suverena Hrvatska država .Zato smo se borili i na to imamo prvo To moraju znati i jugofili i eurofili.

OB
-obrisani-
19:47 28.02.2011.

1. Uvesti klizajući tečaj eura i dolara, smanjiti ulaganja u javnu infrastrukturu, zamijeniti uvoz domaćom proizvodnjom, refinancirati vanjski dug, ukinuti devizne klauzule, 2. smanjiti kamate na kredite, suspendirati privatizaciju velikih nacionalnih resursa, 3. regenerirati nekadašnja velika poduzeća, ekstraprofite korporacija uključititi u posebne fondove... 4.Potjerasti Škegru i ostale neoliberalne lešinare....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije