Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fimi media

HDZ traži oslobađajuću presudu: Ovako se sudilo kardinalu Stepincu i proljećarima

Suđenje Sanaderu
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
03.03.2014.
u 13:45

Povijest pokazuje da se tako sudilo kardinalu Stepincu i "proljećarima", a činjenica da već imamo medijsku presudu prije pravosudne štetna je i za državu, ali i za HDZ.

Sudnica kao politička pozornica, prepuna uobičajene retorike u kojoj se s jedne strane spominju aveti komunizma, a s druge strane ističe čestitost HDZ-a kao stranke “koja je stvorila hrvatsku državu”. Tako bi se u najkraćim crtama mogao opisati završni govor Vladimira Terešaka, pravnog zastupnika HDZ-a, na suđenju u aferi Fimi media.

Kriva Vlada, a ne HDZ

Terešak je prvo ustvrdio da HDZ nije kriv za to za što se optužnicom tereti – a tereti ga se za imovinsku korist od 30 milijuna kuna – da bi potom našao i krivce za, kako je kazao, lopovluk i kleptomaniju kakvih, dodao je, ima u svakoj stranci.

– Ako je lopovluka bilo, a bilo ga je, onda za to nije odgovoran HDZ, već pojedinci koju su stranku koristili kao izgovor za osobne interese. Donacije su umjesto na žiro-računu stranke završile u džepovima tih pojedinaca koje za stranku nije bilo briga. Za malverzacije nije krivo 220.000 članova HDZ-a, hrvatska sirotinja koja se skupila uz skute HDZ-a, jer 99,9 posto članova HDZ-a za te malverzacije nije ni znalo. Malverzacije su se odvijale pod krinkom Vlade i nemaju pečat HDZ-a pa bi se trebala propitivati i kaznena odgovornost Vlade – kazao je Terešak, očito zaboravivši da je vremenu inkriminiranom optužnicom, od 2004. do 2009., Vladu sastavljao upravo HDZ.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Terešak je nadalje ustvrdio da je suđenje HDZ-u protivno “svim demokratskim uzusima te da podsjeća na komunistička vremena”, a potom je te riječi i pojačao:

– Tijekom istrage u medijima su se pojavljivali iskazi svjedoka, malo nakon što su dani pred USKOK-om, a sud nije napravio ništa da to kazni (to i nije u nadležnosti suda jer je riječ o istrazi, nap. a.). Tako je formirano javno mnijenje, a sud ne može ostati imun na tu medijsku hajku. Medijski streljački vod ignorira presumpciju nevinosti, a povijest pokazuje da se tako sudilo kardinalu Stepincu i proljećarima. Već imamo medijsku presudu prije pravosudne, a ta je štetna i za državu i za HDZ – kazao je Terešak.

Nadalje, Terešak je napao i DORH i Mladena Bajića kazavši da je glavna svrha autora optužnice bila “kriminalizirati HDZ, dovesti SDP na vlast, te, u slučaju Bajića, zadržati svoju poziciju.”

Nije riječ o 30 milijuna kn

Terešak je zatražio oslobađajuću presudu za HDZ, a u tom mu se zahtjevu pridružio i Davorin Budin, odvjetnik HDZ-a. On je ustvrdio da tijekom suđenja nije dokazano da je HDZ kriv te da, ako sud smatra drugačije, onda nije riječ o šteti od 30 milijuna kuna, već, kako je kazao, najviše osam milijuna kuna. Svoje riječi Budin je i plastično ilustrirao kazavši:

– HDZ je ovdje oštećen jer, ako je od tog novca nešto do njega i došlo, to su bile mrvice sa stola.

>>Od Sanadera i ekipe HDZ traži 50 milijuna kuna

>>Odbijen zahtjev za dopunskim vještačenjem, idući tjedan završne riječi

Komentara 48

DE
delnice22
15:02 03.03.2014.

Ovi pljackasi iz HDZ nista neznaju osim vracati se u neku proslost,loviti vjestice i pricati o postenju. A o svojoj pljacki,izdajama,podmetanjima,kao i obicno ni rijeci.Kad kazem ,,gade mi se,, to je nesto najblaze sto mogu reci za njih. COBANKOVIC,POLANCEC,BARISIC,BRANKA PAVOSEVIC,SENADER,MILINOVIC,SUKER,DALIC,SEKS,HEBRANGNG I MNOGI DRUGI KOJI SU IZBJEGLI PRAVDU.

VA
vadis
13:49 03.03.2014.

HDZ je pocinila criminal, ne zasluzuje da ikada vise vlada u Hrvatskoj. Ivo Sanader je lopov.

DU
Deleted user
13:51 03.03.2014.

A ne, ne to. Molim ne spominjite u bilo kojem kontekstu ime preuzvišenog kardinala s čovjekom koji je srozao Hrvatsku na prosjački štap i doveo u pitanje njezinu opstojnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije