Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed

Čičak se nudi za posrednika između branitelja i Vlade

Čičak
Foto: Robert Anić/PIXSELL
14.11.2014.
u 08:07

HHO: Prosvjednici su izrazili spremnost za dijalog, a Čičak ima dobru komunikaciju s premijerom

Hrvatski branitelji više od tri tjedna kampiraju ispred Ministarstva branitelja tražeći ostavku ministra Freda Matića i njegovih najbližih suradnika.

Još uvijek je pat-pozicija. Premijer Zoran Milanović stalno ponavlja da smjena ne dolazi u obzir.

U akciju nakon Vukovara

Iako su branitelji i Vlada ukopani u svojim rovovima, što znači da nitko neće popustiti, problem se ipak pokušava riješiti “posredničkom diplomacijom”. Na scenu je stupio predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak koji se sada pojavljuje kao “mirovni posrednik” između branitelja i Vlade. Iz priopćenja HHO-a saznali smo da su predstavnici branitelja na čelu s vođom prosvjeda Đurom Glogoškim došli u njihov ured da im iznesu svoje probleme. Članovi Odbora pozvali su invalide na dijalog s predstavnicima vlasti i apelirali na sve branitelje da vode računa o potrebi očuvanja integriteta institucija vlasti. Prosvjednici su, stoji u priopćenju, izrazili spremnost za dijalog, a HHO je prihvatio njihov poziv da, nakon obilježavanja Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, bude medijator u razgovorima s predstavnicima vlasti te da se okrugli stol s predstavnicima vlasti održi u prostorijama HHO-a.

U tom kontekstu dogovoreno je da predstavnici Odbora stupe u kontakt s objema stranama, kao i da se s predstavnicima vlasti uputi prijedlog za organiziranje okruglog stola u prostorijama HHO-a, no prosvjednici i dalje odbijaju dijalog s ministrom Matićem i traže njegovo odstupanje. Čičak nije želio reći tko je osim Glogoškog bio na tom sastanku, ali smo iz braniteljskih krugova doznali da su to bili Josip Klemm i Ante Deur. Čičak je uvjeren da može pomoći jer ima dobru komunikaciju s premijerom Milanovićem, a posebno s predsjednikom Sabora Lekom. “Čičkova inicijativa” još nije stigla do premijera. Kako neslužbeno doznajemo, Vlada je spremna na dijalog, ali kroz institucije. Čini se da predsjednik Sabora Josip Leko dobro kotira kod branitelja koji prosvjeduju. Đuro Glogoški, Ante Deur i Josip Klemm jučer su bili na razgovoru i kod njega. Tražili su odgodu primjene Zakona o mirovinskom osiguranju, koji treba stupiti na snagu od Nove godine.

Zadovoljni Lekom

Razgovarali su i o zahtjevu da se donese Ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja. Iako im Leko nije ništa obećao, branitelji su, kako se čini, zadovoljni. Ante Deur je istaknuo da s Lekom najbolje komuniciraju.

– Da smo imali ovakve kontakte i razgovore s “bivšim” ministrom Matićem, ne bi ni došlo do ovih problema. To je ono što gospodin Leko ima, a mnogi nemaju – rekao je Ante Deur te naglasio da branitelji nisu politički instrumentalizirani.

>>Branitelji prekidaju štrajk glađu i pozivaju ministra Matića da časno odstupi

>>Ivan Zvonimir Čičak: HHO nudi medijaciju između branitelja i Vlade

Komentara 21

DU
Deleted user
08:23 14.11.2014.

Čićak i njegovi suradnici su bili u jako dobrim odnosima i sa karlom delponte koja je temeljem iskaza nekih političara i HHO-a osuđivala Naše generale i Hrvatsku državu za tzv. stotine ubijenih srba nakon VRA'' Oluja''. Oteraj to iz šatora u srbiju kod šešelja.

Avatar nijeminišta
nijeminišta
09:37 14.11.2014.

čičak je zadnja osoba na svijetu koja bi mogla nekoga miriti... taj je davno prokockao svoj ugled i kredibilitet.

UJ
ujkica
10:30 14.11.2014.

ajde cicak van iz satora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije