Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spašavat će ih mjesecima
Povratak na članak

Otkriveno zbog čega su dječaci s trenerom ušli toliko duboko u spilju

Unatoč dobrom raspoloženju zbog pronalaska dječaka, u zraku se osjeća doza zabrinutosti zbog onoga što se može dogoditi

Komentari 33

MA
Markos
06:59 04.07.2018.

Kakvi samo komentari. To govori o vama a ne o njima...Kakve modrosti samo...sve je lako, samo tako... Ne ne moze to tako lako.Vi bi znali roniti a da NE ZNAS plivati? Zar bi vam to islo onako super i da imas 11, 12, 15 godina? Kako bi vam islo da uz to jos nista ne vidis jer RONIS KROZ BLATO? A sta mislite, da uz to moras na nekim mjestima jos skinuti bocu sa sebe pa je onda opet naci(da ne vidis) i opet zakopcati na sebe? A kako bi vam islo jos da moras na svakih 20 minuta jos promjeniti bocu jer toliko jedna boca ima kisika? Kako bi vam islo da moras plivati (ne znas plivati, djete si) negdje jos gore, dole a nemas orjentacije jer ne vidis sto je gore a sto dolje? A sta jos da si tamo u smrtnom strahu misleci da ces ostati ziv zakopan 10 dana? Kako bi ti islo da ti uz to u tom blatu jos kakva "zmija" dotakne lice? Kako bi ti to islo? Mislite da bi izplivali ko u filmu? Kako sve iz fotelje sa guzicama od 100kila izgleda lako i rjesivo...Sve...ovakve situacije, politika, drustveno uredjenje...sve zar ne? Mislite da kompetentna STRUKA ne zna sto radi i nije se sve to zapitala? Dajte ljudi molim vas. Pa naravno onda glasamo za Zivi zid ili one krezozube na rajnjoj desnici sve je lako, samo tako. Dajte budite ozbiljni...djecaci su heroji i neka jih Bog, svemir, sreca cuva (kakvo kome draze).

VL
VI
Vito
08:07 04.07.2018.

Dajte ne serite - kopirao jednu rečenicu i drugom ju komentirao, a vi meni: uspori malo! __ Koji vam je ... ???

VL
Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
23:53 03.07.2018.

Moraju roniti 3 milje ili 5 km. To je i za profesionalce puno.

VL
VI
Vito
08:32 04.07.2018.

Čitam ovdje neke komentare očito neupučenih u ronjenje koji ne razumiju niti razlikuju zrak i kisik. __ U ronjenju amateri koriste zrak stješnjen pod pritiskom od 200 bara u bocu kapaciteta 12 litara ("standard" hrvatskih roniklačkih centara) - poluprofesionalci koriste boce lapaciteta 15 litara __ Profesionalci koriste raznorazne mješavine kisika, dušika i helija, ali samo za dubinske radove, dok za plitke radove (do 12metara dubine) koriste obični zrak stješnjen i do 600 bara. __ Tako da brzom trošenju kisika u plitkoj vodi nema niti govora, jer na 3 metra dubine obična 12 l boca može biti potrošena tek nakon cijelog sata i to od čovjeka plućnog kapaciteta preko 5 litara. __ Djeca koju možemo vidjeti na videu nemaju kapacite pluča niti 4 litre, i nisu teža od 30 - 40 kg, tako da ih svaki SEAL-ovac može pod rukom iznijeti bez problema i pod takvim uvjetima, jer oni nose i preko 100 kg opreme u "akciju".

VL
VI
Vito
09:04 04.07.2018.

mark.enigma: A kako bi vam islo jos da moras na svakih 20 minuta jos promjeniti bocu jer toliko jedna boca ima kisika? ::: U bocama je običan zrak pod pritiskom od 200 bara i na dubini do 12 metara traje čovjeku s kapacitetom pluća od 5000 litara do 1 sat. __ To znači da na plićem traje duže. __ Uz to kisik (O2) je otrovan na dubinama ispod 12 metara i kad ga se udiše duže od dva sata bez prestanka. __ Zrak u bocama mora uvijek imati omjer 79 % N i 21 % O2 za normalno turističko ronjenje. __ Sva ostala ronjenja "mješavinama" su opasna i nisu preporučljiva ovakvima kao vi koji mislite da turisti udišu kisik dok rone.

VL
Avatar Idler 3
Idler 3
23:36 03.07.2018.

Nebuju ih četri mjeseca učili ronit neg odmah !!! Ak padne još koja kiša nebuju mogli vun sljedeća četri mjeseca dok se voda sama ne spusti ?! Trenutno bi mogli vun uz pomoć profesionalaca kaj ih bi vlekli vun !!!

VL
VI
Vito
08:52 04.07.2018.

@ploto@: __ Mjesta za podmornicu nema, može biti mjesta za "skuter", ali samo ako je sifom dublji od 2 - 3 metra kako bi "specijalac" s djetetom mogao bez zapinjanja proći dužinu brže. __ No, "skuter" ili "ronilica" su preosjetljivi na blato pa bi prije zaštekali nego bi uopće nekog i povukli.

VL
VI
Vito
08:40 04.07.2018.

Spasioci u iduća četiri mjeseca dječake moraju naučiti roniti kako bi ih mogli spasiti, a za cijelo to vrijeme potrebne su im i zalihe hrane. ::: Ovo je samo dobra propaganda suradnje dviju vojski, USA i Tajlanda, u kojoj su djeca dobrodošla žrtvena janjad. __ Kako je moguće dovoziti hranu - znači ulaziti i izlaziti tolikom broju "specijalaca",a da pri tom ne uzmu jedno djete nazad??? __ Djetetu je samo potrebno objasniti da diše u regulator i privezati ga za spasitelja kao kod paraglajdinga, samo na leđa. __ Voda - potok nije dubok, inače bi se svi utoplili već kod prvih bujica, tako da je sve prenapuhano zbog reklamiranja, a ne stvarnog problema spašavanja. __ Adriani nit koju su povukli dovoljan je putokaz spasiteljima koji samo trebaju uzeti djete po djete i jednosatvno ih prenijeti iz špilje. __ Sad je samo pitanje cijene spašavanja i tko će ju platiti???

VL
VI
Vito
08:18 04.07.2018.

Kao što možete pročitati, ako mi ne obrišu i zabrane komentirati, tečaj ronjenja traje šest sati teorije i isto toliko vježbi ronjenja u vodi. __ Tako da o mjesecima učenja nema niti govora. __ Na moru ronilački centri nauče roniti turiste u jednom do dva dana - preko vikenda. __ Djeca su posebno dobri učenici i učenice, jer pozorno slušaju i stvarno razumiju temu koju uče, za razliku od odraslih koji samo žele potvrdu bez truda i zanimanja za naučeno.

VL
VI
Vito
08:57 04.07.2018.

mark.enigma: __ Za naučiti roniti danas, u 21. stoljeću, nije potrebno znati plivati, već imati novce i vremena. __ Danas postoje kompenzatori plovnosti koji održavaju neplivača na površini i na određenoj dubini potrebnoj za "lebdenje" u vodi. __ Problem je kod onih koji se boje vode i ne žele uopće u vodu. __ Kod ove djece očito nema straha od vode, jer bi već davno panika zahvatila sve, već kod prvog nadiranja vode u špilju bi zbog panike nastradali - vjerujte, znam kako izgleda kad čovjeka uhvati panika - i kako ga "spustiti na zemlju"

VL
VI
Vito
09:09 04.07.2018.

mark.enigma: A sta mislis, da uz to moras na nekim mjestuma jos skinuti bocu sa sebe pa je onda opet naci(da ne vidis) i opet zakopcati na sebe? ::: Nema tu nikave boce na leđima djeteta __ Djete ima samoo regulator u ustima, a boce su na spasitelju. __ Ovu djecu očito nije zahvatila panika, jer nisu "navalili" na spasitelje koji su došli do njih, već su svesna opasnosti u mraku mirno čekala, što znači da ih je jednostavno izvući, ako to spasitelji žele bez reklamiranja i naplaćivanja nabijanjem cijene.

VL
VI
Vito
09:14 04.07.2018.

deda1234: __ To su mali sportaši, a ne stari senilci, tako da im neće biti problem naučiti disati kroz usta s maskom na očima i odjenuti kombinezon __ Nije potrebno ronilačko odjelo, bocu nosi spasitelj kako bi kontrolirao djete i zrak kojeg troši kod disanja pod površinom

VL
VI
Vito
08:48 04.07.2018.

zagabria1: __ Ne žele, a nije niti potrebno __ Dovoljno je bilo kakvo odjelo da ih baš voda ne rashladi __ Čak je i bolje obično radno odjelo - jedodjelni kombinezon - da ne plutaju i da ih stjene ne gule kod prolaska kroz možebitne sifone - moraju im metnuti kacige na glavu, regulator im pričvrste kopčama oko glave da ga ne mogu "ispljunuti" i "diši Pedro", ako želiš živjeti.

VL
VI
Vito
08:06 04.07.2018.

Spasioci u iduća četiri mjeseca dječake moraju naučiti roniti kako bi ih mogli spasiti, a za cijelo to vrijeme potrebne su im i zalihe hrane. ::: Sad je samo pitanje: koji će se trgovački lanac izgraditi ispred špilje???

VL
VI
Vito
08:41 04.07.2018.

Hrvatski Srbin: __ Pogledajte snimku - vidite im noge??? __ Očito su hodali, jer čisto sumnjam da su letjeli kao šišmiši

VL
VI
Vito
08:14 04.07.2018.

Poštovani, drugi tjedan počeli bi početni tečaj ronjenja s bocom . Ako imate nekoga molim da se javite što prije ! Okvirni plan : Prvi sastanak je u utorak 10.07. u 20 i 15 u Medulićevoj 30. Predavanja dogovarmo prema grupi ali obično bude utorkom i četvrtkom od 20 do 22 kroz tri tjedna. Vježbe u bazenu i polaganje : Prvi dio vježbi je 14.07. od 18 i 30 do 23 - 15.07. od 17 do 21 - 21.07. od 19 do 23 - 22.07. od 17 i 30 do 21 - Polaganje dogovaramo u grupi ali plan je 28. i 29.7,- Glavotok / Oliga DC Punat -- Kratak opis tečaja : Tečaj NAUI SCUBA DIVER (početni tečaj ronjenja s bocama) Tečaj se sastoji od 8 sati bazena, 14 sati predavanja te 4 ronjenja u moru. BAZEN PRAKSA - U bazenu prolaze se sve moguće situacije koje se mogu dogoditi za vrijeme ronjenja kako bi polaznici znali na svaku ispravno reagirati - smireno i bez panike (ispadanje regulatora iz usta, punjenje maske vodom, dijeljenje zraka, izron u hitnosti, prilaženje roniocu u panici, skidanje i oblačenje opreme pod vodom, vježbanje kretanja i kontrole plovnosti....). Sve vježbe se održavaju u zimskom plivalištu Mladost kod Doma sportova subotom i nedjeljom navečer, nekada iznimno preko tjedna ako nam fali koji extra sat. TEORIJA - Na predavanjima prolazimo poglavlja - uvod, oprema, fizika, fiziologija, rješavanje problema i spašavanje, dekompresija, ronilački okoliš (6 puta po dva sata). Sva predavanja održavaju se u klupskim prostorijama u večernjim satima -- više na www.dps-zagreb.hr

VL
VI
Vito
08:06 04.07.2018.

Spasioci u iduća četiri mjeseca dječake moraju naučiti roniti kako bi ih mogli spasiti, a za cijelo to vrijeme potrebne su im i zalihe hrane. ::: Sad je samo pitanje: koji će se trgovački lanac izgraditi ispred špilje???

VL
VI
Vito
09:09 04.07.2018.

mark.enigma: A sta mislis, da uz to moras na nekim mjestuma jos skinuti bocu sa sebe pa je onda opet naci(da ne vidis) i opet zakopcati na sebe? ::: Nema tu nikave boce na leđima djeteta __ Djete ima samoo regulator u ustima, a boce su na spasitelju. __ Ovu djecu očito nije zahvatila panika, jer nisu "navalili" na spasitelje koji su došli do njih, već su svesna opasnosti u mraku mirno čekala, što znači da ih je jednostavno izvući, ako to spasitelji žele bez reklamiranja i naplaćivanja nabijanjem cijene.

VL
PL
@ploto@
08:01 04.07.2018.

Mogu li osigurati kakvu mini podmornicu ? To bi mi bilo najlogičnije riješenje.No ovisi i o terenu da li je moguće dovoljno mjesta za prolaz.

VL
ZA
zagabria1
01:08 04.07.2018.

Zar im ne mogu navući ronilačka odijela sa bocama kisika i jednog po jednog voditi van

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.