Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagrada za mir

Heroina Malala (17) najmlađa je nobelovka u povijesti

File photo of Pakistani schoolgirl activist Malala Yousafzai posing for pictures during a photo opportunity at the United Nations in the Manhattan borough of New York August 18, 2014. Pakistani teenager Malala Yousafzai, shot in the head by the Taliban tw
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
11.10.2014.
u 00:05

Heroina Malala javnosti je postala poznata nakon što su je u listopadu 2012. godine ispred školskog autobusa upucali naoružani napadači.

Nobelovu nagradu za mir za 2014. godinu dobili su 17-godišnja Pakistanka Malala Yousafzay i 60-godišnji Indijac Kailash Satyarthi zbog svoje borbe protiv zlostavljanja djece i mladih i za pravo na obrazovanje za svu djecu.

Pakistanka Malala Yousafzay je sa svojih 17 godina postala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade. Heroina Malala javnosti je postala poznata nakon što su je u listopadu 2012. godine ispred školskog autobusa upucali naoružani napadači. Tada 16-godišnju Malalu metak je pogodio u glavu, no uspjela je preživjeti napad te se potpuno oporaviti od ozljede. Malalu su pakistanski talibani pokušali ubiti jer se zalagala za pravo žena na obrazovanje u Pakistanu. Podsjetimo, Malala je osvojila i nagradu Saharov koju dodjeljuje Europski parlament. Nagrada za slobodu misli dodjeljuje se od 1988. godine. Nagrada Saharov smatra se najprestižnijom europskom nagradom za ljudska prava, a Malala se tako pridružila listi dobitnika kao što su Nelson Mandela, Kofi Annan, Reporteri bez granica i drugi humanitarci, politički aktivisti, odvjetnici i ostali.

Drugi dobitnik Nobelove nagrade Kailash Satyarthi je indijski borac za prava djece.

Aktivan je u indijskom pokretu protiv radnog iskorištavanja djece još od devedesetih godina prošlog stoljeća. Pokazujući veliku hrabrost, Kailash Satyarthi je, njegujući Gandhijevu tradiciju, predvodio više oblika protesta i demonstracija, na miran način, fokusirajući se na eksploataciju djece radi ostvarivanja financijske koristi.

Sudjelovao je i u razvoju važnih međunarodnih konvencija za ljudska prava. Među kandidatima za Nobelovu nagradu za mir za 2014. godinu bili su i papa Franjo, Edward Snowden, ruski predsjednik Vladimir Putin... 

>> Nobelova nagrada za mir Kailashu Satyarthi i Malali Yousafzai

Komentara 12

Avatar tiktak
tiktak
03:33 11.10.2014.

baš mi je drago nek je dobila i zaslužila ju je, gadovi teroristički neka pate

CO
coolman
08:40 11.10.2014.

Mnogim našim Divama, Zvijezdama , VIP -ovcima i mediskim uzorima neće biti jasno ! Niti pokazuje cice niti stražnjicu, niti twerka, a Nobelovka! Zašto? Kako?!

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
09:55 11.10.2014.

Moj komentar je cudom nestao! Sta ce mo kad imamo "slobodu govora" a VL te slobode krsi na sve nacine. Pa da ponovim: Kakav je kredebilitet te nagrade kad jedan Obama koji je uzrokovao smrt na milione neduznih ljudi jee dobitnik nagrade za mir.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije