Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Heroj koji je spasio majku i dijete iz uzburkalog mora srušio osudu zbog dopinga

Ustavni sud ocijenio da je Visoki upravni sud formalističkim pristupom uskratio Draganu Vujoviću pravo na pristup sudu
12. veljače 2021. u 19:20 0 komentara 3789 prikaza
Foto: Facebook/Pixabay

Poznati liječnik i heroj Pule koji je svojedobno spasio majku i dijete skočivši u uzburkalo more, Dragan Vujović, na putu je da obrani svoju profesionalnu čast, jer je Ustavni sud usvojilo tužbu njegova odvjetnika Aleksandra Puha.

NEVOLJE ĆE PROUZROČITI I VJETAR Vakula: 'Najtopliji dio veljače je prošao...' Evo koliko će hladno biti sljedećih dana

Sankcioniran kao liječnik

Visoki upravni sud ponovno će morati provesti postupak u kojem su odbacili njegovu tužbu protiv odluka Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping kojom je 2013. bio sankcioniran kao liječnik NK Istre 1961 sa šest mjeseci zabrane rada u sportu jer je nogometašu Igoru Čaglju (oslobođen odgovornosti) dao terapiju protiv bolova zbog koje je pao na doping-testu. Prigovoreno mu je da nije ispoštovao pravila Zavoda jer je bio dužan to prijaviti radi pribavljanja terapijskog izuzeća. Prema Regional Expressu, Vujović je bio uvjeren kako je bilo dovoljno korištenje terapije deksametazonom prijaviti doping kontroli uz predočenje liječničkih nalaza. Kako se lijek u kombinaciji s protuupalnim lijekovima koristi i izvan sporta, novinarski je zaključak bio da je riječ o drakonskoj kazni omiljenom liječniku. Ali, prema obrazloženju odluke “odgovornost klupskog liječnika kao stručne osobe medicinske struke je izuzetno velika i u skladu s tim izrečena sankcija mora poslati poruku beskompromisnog neprihvaćanja bilo kakvog ponašanja koje predstavlja kršenje Pravila za borbu protiv dopinga”.

Vujović je pokrenuo upravni spor u sklopu kojeg je Upravni sud u Rijeci od Visokog upravnog suda zatražio ocjenu zakonitosti spornih Pravila. Ali, kako su Pravila stavljena izvan snage jer je donesen novi pravilnik za borbu protiv dopinga, VUS je obustavio ocjenu zakonitosti. Tada je Upravni sud u Rijeci poništio odluke Zavoda utvrdivši kako ih nisu bili ovlašteni donijeti, a niti ih je zakon ovlastio da donose sporna pravila. Ocijenili su i kako nije važno što su Pravila prestala važiti, jer kad bi to bio razlog da se više ne može ocjenjivati njihovu zakonitost, onda bi se uvijek stavljanjem općeg akta izvan snage moglo izbjeći razmatranje njegove zakonitosti u pojedinačnim slučajevima. Ali, VUS se pozvao na odredbu Zakona o upravnim sporovima prema kojoj je ocjena zakonitosti općih akata u isključivo njihovoj nadležnosti, a ne nižih upravnih sudova. Uz to, za viši sud stegovne odluke Zavoda nemaju karakter upravnog akta pa ni ocjena njihove zakonitosti ne može biti predmet upravnog spora.

Karlovac: Počelo suđenje bivšem načelniku Lasinje Željku Prigorcu za silovanje mještanke Odbacio optužbe Načelnik optužen za silovanje vulgarno opisivao događaj: 'Bila ja napaljena, zavodila je i župnika'

Formalistički pristup

Ustavni sud je utvrdio da je pristup VUS-a formalistički, pri čemu nisu obrazložili zašto se u tom slučaju ne radi o upravnom aktu. Osobito imajući u vidu stajalište Upravnog suda u Rijeci prema kojem je Zavod postupao kao javnopravno tijelo te, suspendirajući ga kao sportskog liječnika, donio odluku o Vujovićevu pravu, obvezi ili pravnom interesu, a on nema na raspolaganju drugu sudsku zaštitu. Takvim formalističkim pristupom narušili su samu bit Vujovićeva prava na pristup sudu, ocijenio je Ustavni sud.

U priznanju koje je 2008. dobio od gradonačelnika Pule Borisa Miletića pisalo je “čovjeku velikog srca, priznanje se daje zbog nesebične i neprocjenjive hrabrosti u humanom pothvatu spašavanja majke i djeteta iz podivljalog mora na pulskoj plaži 26. lipnja 2007. godine”.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.