Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'za osudu'

HDZ: Reakcija vlasti na Šešeljevo puštanje je neprimjereno mlaka

Gordan Jandroković
Robert Anić/PIXSELL
13.11.2014.
u 14:13

HDZ od službenog Beograda očekuje da osudi Šešeljeve izjave i jasno kaže kako velikosrpska politika više nije politika Srbije, kaže Gordan Jandroković

Reakcija predsjednika RH Ive Josipovića, Vlade i Ministarstva vanjskih poslova na puštanje Vojislava Šešelja iz Haaškog pritvora je neprimjereno mlaka, ocijenio je danas HDZ-ov Gordan Jandroković čija se stranka protivi Šešeljevom izlasku na slobodu.

Politika Srbije

- Argument za puštanje Šešelja bila je njegova bolest, no očito je da ga bolest ne sprječava u političkom djelovanju, tako da možemo postaviti pitanje koji su zapravo bili motivi takve odluke – kaže Jandroković koji neprihvatljivim smatra odnos Haaga prema žrtvama Šešeljeve politike. Drži da Haški sud nije prepoznao opasnost destabilizacije političke scene u Srbiji i susjednoj regiji Hrvatske, pa tako Šešeljev nastup nakon povratka u Srbiju vidi kao obnovu simbola velikosrpske politike, prijetnje susjedima i priče o prekrajanju granica.

- HDZ od službenog Beograda očekuje da osudi Šešeljeve izjave i jasno kaže kako velikosrpska politika više nije politika Srbije – objašnjava Jandroković koji je i od hrvatskih vlasti očekivao reakciju službenim priopćenjem.

- Hrvatska je žrtva Šešeljeve politike i prva mora dignuti glas protiv takve odluke, jer ne radi se samo o tehničkom pravnom, nego o političkom i duboko etičkom pitanju – tvrdi Jandroković. Podsjeća da ovo nije prvi put da vlast ne reagira primjereno, pa tako nije reagirala ni na zamrzavanje imovine obitelji Slobodana Miloševića, dapače, u tijelima EU glasala je za takvu odluku.

''Ustaške zmije''

- Tada je to izgledalo kao nespretnost i slučajnost, no nakon jučerašnjih događaja zaključujemo da se, ili slabo snalaze ili ne razumiju – ocjenjuje Jandroković koji se posebno osvrnuo na slabu reakciju predsjednika Josipovića.

- On je u izraelskom parlamentu govorio o postojanju nekakve ustaške zmije, koju nitko osim njega u Hrvatskoj nije vidio. Sada, kad se javno veliča četnički pokret i velikosrpska politika, koja je izazvala smrt tisuća ljudi, kaže da mu je žao – nezadovoljan je Jandroković koji takav stav ocjenjuje pogrešnim. Zbog svega toga smatra da Hrvatska treba odustati od bezuvjetne potpore Srbiji na putu u EU i njen ulazak u EU uvjetovati ispunjavanjem nužnih demokratskih standarda, procesuiranjem svih ratnih zločina, funkcioniranjem pravne države, korektnim odnosom prema hrvatskoj manjini i plaćanjem ratne odštete.

- Hrvatska ne bi trebala odustajati od tužbe protiv Srbije za genocid – dodaje Jandroković. Pozdravio je izjavu ministra pravosuđa Orsata Miljenića da će napredovanje Srbije u pregovorima s EU Hrvatska uvjetovati novim optužnicama i suđenjima za ratne zločine, no zaključuje da je došla prekasno te da je očito iznuđena Šešeljevim puštanjem na slobodu.

>>Vojislav Šešelj: Ne odustajemo od ideje Velike Srbije

>>'Ako su optuženi za ratne zločine nedostupni, sudit ćemo im u odsutnosti'

Komentara 28

KO
kokorik
14:42 13.11.2014.

Njonjo ne seri kud Sanader tud i ti

M3
Miške 3
15:51 13.11.2014.

Gdjica Jandroković ima pravo.

1O
1OOka
14:36 13.11.2014.

Jandroković, čekaj malo, ma jel on dolazi iz one stranke koja je pospremila generale u Haag, jel on dolazi iz one stranke koja je prolijevala lažno domoljublje na splitskoj rivi, jel on dolazi iz one stranke koja je pljačkala 18 godina vlastitu zemlju, jel on dolazi iz stranke u kojoj je predsjednik bio veleizdajnik Ivo?? Dolazi.... kojeg li licemjerja....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije