Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA

HDZ s lakoćom do vlasti u Gradskom vijeću Osijeka

Ivan Radić preuzeo vlast u Osijeku
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
16.06.2021.
u 11:50

Čelnik GV-a je Vladimir Ham iz HNS-a, stranke koje je izborila jedno vijećničko mjesto

Nakon što je prvi put u povijesti izborio mjesto gradonačelnika u Osijeku, HDZ je u srijedu s lakoćom formirao i vlast u Gradskom vijeću. Na čelo je Gradskog vijeća, pak, zasjeo Vladimir Ham, šef osječkog HNS-a, a predložila ga je upravo većinska koalicija predvođena HDZ-om.

Inače, HNS je izborio samo jedno vijećničko mjesto, u koaliciji s HSS-om i Reformistima, a zaokružilo ih je 5,43 posto birača. 

Prvi je potpredsjednik osječkog vijeća Drago Šerić, čelnik ANU-a, koalicijskog partnera HDZ-a, dok je drugi Željko Požega s liste DP-a i Mosta. Svoj prijedlog za drugog potpredsjednika imao je i SDP, a riječ je o Milanu Blagojeviću, no povukli su ga, kako su objasnili, "jer su se vijećnici HDZ-a dogovorili kako će podržati kandidata DP-a i Mosta".

Inače, 14 vijećničkih mjesta zauzela je koalicija u kojoj su HDZ, Nezavisna lista Ante Đapića, ANU, HSU, BUZ, HSLS, DHSS. Ruke do potrebne većine za njih su podigla dva vijećnika Snage Slavonije i Baranje Vladimira Šišljagića, te već spomenuti HNS-ov Vladimir Ham. Na većinsku stranu prešao je i Tomislav Mišetić, izabran s liste Domovinskog pokreta i Mosta. Inače, DP i Most ostaju u, kako su poručili, konstruktivnoj oporbi. 

Spomenimo i kako donedavno vladajući SDP u novom sazivu broji šest ruku. U sastavu je novog Vijeća i Možemo!, s dva vijećnika. 
Kako to biva, pojedini izabrani vijećnici nisu u konačnici stupili na dužnost. Iako su bili pri vrhu HDZ-ove liste, s vijećničkih su se pozicija iz osobnih razloga povukli Josip Škorić, inače direktor Hrvatskih cesta, te Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda.

S istim objašnjenjem, u vijećnici neće sjediti ni Krešimir Bubalo, nekadašnji osječki gradonačelnik iz redova Glavaševa HDSSB-a, a danas predsjednik Uprave Pevexa. On je izabran, inače, s liste DP-a. 

VIDEO Zašto u Hrvatskoj homoseksualci ne mogu biti darivatelji krvi?

Ključne riječi

Komentara 1

SA
sambo
12:01 16.06.2021.

A u kojoj je sada stranci Vulin? Radiću sretno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije