Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Bernardić:

HDZ uzima siromašnima da bi dao bogatima, SDP svima diže plaće

Davor Bernardić
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/7
09.10.2018.
u 13:36

SDP u saborsku proceduru upućuje prvi iz paketa tri zakona kojim bi se povećao osobni odbitak zaposlenika, što neće predstavljati nikakav trošak za poslodavce i omogućit će trenutačni rast plaća

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić danas je ustvrdio da HDZ-ova "kozmetička porezna reforma nije ništa drugo nego uzimanje siromašnima da bi se dalo bogatima", najavivši pritom da SDP u saborsku proceduru upućuje prijedlog izmjena Zakona o dohotku, kojim bi se osobni odbitak povećao s 3800 na 5000 kuna.

SDP u saborsku proceduru upućuje prvi iz paketa tri zakona kojim bi se povećao osobni odbitak zaposlenika, što neće predstavljati nikakav trošak za poslodavce i omogućit će trenutačni rast plaća, a tim ćemo zakonom onemogućiti udar na male, privatne iznajmljivače apartmana kojih je u Hrvatskoj oko 100.000 i koji bi, po HDZ-ovu prijedlogu porezne reforme, trebali plaćati pet puta veći paušal, istaknuo je Bernardić na konferenciji za novinare.

Plaće bi porasle minimalno 330 kuna mjesečno

"Za razliku od HDZ-a i Plenkovića koji zovu strane investitore u Hrvatsku jer je ovdje jeftina radna snaga, mi smo svjesni da bez povećanja plaća nema ostanka ljudi u Hrvatskoj. Našim prijedlogom od 1. siječnja sve plaće u Hrvatskoj porast će minimalno za 330 kuna mjesečno neto, one nešto malo veće za 495 kuna, a minimalna bi plaća, po prijedlogu koji je već u saborskoj proceduri, narasla za malo više od tisuću kuna, odnosno iznosila bi 4000 kuna neto", pojasnio je čelnik SDP-a.

Ustvrdio je kako HDZ-ova porezna reforma predviđa rast plaća samo za 20-ak tisuća najplaćenijih i najbogatijih u Hrvatskoj, onima kojima su plaće iznad 17.500 kuna, a to nisu oni na kojima su najveći migracijski pritisci poput liječnika i inženjera, nego najbogatije plaćeni menadžeri, bankari i političari poput predsjednika Sabora ili Vlade kojima će, po njihovu prijedlogu, plaća narasti s 21.000 na 25.000 kuna neto.

Potpredsjednik SDP-a Boris Lalovac smatra da 20.000 najbogatijih hrvatskih građana ne mogu biti generatori rasta, a potrošnja treba biti potaknuta smanjenjem poreza i rastom plaća, a ne zaduživanjem.

S obzirom na to da i neki manji partneri u vladajućoj koaliciji predlažu povećanje osobnog odbitka, Bernardić ih je pozvao da podrže SDP-ov prijedlog te još jednom ponovio da Plenkovićeva Vlada štiti krupni kapital i uvozni lobi.

Komentirajući nedjeljne izbore u BiH i izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, Bernardić je kazao da ga posebno žalosti što je na izbore izašlo 100.000 Hrvata manje nego prošli put, što smatra posljedicom loše politike HDZ-a u krajevima gdje je hrvatsko stanovništvo većinsko.

Naglasio je da su sva tri kandidata izabrana legalno, u skladu s Ustavom i izbornim zakonom, ali smatra da zakon treba mijenjati kako bi se osiguralo da svaki narod bira svog predstavnika u Predsjedništvo BiH.

Uskoro prijedlog za osnivanje povjerenstva o zlouporabama obavještajnog sustava

Član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić napomenuo je kako je to posljedica Daytonskog sporazuma koji je  potpisao Franjo Tuđman i izrazio žaljenje što Komšić nakon izbora nije pružio ruku dobrosusjedstva, nego je Hrvatskoj zaprijetio tužbom.

Bernardić je najavio da će SDP uskoro u saborsku proceduru uputiti prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva o zlouporabama obavještajnog sustava jer je, kako tvrdi, HDZ više puta pokazao da koristi službe i državne institucije za unutarstranačke obračune.

"Milijan Brkić jedan je od najzaslužnijih za dolazak Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, a kasnije ga je izabrao i za zamjenika. Nakon što su im se razišli interesi i 'pukla ljubav', počinje međustranački rat u HDZ-u, za što koriste državne institucije", rekao je Bernardić.

Plenković je znao tko je Brkić kada ga je birao za prvog suradnika, kao što je znao i za grupu Borg, iako je tvrdio da nije pa se kasnije pokazalo da je lagao i da joj je osobno bio na čelu. To je njihov modus operandi, zaključio je Bernardić.

Video: Pogledajte “okršaj” Plenkovića i Bernardića u Saboru

 

Komentara 21

Avatar zajutrak
zajutrak
13:45 09.10.2018.

Cijeli život sam radil sa akademski obazovanim ljudima i znam da među njima ima i bedaka , ali ovaj mi je egzemplarni primjerak :)

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
14:03 09.10.2018.

Vidimo i Lalovca na slici znači da je odslužio svoje za onu šljivu supruzi ispod oka ?

IL
ildefonsa
14:02 09.10.2018.

Kakvo sramoćenje, kad bi barem šutio i pustio da SDP jednostavno nestane jer je to očito njegova nakana. Treba naglasiti da je izuzetno uspješan u tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije