Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crobarometar

HDZ stabilan na čelu, SDP i Most padaju, Živi zid iznenađenje mjeseca

plenković
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/16
25.01.2017.
u 19:35

Čak 57 posto građana smatra kako Hrvatska ide u lošem smjeru, pokazuje novo istraživanje Crobarometar

Hrvatska, smatra 57 posto ispitanika, ide u lošem smjeru, njih 33 posto misli da zemlja ide u dobrom smjeru dok ne zna njih 10 posto, pokazuje to novo istraživanje Crobarometar koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS. U tri mjeseca lagano je s 51 na 57 posto rastao broj pesimista, a smanjivao se broj onih koji ne znaju kamo Hrvatska ide.

Polako, ali sigurno Vladine politike podupire sve manje građana. U siječnju 47 posto ispitanika ne podupire Vladine politike, podupire ih njih 41 posto dok ne zna 12 posto ispitanika. Tu je za Vladu iznimno loš trend da iz mjeseca u mjesec raste broj građana koji ne podupiru politiku Banskih dvora od 36 posto u studenom prošle godine do 47 posto u siječnju ove godine.

No, zato raste broj građana koji misle kako će ova koalicija odraditi mandat do kraja, odnosno 76 posto ispitanika. Samo njih 16 posto misli suprotno i sve ih je manje i manje. Ne zna njih 8 posto.

U ovom trenutku politiku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović podupire 47 posto ispitanika, a ne podupire njih 45, dok 8 posto ispitanika ne zna. No kada se zna da je ona još prije 2 mjeseca imala potporu za svoju politiku od 58 posto, vidljiv je značajan pad. Tada njezinu politiku nije podupiralo 32 posto ispitanika.

I školskim ocjenama najviše je pala predsjednica, sada je ispitanici ocjenjuju s 2,85, a mjesec prije imala je 3,05. Vlada je narasla s 2,49 na 2,54, a Hrvatski sabor je tamo gdje je bio i mjesec prije - na ocjeni 2,20.

HDZ završava siječanj gotovo identično kao i prošli mjesec, podupire ga 33,6 posto ispitanika, SDP pak već 4. mjesec pada i u siječnju uživa potporu od 22,4 posto birača.

Živi zid postao je tako 3. politička opcija s potporom od 9,5 posto ispitanika, na 4. mjestu nalazi se MOST s potporom od 8,8 posto. BM – STRANKA RADA I SOLIDARNOSTI uživa potporu od 3,7 posto, HSS je mjesec završio na 3,2 posto, a HSU na 3 posto. Stranka PAMETNO je na 2,1 posto potpore među biračima, a IDS može računati na potporu od 2 posto dok HNS Liberalni demokrati imaju potporu od 1,7 posto birača. Ostale stranke koje osvajaju manje od 1 posto ili neke druge stranke ukupno osvajaju 4,3 posto. Neodlučnih birača je 5,7 posto.

Kao i svaki mjesec, i ovaj donosimo dojam koji građani imaju o njima. Predsjednica Republike u ovom trenutku ima 57 posto pozitivnog dojma među biračima i 35 posto negativnog dojma te je na prvom mjestu. Odmah iza nje je Andrej Plenković koji uživa pozitivan dojam kod 56 posto birača, a negativan dojam među njih 32 posto.

Božo Petrov i dalje je u kategoriji političara o kojima građani imaju više pozitivnog nego negativnog dojma. Njih 46 posto ocjenjuje ga pozitivnim, a 42 posto ispitanika ocjenjuje ga negativnim. Davor Bernardić podijelio je naciju - 38 posto građana o njemu ima pozitivan dojam, ali isti postotak ispitanika, dakle 38 posto, ima o njemu negativan dojam.

Andrej Plenković može biti zadovoljan jer više manje uživa jednaku potporu birača kao i prije mjesec dana kada je bila 56 posto. Njegov prethodnik u istom razdoblju, Tihomir Orešković, imao je nešto veću potporu, pozitivan dojam o njemu imalo je 59 posto ispitanika. Najviše pozitivnog dojma na početku mandata imao je Zoran Milanović, velikih 70 posto, no to se ubrzo sve istopilo.

Komentara 37

Avatar Idler 3
Idler 3
19:39 25.01.2017.

Živi zid je sam dokaz političke nezrelosti stanovnika ove države...i tak iz dana u dan !!!

BU
Bulaba
19:52 25.01.2017.

Ipsos, to su oni anketari koji su predvidjeli Josipovićevu pobjedu za 13% ispred Kolinde, ahahahaha.

OS
osica
19:44 25.01.2017.

Živi zid.... ? Što reći , osim " izgubljeni smo u vremenu i prostoru"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije