Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HHO: Josipović nastavlja s Tuđmanovom retorikom

Bit prijepora između Josipovića i Banca, ali i HHO-a i Josipovića, je rasprava o „trećem entitetu“ i miješanju hrvatske politike u unutarnje stvari BiH
22. siječnja 2011. u 14:35 32 komentara 3 prikaza
čičak
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) u svojoj se izjavi osvrnulo na izjave aktualnog predsjednika Republike Ive Josipovića, u sarajevskom listu „Oslobođenje“ od 11. 01. 2011., te na kako kažu u HHO-u, začuđujuće ružnu retoriku kojom se Ivo Banac, istaknuti član i donedavni predsjednik HHO optužuje za "eklatantno miješanje u unutarnje poslove susjedne države“.

Izjavu HHO-a koju potpisuje njegov predsjednik Ivan Zvonimir Čičak prenosimo u cjelosti.

Mediji javljaju da je tužiteljstvo Ad hoc tribunala za bivšu Jugoslaviju u Haagu zatražilo 240 godina zatvora „hercegovačku šestorku“ kao najodgovornijih za sudjelovanje Hrvatske u ratu u BiH kroz tvorevinu nazvanu Herceg-Bosna. Ukoliko Sud prihvati zahtjeve tužiteljstva, bit će to samo još jedna osuda one politike koja je u poslijednjem ratu dovela do masovnih kršenja ljudskih prava i ratnih zločina.

Temeljem takvih politika nastala je i „Republika Srpska“ unutar BiH – poseban entitet uspostavljen genocidom i ratnim zločinima. To potvrđuju i presude Međunarodnog suda pravde u Haagu kao i Ad hoc tribunala za bivšu Jugoslaviju, poglavito u slučaju Srebrenice. Držimo da bi uspostavljanje trećeg teritorijalnog integriteta unutar BiH objektivno služilo daljnjoj legalizaciji i legitimaciji Republike Srpske, umjesto njenog ukidanja kao tvorbe nastale na masovnim kršenjima ljudskih prava, etničkom čišćenju i ratnim zločinima.

HHO je posebno osjetljiv na sve znakove koji ukazuju na nastavak politike podjele Bosne i Hercegovine, budući je Odbor u cjelini, a neki njegovi članovi posebno, bio vrlo aktivan u pokušajima suzbijanja zala i rata. Posebno se u toj aktivnosti isticao prof. dr. sci. Ivo Banac, istaknuti član i donedavni predsjednik Odbora, koji je za tu i takvu aktivnost 2004. godine proglašen počasnim građaninom Sarajeva.

Stoga smo začuđeni, no ne i iznenađeni, izjavama aktualnog predsjednika Republike Ive Josipovića, u sarajevskom listu „Oslobođenje“ od 11. 01. 2011.

Josipović je začuđujuće ružnom retorikom optužio Banca za „eklatantno miješanje u unutarnje poslove susjedne države“, tvrdeći da je Bančevo protivljenje njegovim razgovorima sa Dodikom i Tadićem zapravo „etiketiranje koje se može shvatiti kao poziv na nove ratne sukobe“. Nadalje, Josipović kaže: „Srećom, Banac je valjda i zbog takvog načina razmišljanja, propao u politici, pa je to što govori uglavnom irelevantno“. Navodeći i da „dr. Ivo Banac u političkom smislu ne predstavlja nikoga u Hrvatskoj, (pa) ne znam u kojem je svojstvu iznosio svoje stavove i zaključke, predpostavljam kao građanin“. Nadalje, Josipović izjavljuje da Bančevi stavovi ne predstavljaju mišljenje „dijela hrvatskih intelektualaca“ nego da se njegov zaključak o Josipovićevom „regionalnom angažmanu“ s Tadićem „kao, na određen način nastavak politike Karađorđeva“ svodi samo na jedno slovo - Ivu Banca.

Odgovor je to Josipovića na interview člana HHO-a Ive Banca u „Oslobođenju“ dan ranije, u kojem je Banac upozorio da su zajedničke aktivnosti Josipovića i Tadića „na neki način ponavljanje modela, kao u dogovorima Cvetković - Maček i Milošević - Tuđman. Naravno, nikad ništa nije isto.“ Banac je osim toga ukazao, u odgovoru na Josipovićev inteview, da se Josipović zalaže za stvaranje trećeg teritorijalnog entiteta u BiH. Jednako tako Banac je rekao da i „Vesna Pusić već neko vrijeme eksperimentira s vanjskom politikom“ aludirajući na njene nedavne izjave vezane za stvaranje hrvatskog entiteta u BiH. Za Tadića je rekao da je „još u velikosrpskoj brazdi“, a za Josipovića da on „naravno, nije Tuđman. On uopće nije čovjek politike. On je demokratski maneken.“

Odbor nema običaj odgovarati na napade i kritike te klevete kako samog Odbora tako i pojedinih njegovih članova. No narav ove rasprave ukazuje na potrebu očitovanja Odbora, budući je ona posebno važna sa stajališta ljudskih prava.

Josipovićeva retorika ukazuje da on ne samo što nastavlja s Tuđmanovom retorikom, nego nastavlja i s njegovom modificiranom politikom. Upravo je ta i takva politika doprinijela razbuktavanju rata na prostoru BiH. Takav Josipovićev javni diskurs govori ne samo o njegovom nerazumijevanju ideje civilnog društva nego i uloge nevladinih organizacija u pluralnoj demokraciji općenito. Banac nije „izgubio u politici“, već se nekandidiranjem za zastupnika u Hrvatskom saboru iz nje povukao, kako bi se posvetio vođenju HHO-a, kao njegov predsjednik. Uz to svaki pojedinac u društvu i javnom životu nešto znači, bez obzira na položaj u političkoj nomenklaturi. Pogotovo ako se radi o svjetski poznatom historičaru i povjesničaru, jednom od vodećih balkanologa i stručnjaka za modernu povijest, uvaženom intelektualcu, ne samo u regiji nego i u svijetu, do čijeg se mišljenja drži.

Odbor podržava stajališta Ive Banca iznesene u interviewu „Oslobođenju“, kao i u odgovoru nakon interviewa predsjednika Josipovića. Najnoviji događaji ukazuju da je u odnosu prema BiH, kako Hrvatske, tako i Srbije, na sceni politika kojom se vodi rat drugim sredstvima na liniji pokušaja daljnjeg dijeljenja Bosne i Hercegovine, u povijesnom kontinuitetu, ali u obliku prilagođenom današnjim uvjetima.

Bit prijepora između Josipovića i Banca, ali i HHO-a i Josipovića, je rasprava o „trećem entitetu“ i miješanju hrvatske politike u unutarnje stvari BiH, a vezano uz uspostavu nove Vlade nakon parlamentarnih izbora u BiH. Teritorijalno formiranje trećeg entiteta u kojem bi živjela samo manjina Hrvata od onih koji su preostali u BiH, značilo bi žrtvovanje preostalih Hrvata koji ne bi živjeli u novom entitetu BiH, jednako kao što bi to bio i gubitak elementarnih ljudskih i građanskih prava svih 300.000 Hrvata koji su u sklopu planiranog etničkog čišćenja protjerani i raseljeni iz BiH.

HHO ponovo naglašava nedopustivost miješanja Srbije i Hrvatske u unutarnje stvari suverene države BiH na bilo koji način. Bilo podrškom pojedinim političkim opcijama, pojedincima ili strankama, bilo promjenom teritorijalne karte BiH, bez suglasnosti i dogovora samih građana i političkih subjekata Bosne i Hercegovine kao cjeline.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • kukuriku:

    ..gremo Cícák,..slicno ala-1971.,...(napravi nesto za Nasé !)

  • detour:

    ivo banac je ljubitelj namjestaja. na tudji racun. tu sva rasprava zavrsava.

  • utatica:

    kamoćemo ti si lud