Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
knjiga 'zagreb indoors'

HDZ traži očitovanje Josipovića o optužbama srbijanskog veleposlanika Cvetićanina

Ivo Josipović
Foto: Davor Javorović/Pixsell
24.10.2014.
u 12:02

Iako se to pitanje u Hrvatskoj postavlja već više od mjesec dana, HDZ-ovci su čekali da se Josipović sam očituje o njemu, no on to do danas nije napravio...

HDZ od predsjednika RH Ive Josipovića traži da se što prije očituje o tvrdnjama bivšeg srbijanskog veleposlanika Radivoja Cvetićanina objavljenim u njegovoj knjizi "Zagreb Indoors" prema kojima mu je Jospović 2007. godine dostavljao tajne sudske spise o kaznenim postupcima za ratne zločine koji su se u Hrvatskoj provodili protiv Srba.

Iako se to pitanje u Hrvatskoj postavlja već više od mjesec dana, HDZ-ovci su čekali da se Josipović sam očituje o njemu, no on to do danas nije napravio.

- Ako je to istina, očekujemo da nam kaže koje je točno dokumente dostavio Cvetićanin kao i zašto je to činio. Koji su motivi da on tada kao član Komisije koja je pripremala tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu može Srbiji dostavljati te spise? Želimo i da odgovori je li njegova proklamirana politika s kojom je dobio izbore ista politika koju i danas vodi sa svojim savjetnicima – zanimalo je HDZ-ovog Gordana Jandrokovića koji smatra da hrvatska javnost ima pravo znati odgovore na ova pitanja. Na saborskoj raspravi o Zakonu o izboru predsjednika RH u četvrtak navečer u Saboru ovu je temu otvorio HDZ-ov Davorin Mlakar, dodaje Jandroković, no jedino što je nakon tog poziva na komentar došlo iz Ureda Predsjednika RH jest da neće komentirati "besmislice". - Mi ne prihvaćamo tezu da su to besmislice. To su iznimno neugodne tvrdnje, a činjenica da ih već mjesec i pol koliko se to povlači po javnosti Josipović ne komentira samo su potvrda da izbjegava temu i nada se da će kroz njegovo ignoriranje ona nestati iz javnosti.

- Nadam se da nećemo završiti jednako kao profesori Zdravko Tomac i Josip Jurčević koji su proglašeni luđacima i bolesnicima nakon što su predsjednika optužili za veleizdaju – naglašava Jandroković. Iako je knjiga objavljena još 2012. godine, HDZ-ovci kažu da detalje iz nje iznose tek sada jer je ranije nisu pročitali budući da još nije objavljena u Hrvatskoj. Postavlja se pitanje, dodaju HDZ-ovci, zašto sam Josipović nije odmah demantirao knjigu kad je čuo da je dio nje.

SDP-ovci su ih optužili da s izvlačenjem ove teme sada u biti vode predizbornu kampanju.

- Mi ne vodimo kampanju jer još uvijek ne znamo ni kada su točno izbori. Ovo nije kampanja, ovo su pitanja koja se tiču nacionalnih interesa te uloge predsjednika u pozadini pripreme tužbe za genocid protiv Srbije, na koju je kasnije bilo pokušaja iz Vlade i od samog Predsjednika da se te tužbe povuku i da se ide u političko rješenje – upozorava Jandroković, a na prijedlog SDP-a da pokrenu postupak opoziva predsjednika ako za to imaju razloga, odgovara:

- Čvrsto sam uvjeren da neće biti potrebna procedura impeachmenta, jer će građani izabrati one kandidate koji ne trguju hrvatskim nacionalnim interesima – poručuje Jandroković.

Podsjeća da se još uvijek, dva mjeseca prije predsjedničkih izbora, ne zna njihov točan datum. U proljeće 2011. godine, podsjeća on, upravo je današnji predsjednik Ivo Josipović bio najglasniji u prozivkama tadašnje HDZ-ove Vlade jer osam mjeseci prije izbora još nisu odredili datum. Uz to, mijenja se i Zakon o izboru predsjednika RH dva mjeseca prije izbora, ako je praksa da se izborno zakonodavstvo ne mijenja u izbornoj godini. - To su dvostruki standardi što je vrlo štetno i loše za demokraciju – zaključio je Gordan Jandroković.

>>Josipović: Moja se šala odnosila na Kujundžića, a ne na cijelu liječničku profesiju

>>'Angažman kod Ive Josipovića ne znači da se vraćam u politiku'

Komentara 26

Avatar mirica19
mirica19
12:24 24.10.2014.

Njegova šutnja i neočitovanje o ovoj temi govore zapravo sve. Demantirati očito ne može pa šuti radi budućih predsjedničkih izbora. Malo je čudno da ih još uvijek nije raspisao jer oni su neizbježni stoga je ta radnja neopravdana. Šanse zaa pobjedu nema nikakve, to je činjenica.

B2
bokida 2
12:40 24.10.2014.

Ništa novo za te tipove a opoziv bi mogao biti za puno njih kojima je stalo do Hrvatske ko do lanjskog snijega.

Avatar zabadalo5
zabadalo5
12:28 24.10.2014.

Nema komentara Josipović, a upravo to sve govori. Njegovo je vrijeme doista prošlo, Hrvatska zaslužuje više i bolje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije