Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hho vs. Documenta

Nevladine udruge podijelile se na lijeve i desne po ideologiji i novcu

kolaž udruge
Foto: Pixsell
1/3
22.05.2015.
u 19:24

Čičak: Ako je Documenta lijeva, mi smo suprotno, i ako je naša skrb za branitelje desna, onda smo ponosni desničari

Ista oštra i ratoborna podjela kakva postoji među glavnim suprotstavljenim političkim taborima, odnosno strankama u zemlji, očito postoji i među civilnim udrugama, pa bi se moglo reći da, kako postoje desne i lijeve političke opcije, tako postoje i desne i lijeve civilne udruge. Taj se zaključak nameće nakon što je Globus iznio podatke o tome koliko su novca od države, u vrijeme prijašnje i sadašnje vlasti, dobile dvije udruge: Documenta – centar za suočavanje s prošlošću te Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO).

Svatko daje svojima?

Ispada tako da je HHO bolje profitirao od "desne" vlasti, a Documenta od "lijeve", odnosno da svatko daje "svojima", pa se onda može postaviti i pitanje jesu li dvije udruge u svom radu doista civilne, nevladine organizacije. Podaci iz Globusa kažu da je HHO lani imao proračun od 920 tisuća kuna, od čega je od države stiglo 160, a iz donacija trgovačkih društava 760 tisuća kuna. No, prije deset godina HHO je na raspolaganju imao oko tri milijuna kuna.

Documenta je pak 2008. imala proračun od 1,1 milijun kuna, no ni kuna tada nije stigla iz državnog proračuna, a onda je budžet godišnje rastao na 2,4 milijuna, pa 4,5 milijuna, da bi 2012. dosegao 5,2 milijuna kuna. Od 2012. do 2014. Documenta je od vladina Ureda za udruge dobila 1,47 milijuna kuna, a u tom iznosu bilo je i 250 tisuća kuna koje je isplatilo Ministarstvo vanjskih poslova. Potonji iznos pobuđuje pitanja o sukobu interesa jer je ministrica Vesna Pusić sestra predsjednika Upravnog odbora Documente Zorana Pusića. Usto, HHO je u istom razdoblju iz državnog proračuna dobio oko 267 tisuća kuna, ali je zato u vrijeme vladavine HDZ-a iz proračuna dobio 1,9 milijuna kuna. Može li se iz navedenih brojki, ako su točne, iščitati politička obojenost udruga koje se nazivaju nevladinima?

"To su lažni podaci"

– Ovi podaci su lažni. Mi od države, odnosno ni od HDZ-ove ni od ove sadašnje vlasti, nismo dobili nikakav novac. Jedino smo od vlade Jadranke Kosor primili 150 tisuća kuna za uređenje prostora koji smo dobili od Grada Zagreba. Lani nam je Zaklada za civilno društvo odobrila 125 tisuća kuna za dvije godine. Mi sigurno nismo ni lijeva ni desna civilna udruga, ali ako je Documenta lijeva, onda smo mi na suprotnoj strani, a to je ono što neki zovu desno. Ako je naša skrb za branitelje desničarenje, onda smo ponosni što smo desničari – uzvratio je čelnik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak. Iz Documente poručuju da je Ministarstvo vanjskih poslova lani Documenti, na natječaju, odobrilo 248.992 kune za pomoć projektu ukrajinskih civilnih organizacija, a da Z. Pusić, predsjednik Upravnog odbora, nije zaposlenik Documente niti sudjeluje u aktivnostima projekta s ukrajinskim kolegama te tako nema nikakvu financijsku dobit iz sredstava ministarstva Vesne Pusić.

– U Globusovu tekstu pokazano je elementarno nerazumijevanje funkcioniranja organizacija za ljudska prava, koje se za sredstva natječu na javnim natječajima. Podaci o godišnjim proračunima su točni, ali nije točan navedeni iznos iz državnog proračuna, koji je manji od navedenog. Više od polovice proračunskih sredstava odobrio je Ured za udruge zbog obveze Hrvatske da sudjeluje u projektima koje je financijski podržao EK. Sa 2013. na 2014. smanjio se proračun i prepolovio broj zaposlenika. A podjelu na lijeve i desne udruge uopće ne želim komentirati – rekla je čelnica Documente Vesna Teršelič.

Komentara 73

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
19:43 22.05.2015.

Ako Karamarko ne obeca da prestaje financirati Pusica, Terselicku i slicne, glasat cu za Ruzu Tomasic ili neki HSP.

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
19:44 22.05.2015.

Nisu lijeve i desne udruge nego jugoslovenske i hrvatske! Vrijeme je da se prestane s financiranjem protuhrvatske propagande i da se stavovi kojima se negira Domovinski rat i hrvatska državnost kriminaliziraju u Kaznenom zakonu!

DU
Deleted user
19:42 22.05.2015.

documenta je vladina udruga,, oni su lijevo krilo sdp-a zato ih milanović milijunima iz proračuna i financira

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije