Naslovnica Vijesti Crna kronika

HGSS cijelu noć tragao za šest izgubljenih belgijskih izviđačica

U četvrtak tijekom dana grupa od oko 25 izviđača iz Belgije uputila se iz Dražica na Grobniku u smjeru Platka. Tijekom uspona, šest osoba u dobi od 20-ak godina odvojilo se od grupe
05. srpnja 2013. u 17:25 0 komentara 5 prikaza
kita gaćešina, speleolog, spašavanje, hgss (1)
Foto: Andrina Luić/VLM

Nakon cjelonoćne potrage, HGSS je pronašao i spasio šest zalutalih belgijskih izviđačica na području Dražica na Grobniku.

Dojavu o Belgijkama koje su se tijekom planinarenja odvojile od grupe i nestale, HGSS Rijeka zaprimio je sinoć u 22 sata, priopćeno je na službenoj stranici službe za spašavanje.

U četvrtak tijekom dana grupa od oko 25 izviđača iz Belgije uputila se iz Dražica na Grobniku u smjeru Platka. Tijekom uspona, šest osoba u dobi od 20-ak godina odvojilo se od grupe. Kako nisu bile adekvatno opremljene (neprimjerena odjeća, obuća i bez rasvjete) ubrzo su izgubile put. Za to vrijeme glavna skupina služila se za napredovanje kartom koju su imali, a koja ih je oko 22 sata dovela na streljanu Frkaševo na Grobniku (5 km zračne linije i oko 800 m visinske razlike udaljeno od Platka). Tamo ih je u mraku dočekao pripadnik Hrvatske vojske na straži i odmah obavijestio nadležne pa je tako obavijest da u grupi nedostaje šest osoba preko Centra 112 proslijeđena HGSS-u Rijeka.

Svi članovi Stanice stavljeni su u pripravnost dok se mobitelom pokušavalo stupiti u kontakt s izgubljenima i locirati ih. Prema informacijama koje su preko telefona dobivene od izgubljene grupe, potraga se usmjerila iz smjera Platka prema Dražicama. Nažalost, zbog mraka i loše karte pokazalo se da je grupa daleko od lokacije o kojoj je bila riječ. Oko 2.20 sati članovi HGSS-a Rijeka locirali su glasovima šest izviđačica u pješčari nedaleko od Dražica na Grobniku pa je još jedna uspješna akcija spašavanja sretno završena.

>>Uz pomoć HGSS-a oko ponoći pronađen nestali muškarac

Poticaj učenicima
Ljudi će uvijek razbijati automobile, a onih koji ih znaju popraviti je sve manje

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.