Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
paklenica

HGSS noćas "skinuo" dvoje alpinista sa 300 m visoke stijene

HGSS
Tino Jurić
16.08.2010.
u 08:13

Riječ je o vrlo teškoj i atraktivnoj stijeni u samom kanjonu Velike Paklenice na Velebitu, gdje se inače organizira i međunarodno penjačko natjecanje.

Dvoje austrijskih alpinista spasili su jučer djelatnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Penjući se na 300 metara visoku stijenu Debelog kuna na Paklenici, alpinisti su ostali zarobljeni na litici jer ih je uhvatio mrak. Pokušali su sići, no užad pomoću koje su se namjeravali spustiti zaglavila se u procjepima litice te su ostali zarobljeni dvjestotinjak metara iznad tla, izvijestio je HGSS.

Bez  vode i užadi, ali i bez ozljeda, zatražili su pomoć Gorske službe spašavanja. Na mjesto događaja upućena je dežurna ekipa HGSS-a u NP Paklenica koju su ovog vikenda činili gorski spašavatelji iz Rijeke, Ogulina i Zagreba a u pripravnosti je bila i stanica zadarskog HGSS-a. Alpinisti su noćas uspješno "skinuti" sa stijene.

Riječ je o vrlo teškoj i atraktivnoj stijeni u samom kanjonu Velike Paklenice na Velebitu, gdje se inače organizira i međunarodno penjačko natjecanje. U toj stijeni HGSS je do sada imao više sličnih intervencija.

U subotu su pripadnici gospićkog HGSS-a spasili planinara koji je ozlijedio nogu na vrlo nepristupačnom području na Velebitu. Planinar je zatražio pomoć od  Centra 112. Nakon što je uspješno lociran, pružena mu je prva pomoć te je imobiliziran i transportiran do prve ceste. 

Ključne riječi

Komentara 16

SN
sneacker
11:12 16.08.2010.

@gegan Koga briga. Spašeni su životi i to je najbitnije. Novac dođe i ode. I na kraju krajeva, nikad ne znaš što se može dogoditi bio ti i najiskusniji alpinist. Tonu opreme ne možeš nositi sa sobom.

DU
Deleted user
08:48 16.08.2010.

ljudi moji pa kad ćemo već uvest da se te intervencije i naplate ili uvedite zakon po kojem niko nebi smio planinarit ako nema uplaćeno osiguranje za ovakve slučajeve oni se zajebavaju svojim hirovima ,a porezni obveznici nek plaćaju dokad?

DU
Deleted user
09:42 16.08.2010.

ako sam svojom krivicom polupaš svoj auto bez da ikoga ozljediš dobiješ paprenu kaznu jer moglo se dogodit svašta e pa i ovi su zaslužili da ih se odere i to pravo dobro pa nek onda planinare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije