Naslovnica Vijesti Svijet

I ja sam kriv za smrt 300.000 ljudi, molim oprost

Suđenje bivšem SS-ovcu i čuvaru iz Auschwitza važno je i zato što je to ujedno i posljednje suđenje nacistima u Njemačkoj
21. travnja 2015. u 17:06 59 komentara 6426 prikaza
Oskar Gröning
Foto: Reuters/PIXSELL

Oskar Gröning (93), bivši SS-ovac koji je službovao u Auschwitzu, na početku suđenja priznao je da osjeća moralnu odgovornost za sudjelovanje u smaknućima 300.000 Židova u tom logoru i zatražio je oprost grijeha. Gröninga nazivaju i “knjigovođom iz Auschwitza”, i to zato što je on od logoraša oduzimao novac i popisivao ga. On je priznao da je vidio i plinske komore i krematorije, da je bio na rampi na kojoj su razdvajli one koji idu u komore od onih koji idu u logor. Iako kaže da je bio sudionik svega toga, ne osjeća se odgovornim za genocid.

Gröning je privukao na sebe pažnju njemačkih tužitelja nakon što je 2005. godine progovorio u BBC-jevu dokumentarcu “Auschwitz: nacisti i konačno rješenje”. Tada je odlučio progovoriti kako bi zatvorio usta svima onima koji su nijekali da se holokaust uopće dogodio.

U ozloglašenom logoru radio je u svibnju i lipnju 1944. i tada je imao 21 godinu. Upravo u tom razdoblju u Auschwitz je deportirano oko 425 tisuća mađarskih Židova, a čak njih 300 tisuća u ta je dva mjeseca poslano u plinske komore. Gröning tvrdi da je bio samo čuvar u logoru.

Ako mu se dokaže krivnja, može dobiti 15 godina zatvora. Mnogi smatraju da je ovo posljednje suđenje za nacističke zločine u Njemačkoj.

>>Europski antisemitizam – nedovršena priča lijevih čuvara moralne savjesti

>>Bivši mladi SS-ovac izrastao u poslijeratnu ljevičarsku ikonu

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar viki_nuland
  viki_nuland:

  Pa gdje ove nalaze 70 godina nakon zavrsetka II svjetskog rata, odnosno oslobodjenja Auschwitza, usput budi receno kojeg je oslobodila Crvena Armija bivseg SSSR-a da bi danas oni koji sude prastare naciste istovremeno podrzavali nove naciste u Latviji , Poljskoj i Ukrajini itd.

 • spenic60:

  Taj covik je manje kriv od Seselja, sto ga ne pustite na slobodu ?

 • Avatar Abcd....
  Abcd....:

  Kakve veze ima ovaj covjek sa navodnim ubojstvima?