Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HHO: Zagovaramo cijepljenje, ali ne i prisilu

Ustavni sud zasad je dao legitimitet radu Stožera civilne zaštite, no HHO napominje da ostaje otvoreno pitanje koji je pravi doseg predloženih mjera te kada bi neke od njih trebale ipak biti potvrđene i u Hrvatskom Saboru.
30. studenoga 2020. u 15:26 1 komentara 264 prikaza
Ivan Zvonimir Cicak
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Hrvatski helsinški odbor (HHO) pozvao je u ponedjeljak tijela vlasti, medije, političke grupacije i građane na zalaganje za prevenciju kako bi u borbi protiv širenja koronavirusa izbjegli represiju koja je uvijek upitna jer smanjuje prostor ljudskih prava.

Zagreb: Ministar Banožić primio u posjet ministricu Oružanih snaga Francuske NABAVKA AVIONA Hrvatska na slatkim mukama: Francuski Rafale u laganoj prednosti pred američkim F-16?

„Najmanje smanjenje ljudskih prava otvara prostor za slabljenje usvojenih demokratskih normi te jačanje autoritarnih modela u upravljanju društvom”, upozorio je HHO u priopćenju.

Eventualno ograničavanje ljudskih prava, poput ograničavanja prava na kretanje, koliko god bilo nužno otvara brojne dileme i izaziva prosvjede dijela javnosti, ističe HHO. HHO podsjeća da je svako ograničenje ljudskih prava, uz međunarodne dokumente, normirano i hrvatskim Ustavom i zakonima.

Ustavni sud zasad je dao legitimitet radu Stožera civilne zaštite, no HHO napominje da ostaje otvoreno pitanje koji je pravi doseg predloženih mjera te kada bi neke od njih trebale ipak biti potvrđene i u Hrvatskom Saboru.

Iz HHO-a poručuju kako postoji opravdana bojazan da bi tijela vlasti u pojedinim državama mogle nametnuti cijepljenje protiv covida-19 kao obavezno za sve svoje građane, o čemu su i u Hrvatskoj pokrenute rasprave.

Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja EY PODUZETNIK GODINE Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad

„Bez obzira na dobre namjere promotora te ideje, HHO smatra da ona duboko zadire u slobode pojedinca i temeljne ideje ljudskih prava”, poručili su iz te organizacije za ljudska prava, koja se zalaže za dobrovoljni pristup cijepljenju.

Drže da je primjenu cjepiva moguće osigurati i na drugi način, poput Australije koja novčano podupire svakoga tko se odluči cijepiti.

Svjesni smo dubine problema i svih dilema vezanih uz njega. Zagovaramo cijepljenje, ali ne i prisilu, naglašava HHO.

VIDEO: Danas je u Hrvatskoj oboren novi crni rekord: U samo jednom danu od koronavirusa preminule su 74 osobe.

ogulin
plaća je od 4800 do 7000 kuna
Gradi se najveća tvornica drvenih podova na svijetu: Na raspolaganju nam je 300 radnika, trebamo ih još
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva