Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Fischer: Austrija nije bila samo žrtva nego i počinitelj nacističkog režima

"Bez dvojbe je da su mnoge Austrijanke i Austrijanci bili protivnici i isto tako žrtve nacističkog režima, ali jedan deprimirajuće veliki dio njih bili su simpatizeri, pomagači i također bezobzirni počinitelji"
27. travnja 2015. u 15:39 11 komentara 735 prikaza
Heinz Fischer
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

„Završetkom rata i Deklaracijom o neovisnosti od 27. travnja 1945. godine postavljeni su temelji za osnivanje naše Druge Republike“, rekao je u ponedjeljak u bečkom Hofburgu austrijski predsjednik Heinz Fischer na svečanosti obilježavanja 70. rođendana poslijeratne Austrije. Istakao je kako je to bilo njeno „ponovno rođenje“ i „dan novog početka“, nakon godina „neljudske diktature, strašnog rata i „neshvatljivog holokausta“.

Podsjetio je na 1938. godinu i aneksiju Austrije od Hitlerove Njemačke te strahote nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu, ustvrdivši kako Austrija „nije bili samo prva žrtva“ nego i „bezobzirni počinitelj“ nacističkog režima.

„Bez dvojbe je da su mnoge Austrijanke i Austrijanci bili protivnici i isto tako žrtve nacističkog režima, ali jedan deprimirajuće veliki dio njih bili su simpatizeri, pomagači i također bezobzirni počinitelji“, rekao je Fischer govoreći o neslavnom dijelu austrijske prošlosti.

„Saveznička pobjeda nad nacizmom i okončanje Drugog svjetskog rata donijeli su Austriji slobodu“, dodao je istaknuvši kako je Austrija u sedam proteklih desetljeća naučila da je „demokracija najbolji i ljudski najdostojanstveniji način života i vladanja“, što je nazočni skup popratio burnim pljeskom.

Među nazočnima, uz austrijski politički vrh predvođen socijaldemokratskim kancelarom Wernerom Faymannom i konzervativnim potkancelarom Reinholdom Mitterlehnerom, visoke crkvene dostojanstvenike i predstavnike stranih diplomatskih zborova i međunarodnih organizacija u Austriji bio je i njemački savezni predsjednik Joachim Gauck.

„Smatram posebno značajnim trenutkom da ovaj rođendan Druge Republike slavimo zajednički s najvišim predstavnikom države, s čijom smo poviješću bili na višestruki način – katkad koban – tako usko povezani“, zaključio je austrijski predsjednik.

židovi Životinjska farma Europski antisemitizam – nedovršena priča lijevih čuvara moralne savjesti Oskar Gröning Knjigovođa iz Auschwitza: I ja sam kriv za smrt 300.000 ljudi, molim oprost

Predsjednik Njemačke Gauck u svom je govoru naglasio kako su Njemačka i Austrija dvije partnerske i prijateljske zemlje koje imaju mnogo više toga što ih spaja nego razdvaja. Napomenuo je kako u nekim zemljama pa tako i EU postoji opasnost od „skretanja udesno i pluralizma“. Vezno uz obilježavanje 70. obljetnice samostalnosti Austrije Gauck je ustvrdio kako je „pad nacističkog režima za Njemačku i Austriju značilo oslobođenje“, dodavši kako je Austrija već prije sedam desetljeća položila kamen temeljac za svoje poslijeratno demokratsko uređenje.

Provizorna austrijska Vlada sastavljena od socijaldemokrata (SPÖ), narodnjaka (ÖVP) i komunista (KPÖ) potpisala je 27. travnja 1945. godine „Deklaraciju o neovisnosti“, kojom su udareni temelji Druge Republike Austrije.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
 • Avatar joydivision
  joydivision:

  nemoj viseru da te 'rvati i Zvonimir Despot cuju, nadrljo si

 • Avatar joydivision
  joydivision:

  to moze I ovako...""Bez dvojbe je da su mnoge Hrvatice i Hrvati bili protivnici i isto tako žrtve nacističkog režima, ali jedan deprimirajuće veliki dio njih bili su simpatizeri, pomagači i također bezobzirni počinitelji"

 • Avatar Neanderthalac
  Neanderthalac:

  Masonerija je pravnu državu Austro-Ugarsku zamjenila nakaznim državama poput Trećeg Reicha, Juge... Smetali su im Habsburzi, a Hitler im je bio prihvatljiv za planove.