Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FIMI MEDIA

Odbijen zahtjev za dopunskim vještačenjem, idući tjedan završne riječi

Sanader
Goran Stanzl/PIXSELL
19.02.2014.
u 13:31

Sudsko vijeće pod presjedanjem sutkinje Ivane Čalić, odbilo je prijedlog Sanaderove obrane za dopunskim financijsko - knjigovodstvenim vještačenjem njegove imovine

Kada  se 1984. godine Ivo Sanader s obitelji vratio iz Austrije u Split, te je  imenovan  intendantom  splitskog  HNK, od grada Splita, tražio je da mu dodijeli  stan.  U svom zahtjevu tada je naveo da stan traži jer s obitelji živi u trošnom stanu od 30-ak kvadrata, koji je  vlažan, bez kanalizacije i septičke  jame. Sličan zahtjev ponovio je i 1991.  nakon drugog povratka iz Austrije, s tim da je ovaj put zahtjev za dodjelom stana podebljao i svojim životopisom  te  životopisom svoje supruge Mirjane, navevši da su oni oboje doktori  znanosti.  Tu dokumentaciju, kojom je Sanader tražio dodjelu stana sudu  je  dostavio  USKOK,  predloživši  da to uđe kao dokaz u sudski spis, budući  je  Sanader  do  sada  tvrdio  da  je on za vrijeme života i rada u Austriji  dobro privređivao i zarađivao, iako bi se iz zahtjeva za dodjelom stana  dalo  zaključiti  da mu materijalne prilike u to vrijeme i nisu bile tako bajne.

Iako  se Sanaderova obrana protivila uvođenju tog dokaza u spis, smatrajući da  ti dopisi ne dokazuju ništa o Sanaderovom imovnom stanju, sudsko vijeće ga  je  prihvatilo  kao  dokaz.  Osim  toga, od svih predloženih dokaznih prijedloga,  sud  je prihvatio i prijedlog Sanaderove obrane, da u spis uđe fonogram  sjednice  saborskog istražnog povjerenstva u slučaju Kamioni. Taj je  dokaz Sanaderova obrana predložila kao kontrolni dokaz,  a nakon što je na  sudu  svjedočio  Vladimir  Faber,  bivši  ravnatelj  policije,  koji je ustvrdio da je zbog slučaja Kamioni bio izvrgnut Sanaderovom pritisku.

Sudsko  vijeće  pod  presjedanjem sutkinje Ivane Čalić, odbilo je prijedlog Sanaderove  obrane za dopunskim financijsko - knjigovodstvenim vještačenjem njegove  imovine, smatrajući da su činjenice vezano uz to u dovoljnoj mjeri utvrđene.  Odbijen  je  i  prijedlog  Sanaderove  obrane  da se sasluša niz svjedoka  koji  su  trebali  svjedočiti  o  tome  kako je Sanader na poklon dobivao  pojedine  slike iz svoje kolekcije. Prema stavu vijeća, riječ je o irelevantnim   ili  odugovlačećim  dokaznim  prijedlozima,  budući  je  dio predloženih svjedoka do sada već svjedočio, a od nekih je Sanaderova obrana i odustala.

Inače,  branitelji  Ive  Sanadera,  Mladena Barišića, Ratka Mačeka i Branke Pavošević, kao pravno neutemeljenim ocijenili su imovinsko - pravni zahtjev koji  je  prema  njihovim  branjenicima  postavio  Vladimir Terešak, pravni zastupnik  HDZ-a.  Terešak  je  tražio  da  spomenuta  četvorka  HDZ-u zbog pretrpljene  materijalne  i  nematerijalne  štete  plati  50 milijuna kuna. Branitelji  spomenutih  optuženika  redom su istaknuli da je zahtjev pravno neutemeljen,  jer HDZ u ovom postupku nije žrtva već je optuženik, pa takav zahtjev ne može ni postavljati. Da je riječ o pravno neutemeljenom zahtjevu smatra i USKOK, a suđenje se nastavlja idući tjedan, kada bi USKOK i obrane trebale početi s iznošenjem završnih riječi.

Komentara 3

ST
Stipeprof
13:40 19.02.2014.

Kojoj je ono stranci Ivo Sanader bio na čelu?

LE
leurdovac
16:43 19.02.2014.

Bogat čovjek sam sebi kupuje stan a ne traži da mu društvo riješi stambeni problem. Ako je, pak, čovjek bogat a ipak traži stan od društva onda je on lopov, i nalazi se na pravom mjestu, na sudu i u zatvoru.

Avatar Becarina
Becarina
14:17 19.02.2014.

Trebaju kopati po yugoslavenskoj proslosti gomili njih koji su danas bogati . Pisanje ovakva zahtjeva na stan bilo je sasvim normalno u ono vrijeme , morao si sakriti sve sto imas da bi dosao do stana , samo za one iz komunisticke partije i njihovu djecu islo je jednostavno . Koliko fer sudjenje ce imati Sanader vidio sam kada mu je Bajic, na "poticaj" Mesica i Kosor ,zaplijenio, unaprijed, svu imovinu da ne bi mogao platiti obranu . Ne tvrdim da je Sanader Nevin, to ne znam , ali tvrdim jedno : Ako on nema fer sudjenje , necemo ga imati ni Mi , niti smo zasluzili . Drzavni tuzic Bajic ostaje , politika je zadovoljna , kolektivna medijska sutnja o njemu "jedno vrijeme" i sve je ok.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije