Naslovnica Vijesti Hrvatska

Crobarometar: Evo kako stoje dvije vodeće stranke!

Živi zid veljaču završava s potporom od 9 posto kao treća politička opcija, a MOST je četvrti izbor hrvatskih birača s potporom od 8,6 posto
24. veljače 2017. u 19:30 53 komentara 9214 prikaza
plenković i bernardić
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/10

Hrvatska demokratska zajednica u veljači uživa potporu od 35,1 posto potpore birača i tako raste već treći mjesec. Taj je drugi najbolji rezultat koji je HDZ ostvario nakon dugog niza godina, a još u listopadu su imali 35,5 posto potpore, pokazuje to istraživanje Crobarometar koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos. 

SDP pak i dalje u padu i to 5 mjeseci za redom te veljaču završava s potporom od 21,9 posto birača. Ujedno je to i jedan od lošijih rezultata koji ta stranka ima od svibnja 2015. Ni dolazak novog predsjednika nije pridonio novim biračima.

Živi zid veljaču završava s potporom od 9 posto kao treća politička opcija, a MOST je četvrti izbor hrvatskih birača s potporom od 8,6 posto. Daleko je to od onih 11,7 iz izborne noći.

HSS veljaču završava s potporom od 3,1 posto, BM 365 Stranka rada i solidarnosti je na 3 posto, a HSU također uživa potporu od 3 posto birača, IDS veljaču završava na 2,2 posto, Pametno je na 2,1 posto potpore, a HNS na 1,7 posto, s 1 posto potpore birača veljaču je završio i HDSSB.

Ostale stranke su ispod jedan posto i zajedno imaju 3,8 posto potpore, a neodlučnih birača je 5,7 posto i taj broj sve više pada.

plenković dalić Istraživanje Crobarometar Ovo su rejtinzi stranaka nakon izbora: HDZ daleko ispred SDP-a! plenković Crobarometar Građani Plenkovićevu Vladu ocijenili s 2,9, misle da je bolja od Oreškovićeve vlada 100 dana Vlade Evo koji su za građane najpozitivniji, a koji najnegativniji članovi Plenkovićeve Vlade!

Hrvatska ide u lošem smjeru, smatra većina građana, odnosno njih 53 posto. No taj je broj u padu. Ali zato već treći mjesec raste broj optimista koji smatraju da Hrvatska ide u dobrom smjeru i njih je u veljači bilo 36 posto, a ne zna njih 11 posto.

Vladin rad odobrava 45 posto ispitanika, a ne odobrava njih 42 posto dok ne zna 13 posto ispitanika. Očekivano, 78 posto birača HDZ-a podupire rad Vlade, ali birači MOSTA su podijeljeni. Njih 49 posto ga ne odobrava, a 49 posto odobrava. SDP- ovci, njih 67 posto, ne odobrava Vladin rad.

Velika većina građana smatra da će Plenkovićeva Vlada odraditi mandat do kraja ili još 4 godine. Takvog je mišljenja njih 77 posto, a da će se Vlada raspasti prije, misli tek 16 posto ispitanika. Ne zna njih 6 posto.

Većina, točnije 51 posto građana, podupire rad Predsjednice Republike nakon 2 godine mandata, a ne podupire je njih 41, dok ne zna 8 posto. U mjesec dana Predsjednica je tako vratila dio birača u svoj tabor. Zanimljivo, njezin prethodnik Ivo Josipović u veljači 2012., nakon 2 godine mandata, za svoj je rad imao potporu od 80 posto birača, 12 posto njih ga nije podupiralo, a 8 posto nije znalo.

Predsjednica može biti zadovoljna, o njoj pozitivan dojam ima 60 posto birača i blago je popravila imidž, a negativan dojam ima njih 34 posto. O Andreju Plenkoviću pozitivan dojam ima 56 posto birača, a negativan njih 35 posto. Božo Petrov može biti jako zadovoljan, on među biračima uživa 51 posto pozitivnog dojma i pridobio je još, da tako kažemo, simpatija, a negativan dojam o njemu ima 40 posto birača. A o šefu oporbe Davoru Bernardiću pozitivan dojam i dalje ima 36 posto birača i kao da je zacementiran, a negativan dojam ima njih 43 posto.

>> HDZ stabilan na čelu, SDP i Most padaju, Živi zid iznenađenje mjeseca

Napomena

Istraživanje provodi Ipsos između 1. i 18. u mjesecu. Podaci se prikupljaju na uzorku od 973 punoljetna građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja u okviru omnibus istraživanja agencije. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja te spolu i dobi. Za mjerenje stranačkih preferencija koristi se metoda tajnog izjašnjavanja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

 • luli:

  Nevjerojatno, svaka druga izjava na tv je od hns-a i vrdoljaka a imaju manje od 2%!!

 • luli:

  Čak i kad Bago broji komunisti skupa nemaju 30 %, nekad je samo Josipović imao po 96%

 • Avatar kenj@c
  kenj@c:

  pametno stoji bolje od hns-a,haha.šta hns radi sdp-u je neprocjenjivo