Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve je na burzi

HEP: Sinj nema ugovorenu nižu cijenu za vodovod

storyeditor/2022-05-05/PXL_090821_34153881.jpg
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
16.08.2022.
u 22:24

Električna energija kupuje se na burzi i ne može se prodavati jeftinije

Sinjski gradonačelnik Miro Bulj napao je jučer Hrvatsku elektroprivredu zbog, kako je rekao, nezapamćenog harača. Jer, kaže Bulj, "tri, četiri, pet puta je poskupjela rasvjeta. No HEP je poskupio struju za dostavu vode kućanstvima, za pumpne stanice koje dižu vodu na veću razinu", čime je postalo upitno funkcioniranje gradskog vodovoda, navodeći da je prošle godine struja za vodovod bila 160.000 kuna, a ove godine 1,3 milijuna kuna.

Ne očekuju probleme

Pojedini mediji spekuliraju i o mogućim redukcijama pa smo HEP pitali koliko je to utemeljeno.

– HEP sve potrebne energente za proizvodnju električne energije, kao i preostale potrebne količine električne energije, kontinuirano nabavlja na tržištu, iz više međunarodnih izvora. S ciljem sigurne opskrbe energijom svih kupaca kontinuirano održavamo visoku pogonsku spremnost i optimiramo rad elektrana. Zahvaljujući navedenim aktivnostima, ne očekujemo probleme u opskrbi potrošača električnom energijom u idućem razdoblju. Kao i u ostalim zemljama Europske unije, krizne mjere vezane uz dostatnost i sigurnost opskrbe energijom i energentima donose nadležna državna tijela. Planovi pripravnosti dio su redovnih aktivnosti HEP-a. U ovom trenutku ti se planovi prilagođavaju aktualnoj energetskoj situaciji te smjernicama i odlukama Europske komisije i Vlade RH – odgovorili su iz HEP-a. Zanimao nas je odgovor na optužbe sinjskoga gradonačelnika, prema kojemu se cijena struje čak i politizira.

– Kupci kategorije poduzetništvo (koju čine sva mjerna mjesta koja se ne koriste u stambene svrhe) slobodno ugovaraju uslugu opskrbe električnom energijom s tržišnim opskrbljivačima ili provode postupak javne nabave za odabir najbolje ponude za opskrbu električnom energijom te mogu poslovati sa svim opskrbljivačima u RH. U tom smislu HEP Opskrba ne može poseban status ili cjenik imati za vodoopskrbne tvrtke ili za pojedine dijelove Hrvatske. Činjenica je da neki drugi kupci, pa tako i komunalne tvrtke, imaju ugovorenu nižu cijenu opskrbe, ali isključivo zato što su na vrijeme ugovorile opskrbu na dulji rok, primjerice na tri godine. Tako su spriječile porast troškova vlastitog poslovanja, a svoje korisnike, građane, zaštitile su od poskupljenja komunalnih usluga. Isto je učinio i Grad Sinj, ali samo za pojedine segmente gradske potrošnje. Ne i za vodovod – navode u HEP-u te nastavljaju da je HEP-u Opskrbi, kao i ostalim tržišnim opskrbljivačima u EU, osnovni parametar u definiranju ponude trenutačna tržišna cijena električne energije.

Kazneno djelo

– Tržišna je cijena ona koja se postiže na burzi, a za Hrvatsku je to referentna regionalna burza HUPX sa sjedištem u Budimpešti. Sukladno zakonu o trgovačkim društvima, nije moguće kupiti električnu energiju za 490 eura po MWh ili čak za 600 eura po MWh, koliko je dosezala proteklih tjedana na burzi, i onda je kupcima prodati po znatno nižoj cijeni jer bi to bilo kazneno djelo – kažu u HEP-u. Dodaju kako na povećanje cijene električne energije najviše utječe cijena energenata koji se koriste za proizvodnju električna energija.

- Primjerice, cijena plina je u posljednje dvije godine porasla za nevjerojatnih 1500 posto, cijena ugljena za više od 500 posto te cijena emisijskih jedinica za 500 posto. Dodatni problem koji je pogodio cijelu Europu pa tako i Hrvatsku je povijesna suša. Zbog suše su smanjeni dotoci vode u akumulacije pa hidroelektrane rade sa smanjenim kapacitetom. Stoga se većina električne energije proizvodi skupim energentima. To nije samo problem u Hrvatskoj, već i u ostatku Europe. Primjerice, u Francuskoj zbog nedostatka vode nuklearne elektrane imaju velikih problema s hlađenjem zbog čega rade smanjenim kapacitetom. Zbog navedenih tržišnih okolnosti HEP Opskrba nije u mogućnosti formirati niže cijene od ponuđenih.  I poslovni kupci na području cijele Europske unije suočeni su s jednako velikim, pa i većim porastom cijena električne energije. Treba imati na umu i da je HEP već podnio i dalje će podnositi veliki teret zbog ograničenja porasta cijena za kućanstvo, koji je prema ulaznim podacima iz sredine veljače procijenjen na oko 460 milijuna na godišnjoj razini, ali će prema sadašnjim projekcijama taj negativni financijski efekt biti znatno veći, kažu u HEP-u.

VIDEO: Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
07:34 17.08.2022.

Zabraniti trgovanje energentima na burzi, jer očito samo špekulanti zarade, jer cijene se mijenjaju radi novinskih natpisa a ne radi povećanja troškova proizvodnje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije