Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jandroković: Nitko nije očekivao ovako drsko ponašanje slovenske strane

Tražimo da MVEP-a da žurno obavijesti partnerske države i Europsku komisiju o postupcima slovenske strane koje su dovele do potpunog gubitka vjerodostojnosti Arbitražnog suda, poručuju iz HDZ-a
23. srpnja 2015. u 15:50 62 komentara 2504 prikaza
Gordan Jandroković
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U povodu posljednjih spoznaja vezanih uz arbitražni postupak između Hrvatske i Slovenije, Hrvatska demokratska zajednica objavila je svoju listu zahtjeva:

1. Od predsjednice države, Vlade i Hrvatskog sabora tražimo da trenutno i bezuvjetno stave izvan snage Sporazum o arbitraži između Republike Hrvatske i Republike Slovenije o teritorijalnom razgraničenju u Piranskom zaljevu. Intervencije slovenske strane dovele su do toga da Arbitražni sud više ne može donijeti objektivnu i pravovaljanu odluku.

2. Tražimo od predsjednika Vlade da hitno sazove sastanak s predsjednicima parlamentarnih stranaka kako bi se uskladile buduće zajedničke aktivnosti u cilju postizanja konsenzusa za zaštitu nacionalnih i državnih interesa.

3. Tražimo da MVEP žurno obavijesti partnerske države i Europsku komisiju o postupcima slovenske strane koje su dovele do potpunog gubitka vjerodostojnosti Arbitražnog suda.

 - Slovenska strana je toliko komprimitirala sud da njihovo djelovanje nije vjerodostojno niti bi itko vjerovao da je konačna odluka poštena i pravedna, kazao je danas Gordan Jandroković.

Na pitanje hoće li tražiti izvanrednu sjednicu Sabora, Jandroković je kazao kako su premijera već tražili da sazove sve predsjednike parlamentarnih stranaka kako bi se dogovorile zajedničke akcije.

 - Očekujemo kako će se sjednica čim prije održati, kazao je i dodao kako je ovo tema koja nadilazi stranačke interese.

Istaknuo je kako je jedno od mogućih rješenja da Hrvatska predloži da se ponovno ide na Međunardoni arbitražni sud u Haagu.

 - Nitko nije očekivao ovako drsko ponašanje slovenske strane, rekao je Jandroković i dodao da je dobro da su ti materijali došli do hrvatske strane bez obzira na to na koji su način otkriveni.

Andrej Plenković, HDZ-ov eurozastupnik i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta uputio je prioritetno pitanje Europskoj komisiji u vezi informacija o zabrinjavajućim i nedopuštenim aktivnostima Slovenije i člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije.

 – U medijima su se 22. srpnja pojavili i transkripti razgovora prema kojima je jedan član Suda u nekoliko navrata dogovarao strategiju lobiranja u vezi merituma spora sa zastupnicom Slovenije. Transkripti otkrivaju otkrivanje podataka s povjerljivih rasprava Arbitražnog suda, zajedničko osmišljavanje plana utjecanja prema ostalim sucima, dodavanje memoranduma u spis nakon završetka rasprave te razna druga zaobilaženja, ali i gruba kršenja postupovnih pravila suda utvrđenih Sporazumom, Fakultativnim pravilima Stalnog arbitražnog suda te općim načelima međunarodnog prava i načela pravičnosti. Budući da su Komisija i Vijeće od samoga početka uložili značajne napore i svoj autoritet u uspjeh rješavanja spora arbitražnim postupkom, zanima me koje će mjere poduzeti ako se pokažu točnim navodi o grubom protupravnom djelovanju člana Suda i slovenske strane u sporu čime bi cijeli arbitražni postupak bio doveden u pitanje – navodi Plenković u pismu.

>> Pusić: Razmišljamo i o izlasku iz arbitražnog postupka!

>> EKSKLUZIVNO Donosimo audiosnimku razgovora arbitra i slovenske predstavnice! Poslušajte!

>> Slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sekolec podnio ostavku, ostavku ponudila i Simona Drenik!

POLICIJA SVE SNIMILA
Kako se radilo u aferi Janaf: Kovačević je naručivao eskort dame, a Grgić strahovao da ga netko vidi
Gastro Zagreb
Jesen na našem stolu
Gastro sezona: Što nas dolaskom jeseni čeka na našim stolovima
  • kafka:

    "Tražimo da se Sporazum o arbitraži stavi izvan snage" . . . . . . Podržavam! !!

  • mku.privat:

    Nemogu vjerovati da ce se desiti i taj trenutak, da kazem Podrzavam, dok ovaj lik govori!

  • negrito:

    Svojim odugovlacenjem i navodnim razmisljanjem tjera vodu na Slovenski mlin.Dosta mi je Pusicke i njenih razmisljanja jer uvijek radi protiv Hrvatske.Kolinda pamet u glavu.