Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

HDZ-u Lika i Dalmacija, Kukuriku dominira u središnjoj Hrvatskoj

milanovic, kosor
Željko Hladika/Pixsell
01.12.2011.
u 19:30

Iznenađenja kampanje: Dragutin Lesar i Ljubo Jurčić gube dah, ali rastu HSS i HSLS

Razlika Kukuriku koalicije nad HDZ-om u posljednjih mjesec dana istopila se za samo jedan mandat. Proizlazi to iz usporedbe anketa koje je potkraj listopada i potkraj studenoga - za Večernji list, Novu TV i Media servis - provela agencija Ipsos Puls. Kukuriku je narastao sa 78 na 79 mandata, a HDZ sa 41 na 43 mandata (46 ako im dodamo tri iz dijaspore). Promatrajući samo ukupne rezultate, ispada da su rejtinzi dvaju najvećih suparnika već mjesec dana “zamrznuti”.

Rekord pada u Istri

No, iz analize po svim izbornim jedinicama jasno se vide velike promjene u trendovima. Kukuriku koalicija je u mjesec dana dramatično povećala svoj rejting u drugoj, trećoj, a naročito u osmoj izbornoj jedinici, gdje su skočili sa 52 na 57,8 posto, odnosno sa 10 na 12 mandata. U ostalim jedinicama rejting im je ostao gotovo isti. Unatoč tomu, u IX. i X. jedinici izgubili su po jedan mandat, dok je koaliciji HDZ-Kerum u obje jedinice potpora porasla za deset posto - odnosno dva mandata više u X. i jedan u IX. jedinici. Što je uzrok velikom rastu HDZ-a u dvije najjužnije jedinice?

– Mislim da je samo trećina te novostvorene prednosti posljedica sinergijskog učinka njihove koalicije s Kerumom, a ostalo je rezultat “buđenja” HDZ-ovih tradicionalnih birača, koji očito misle da je vrag odnio šalu. Ako ne izađemo na izbore, zgazit će nas, misle. S druge strane Kukuriku uopće ne vodi kampanju. Ljudi žele da im se nešto kaže, a oni ništa ne govore. To na nacionalnoj razini prolazi, ali ne prolazi u, od Zagreba, udaljenim mjestima u Slavoniji, a posebno u Dalmaciji. To im je velika pogreška u kampanji – kaže Žarko Puhovski, politički analitičar.

Osim Kukurikua i HDZ-a, još samo lista don Ivana Grubišića osvaja mandat. Blizu praga u X. jedinici još je i Ruža Tomašić (HSP A. Starčević), ali i lista Siniše Vuce koja uživa potporu birača od 3 posto. U IX. jedinici HDZ-u koji mandat mogu “čvaknuti” čak tri liste - don Grubišića, Ljube Jurčića i Stipe Petrine.

Ako bilo koja od tih lista prijeđe prag, HDZ će izgubiti jedan mandat, a ako u IX. jedinici dvije liste uđu u Sabor - oba mandata bit će iz “kvote” HDZ-a. Kukuriku će ostati na istom.

Upravo suprotna je situacija u VIII. izbornoj jedinici, gdje vlada najveća gužva oko praga i gdje bi Kukuriku lako mogao ostati bez barem jednog mandata. Blizu praga su Ljubo Jurčić, Lesarovi Laburisti, Ladonja i don Grubišić.

– Za Vucu će glasati ridikuli i oni siti političke elite, ali ne vjerujem u njegov uspjeh. Ladonjine šanse da prijeđu prag procjenjujem na pedeset posto – kaže Puhovski.

Osim u Dalmaciji, znatne promjene dogodile su se i u Slavoniji. Iako je ukupni rezultat Kukuriku koalicije i HDZ-a ostao nepromijenjen (12 prema 10 mandata), treba napomenuti da bi koalicija lako mogla izgubiti barem jedan mandat jer joj rejting lagano pada, a HDZ-u raste - pet posto u četvrtoj i 4,4 u petoj jedinici. Još više raste potpora HDSSB-u, koji sada u četvrtoj jedinici osvaja četiri mandata (22,3 posto). Taj će trojac u četvrtoj jedinici međusobno podijeliti mandate jer ih nitko ne ugrožava, dok u petoj prijeti HSP (4,9 posto). Za sada HSP osvaja samo jedan mandat (Ante Prkačin u Zagrebu), a blizu je i Anto Đapić u šestoj jedinici (4,2 posto). Zanimljivo, predsjednik stranke Daniel Srb, prema anketi, nije ni blizu praga.

D. Kosor korak do Sabora

Iz ankete je jasno da su najviše napredovali HSS i HSLS. Za sada imaju po tri mandata, ali su blizu praga još u trećoj jedinici. I predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ima velike šanse ući u Sabor jer u II. jedinici uživa 4,3 posto potpore. Laburisti i Jurčić polako gube dah i klize ispod praga u nekoliko jedinica.

– Kampanju su najbolje iskoristili Laburisti koji prije nje nisu ni postojali. Dobar posao su napravili i HSS i HSLS – tvrdi Puhovski.

>>Detaljne rejtinge stranaka i raspodjelu mandata od I. do V. izborne jedinice pogledajte ovdje, dok detaljne rejtinge stranaka i raspodjelu mandata od VI. do X. izborne jedinice možete pogledati ovdje.

Komentara 704

OB
-obrisani-
08:40 02.12.2011.

doktorica - ne treba doktorirati za zaključak, da velik broj stranaka i rasipanje glasova većine pogoduje levacima i huhuRIKNU

DU
Deleted user
09:41 02.12.2011.

SDP je pokrao umirovljenike. 1991 fond je bio prazan.

ZV
zvjezdoznanac
19:40 01.12.2011.

Dalmaciju i Liku treba isključiti iz Hrvatske oduvjek su živjeli na tuđim leđima dasta je tog fašizma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije