Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mihael Zmajlović

HDZ kupuje većinu licitirajući mjestima u državnim službama

Mihael Zmajlović, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode
Foto: Grgur Žučko/pixsell
03.12.2017.
u 12:42

Odgoda sjednice dobro će doći da se smire vruće glave u HDZ-u, kaže predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Zmajlović

HDZ tvrdi da ima većinu u Skupštini Zagrebačke županije i da je zatražio opoziv šefa Skupštine Mihaela Zmajlovića (SDP), s kojim smo razgovarali o tome što se događa i vjeruje li da će HDZ uspjeti složiti novu većinu.

Zašto ste odgodili sjednicu Skupštine i je li to samo odgoda neizbježnog - promjene vlasti u Zagrebačkoj županiji?

Željeli smo produljiti rok savjetovanja s javnošću o proračunu. Odgoda je dobro došla da se smire vruće glave iz HDZ-a kojima je ovo treći put da izlaze s lažnim informacijama o svojoj većini. Svaki put dosad obranili smo županiju od njihova nasilništva, obranit ćemo je i sad. Fascinantna mi je ta neutaživa glad za foteljama koje su izgubili na izborima.

HDZ tvrdi da ima novu većinu. Raspada li se koalicija SDP-HNS i na lokalnoj razini i što mislite poduzeti?

Poznaju samo zakon sile i misle da će tako uplašiti ljude. Nije riječ samo o HNS-u, riječ je o nemoralnim ponudama, licitiranju mjestima u državnim službama, namještanju poslova s javnim tvrtkama, otvorenoj kupovini glasova. Sve kako bi se promijenio rezultat postignut na izborima. Prijavit ćemo državnom odvjetništvu svaku sumnju u trgovinu, javno prokazati prebjege. Jedno je što pričaju po kafićima i konferencijama za novinare. Uvijek kad dođe do glasovanja nemaju većinu. Neće je imati ni sad.

Na drugu je stranu prešla i jedna zastupnica HSS-a. Mislite li da će biti jedina, s obzirom na glasine da je još HSS-ovaca spremno na preslaganje jer su nezadovoljni politikom Kreše Beljaka?

Bit će zanimljivo pratiti razvoj profesionalne karijere osoba koje na taj način prelaze na drugu stranu ili koje su nove poslove dobile tvrtke povezane s njima. Nije jednostavno kad ti tvrtka završi godinu u gubitku, ali to ne smije biti razlog za eventualne nemoralne radnje. Osobno ću se posvetiti tome da se do kraja isprati trag novca. Riječ je osobi koja je bila iznimno aktivna u kampanji protiv HDZ-a. U petom mjesecu joj smjer HSS-a nije smetao.

Imate li saznanja da je u pitanju podmićivanje vijećnika i ako imate, koga vidite kao krivca?

Saznanja postoje, ljudi u tišini pričaju. Boje se izaći u javnost, razumljivo. Županija nam, nažalost, trpi zbog HDZ-ovih unutarstranačkih prepucavanja. Nisu ni svi njihovi skupštinari za ovo i to će se uskoro pokazati. Riječ je o prepucavanju jednog HDZ-ova lokalnog šerifa s drugim i to sve misle raditi preko leđa Zagrebačke županije i njezinih građana. E pa ne može!

Strahujete li u SDP-u od domino-efekta s obzirom na to da ste u većini jedinica lokalne samouprave na izbore išli s HNS-om, a u mnogima i s HSS-om?

U Zagrebačkoj županiji ne strahujemo. Surađujemo u brojnim gradovima i svi imaju puno toga za izgubiti promijene li stranu. Znam da HNS ne želi riskirati gradove u kojima vlada uz pomoć SDP-a, poput Zeline ili Dugog Sela. Ne može se graditi priča o oporbi HDZ-u i drukačijem modelu vladanja, a onda s tim istim ljudima koje ste smijenili ulaziti u koaliciju na razini županije. U manjim sredinama svaki dan na ulici komunicirate s biračima.

Pada li time u vodu tvrdnja HDZ-a da se tzv. lex šerif donosi radi stabilnosti?

Ta je tvrdnja pala u vodu čim su je izgovorili. HDZ vjeruje u stabilnost samo kad je na vlasti. Kad je u oporbi, vjeruje u kaos.

HSS i u Saboru nije glasao za SDP-ovu inicijativu rušenja Vlade. Vidite li poveznicu između tih slučajeva?

Ne vidim. Gospodin Beljak objasnio je što se dogodilo. No, svejedno je morao biti tamo. 

Komentara 12

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
12:59 03.12.2017.

Zanimljivo da o kupovini, trgovini i podmićivanju ide pričati jedan notorni uhljeb kao što je Mihajlo Zmajlović, lik koji je postao 2001. gradski vijećnik "Glasa mladih" u Jaski, onda je ušao u koaliciju s SDP-om nakon čega je postao direktor u lokalnom komunalcu iako nikad u životu nije ništa radio, i nikad nije šefovao ni s dvije kokoši.

GU
Gustirna
14:15 03.12.2017.

Hadeze mora kupovati...nije njima kao vama...vi ne trebate kupovati dorh,uskok i udbaske sudije...oni su vasi jos od '45...da nisu ne bi tvoji burazeri polomili noge trazeci hadezejca koji navodno zeli podmititi jugofasistickog novinara sa 3 tisuce kuna...da nisu vasi ne bi mrak taritas mracila i oblacila gunju...da nisu vasi ti bi bio u lepoglavi...pitaj mirelu holy...

KR
kruti190
12:58 03.12.2017.

drug ćelavi paetijac zvan KRIMINAL koji nažalost još nije u remetincu se oglasil,ihihihihi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije