Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Parlamentarni izbori 2011

HDZ-u Lika i Dalmacija, Kukuriku dominira u središnjoj Hrvatskoj

Iznenađenja kampanje: Dragutin Lesar i Ljubo Jurčić gube dah, ali rastu HSS i HSLS
01. prosinca 2011. u 19:30 704 komentara 6 prikaza
milanovic, kosor
Foto: Željko Hladika/Pixsell

Razlika Kukuriku koalicije nad HDZ-om u posljednjih mjesec dana istopila se za samo jedan mandat. Proizlazi to iz usporedbe anketa koje je potkraj listopada i potkraj studenoga - za Večernji list, Novu TV i Media servis - provela agencija Ipsos Puls. Kukuriku je narastao sa 78 na 79 mandata, a HDZ sa 41 na 43 mandata (46 ako im dodamo tri iz dijaspore). Promatrajući samo ukupne rezultate, ispada da su rejtinzi dvaju najvećih suparnika već mjesec dana “zamrznuti”.

Rekord pada u Istri

No, iz analize po svim izbornim jedinicama jasno se vide velike promjene u trendovima. Kukuriku koalicija je u mjesec dana dramatično povećala svoj rejting u drugoj, trećoj, a naročito u osmoj izbornoj jedinici, gdje su skočili sa 52 na 57,8 posto, odnosno sa 10 na 12 mandata. U ostalim jedinicama rejting im je ostao gotovo isti. Unatoč tomu, u IX. i X. jedinici izgubili su po jedan mandat, dok je koaliciji HDZ-Kerum u obje jedinice potpora porasla za deset posto - odnosno dva mandata više u X. i jedan u IX. jedinici. Što je uzrok velikom rastu HDZ-a u dvije najjužnije jedinice?

– Mislim da je samo trećina te novostvorene prednosti posljedica sinergijskog učinka njihove koalicije s Kerumom, a ostalo je rezultat “buđenja” HDZ-ovih tradicionalnih birača, koji očito misle da je vrag odnio šalu. Ako ne izađemo na izbore, zgazit će nas, misle. S druge strane Kukuriku uopće ne vodi kampanju. Ljudi žele da im se nešto kaže, a oni ništa ne govore. To na nacionalnoj razini prolazi, ali ne prolazi u, od Zagreba, udaljenim mjestima u Slavoniji, a posebno u Dalmaciji. To im je velika pogreška u kampanji – kaže Žarko Puhovski, politički analitičar.

Osim Kukurikua i HDZ-a, još samo lista don Ivana Grubišića osvaja mandat. Blizu praga u X. jedinici još je i Ruža Tomašić (HSP A. Starčević), ali i lista Siniše Vuce koja uživa potporu birača od 3 posto. U IX. jedinici HDZ-u koji mandat mogu “čvaknuti” čak tri liste - don Grubišića, Ljube Jurčića i Stipe Petrine.

Ako bilo koja od tih lista prijeđe prag, HDZ će izgubiti jedan mandat, a ako u IX. jedinici dvije liste uđu u Sabor - oba mandata bit će iz “kvote” HDZ-a. Kukuriku će ostati na istom.

Upravo suprotna je situacija u VIII. izbornoj jedinici, gdje vlada najveća gužva oko praga i gdje bi Kukuriku lako mogao ostati bez barem jednog mandata. Blizu praga su Ljubo Jurčić, Lesarovi Laburisti, Ladonja i don Grubišić.

– Za Vucu će glasati ridikuli i oni siti političke elite, ali ne vjerujem u njegov uspjeh. Ladonjine šanse da prijeđu prag procjenjujem na pedeset posto – kaže Puhovski.

Osim u Dalmaciji, znatne promjene dogodile su se i u Slavoniji. Iako je ukupni rezultat Kukuriku koalicije i HDZ-a ostao nepromijenjen (12 prema 10 mandata), treba napomenuti da bi koalicija lako mogla izgubiti barem jedan mandat jer joj rejting lagano pada, a HDZ-u raste - pet posto u četvrtoj i 4,4 u petoj jedinici. Još više raste potpora HDSSB-u, koji sada u četvrtoj jedinici osvaja četiri mandata (22,3 posto). Taj će trojac u četvrtoj jedinici međusobno podijeliti mandate jer ih nitko ne ugrožava, dok u petoj prijeti HSP (4,9 posto). Za sada HSP osvaja samo jedan mandat (Ante Prkačin u Zagrebu), a blizu je i Anto Đapić u šestoj jedinici (4,2 posto). Zanimljivo, predsjednik stranke Daniel Srb, prema anketi, nije ni blizu praga.

D. Kosor korak do Sabora

Iz ankete je jasno da su najviše napredovali HSS i HSLS. Za sada imaju po tri mandata, ali su blizu praga još u trećoj jedinici. I predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ima velike šanse ući u Sabor jer u II. jedinici uživa 4,3 posto potpore. Laburisti i Jurčić polako gube dah i klize ispod praga u nekoliko jedinica.

– Kampanju su najbolje iskoristili Laburisti koji prije nje nisu ni postojali. Dobar posao su napravili i HSS i HSLS – tvrdi Puhovski.

>>Detaljne rejtinge stranaka i raspodjelu mandata od I. do V. izborne jedinice pogledajte ovdje, dok detaljne rejtinge stranaka i raspodjelu mandata od VI. do X. izborne jedinice možete pogledati ovdje.

HDZ je izvukao maksimum Puhovski smatra

HDZ je izvukao maksimum

Puhovski smatra da je HDZ izvukao maksimum iz kampanje i da više ne može rasti. S druge strane, misli da će Kukuriku “uloviti” još koji mandat i da im neće trebati nitko za stabilnu većinu.

– Procjenjujem da će imati 80 mandata, a HDZ 45. HDZ bi mogao dobiti više samo u slučaju iznimno visoke izlaznosti, ali mislim i da je ova anketna (76% sigurnih) prenapuhana – kaže Žarko Puhovski.

STRANCI U HRVATSKOJ
Claire Sangster Jokić: Kod Hrvata mi se sviđa zajedništvo, a ovdje imam bolji život nego što bih imala u Kanadi
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
  • -obrisani-:

    doktorica - ne treba doktorirati za zaključak, da velik broj stranaka i rasipanje glasova većine pogoduje levacima i huhuRIKNU

  • Deleted user:

    SDP je pokrao umirovljenike. 1991 fond je bio prazan.

  • zvjezdoznanac:

    Dalmaciju i Liku treba isključiti iz Hrvatske oduvjek su živjeli na tuđim leđima dasta je tog fašizma