Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HDZ stabilan na čelu, SDP i Most padaju, Živi zid iznenađenje mjeseca

Čak 57 posto građana smatra kako Hrvatska ide u lošem smjeru, pokazuje novo istraživanje Crobarometar
25. siječnja 2017. u 19:35 37 komentara 4099 prikaza
plenković
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/16

Hrvatska, smatra 57 posto ispitanika, ide u lošem smjeru, njih 33 posto misli da zemlja ide u dobrom smjeru dok ne zna njih 10 posto, pokazuje to novo istraživanje Crobarometar koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS. U tri mjeseca lagano je s 51 na 57 posto rastao broj pesimista, a smanjivao se broj onih koji ne znaju kamo Hrvatska ide.

Polako, ali sigurno Vladine politike podupire sve manje građana. U siječnju 47 posto ispitanika ne podupire Vladine politike, podupire ih njih 41 posto dok ne zna 12 posto ispitanika. Tu je za Vladu iznimno loš trend da iz mjeseca u mjesec raste broj građana koji ne podupiru politiku Banskih dvora od 36 posto u studenom prošle godine do 47 posto u siječnju ove godine.

No, zato raste broj građana koji misle kako će ova koalicija odraditi mandat do kraja, odnosno 76 posto ispitanika. Samo njih 16 posto misli suprotno i sve ih je manje i manje. Ne zna njih 8 posto.

U ovom trenutku politiku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović podupire 47 posto ispitanika, a ne podupire njih 45, dok 8 posto ispitanika ne zna. No kada se zna da je ona još prije 2 mjeseca imala potporu za svoju politiku od 58 posto, vidljiv je značajan pad. Tada njezinu politiku nije podupiralo 32 posto ispitanika.

I školskim ocjenama najviše je pala predsjednica, sada je ispitanici ocjenjuju s 2,85, a mjesec prije imala je 3,05. Vlada je narasla s 2,49 na 2,54, a Hrvatski sabor je tamo gdje je bio i mjesec prije - na ocjeni 2,20.

Milanović Plenković Petrov Crobarometar Evo kako stoje rejtinzi SDP-a, HDZ-a i Mosta! milanović plenković Čelnici SDP-a i HDZ-a Tko je popularniji: Zoran Milanović ili Andrej Plenković? plenković dalić Istraživanje Crobarometar Ovo su rejtinzi stranaka nakon izbora: HDZ daleko ispred SDP-a!

HDZ završava siječanj gotovo identično kao i prošli mjesec, podupire ga 33,6 posto ispitanika, SDP pak već 4. mjesec pada i u siječnju uživa potporu od 22,4 posto birača.

Živi zid postao je tako 3. politička opcija s potporom od 9,5 posto ispitanika, na 4. mjestu nalazi se MOST s potporom od 8,8 posto. BM – STRANKA RADA I SOLIDARNOSTI uživa potporu od 3,7 posto, HSS je mjesec završio na 3,2 posto, a HSU na 3 posto. Stranka PAMETNO je na 2,1 posto potpore među biračima, a IDS može računati na potporu od 2 posto dok HNS Liberalni demokrati imaju potporu od 1,7 posto birača. Ostale stranke koje osvajaju manje od 1 posto ili neke druge stranke ukupno osvajaju 4,3 posto. Neodlučnih birača je 5,7 posto.

Kao i svaki mjesec, i ovaj donosimo dojam koji građani imaju o njima. Predsjednica Republike u ovom trenutku ima 57 posto pozitivnog dojma među biračima i 35 posto negativnog dojma te je na prvom mjestu. Odmah iza nje je Andrej Plenković koji uživa pozitivan dojam kod 56 posto birača, a negativan dojam među njih 32 posto.

Božo Petrov i dalje je u kategoriji političara o kojima građani imaju više pozitivnog nego negativnog dojma. Njih 46 posto ocjenjuje ga pozitivnim, a 42 posto ispitanika ocjenjuje ga negativnim. Davor Bernardić podijelio je naciju - 38 posto građana o njemu ima pozitivan dojam, ali isti postotak ispitanika, dakle 38 posto, ima o njemu negativan dojam.

Andrej Plenković može biti zadovoljan jer više manje uživa jednaku potporu birača kao i prije mjesec dana kada je bila 56 posto. Njegov prethodnik u istom razdoblju, Tihomir Orešković, imao je nešto veću potporu, pozitivan dojam o njemu imalo je 59 posto ispitanika. Najviše pozitivnog dojma na početku mandata imao je Zoran Milanović, velikih 70 posto, no to se ubrzo sve istopilo.

Trčanje
STIŽE PRAVA ZIMA
Što napraviti da trčanje ostane aktivnost u kojem uživamo, a ne noćna mora
 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Živi zid je sam dokaz političke nezrelosti stanovnika ove države...i tak iz dana u dan !!!

 • Bulaba:

  Ipsos, to su oni anketari koji su predvidjeli Josipovićevu pobjedu za 13% ispred Kolinde, ahahahaha.

 • osica:

  Živi zid.... ? Što reći , osim " izgubljeni smo u vremenu i prostoru"