Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMNJIČAVI

HDZ protiv sportskog holdinga – boji se 'igre'

Slobodan Ljubičić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.02.2019.
u 16:42

Zagrebački HDZ-ovci tražit će dodatne konzultacije o osnivanju tvrtke Sportski objekti, a odluku o tome hoće li podržati tu ideju donijet će uoči Skupštine

Zagrebački HDZ, bez kojeg u Skupštini gradonačelnik Milan Bandić nema većinu, traži dodatne konzultacije o pretvaranju ustanove Upravljanje sportskim objektima u sportski holding, a prema trenutačnim razmišljanjima HDZ-ovci nisu skloni podržati osnivanje sportske megatvrtke. Odluku o tome donijet će u utorak, na Klubu HDZ-a prije početka sjednice Skupštine.

‘Oni bi osnovali pa likvidirali’

Potvrdio nam je to Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a i šef Skupštine, naglasivši da će od predstavnika predlagatelja osnivanja sportskog holdinga tražiti odgovore na dodatna pitanja. Pojedini sugovornici iz HDZ-a kažu da ne vide razlog za osnivanje sportskog holdinga kad već postoji ustanova Upravljanje sportskim objektima te sumnjaju da se ideja osnivanja te tvrtke ne svodi samo na mogućnost dizanja kredita i javljanja na natječaje EU kako bi se tim novcem obnovili oronuli zagrebački sportski objekti poput Šalate ili Doma sportova. Sumnjaju da se u pozadini krije još neka igra, ali nisu dokučili koja.

– Oni bi osnovali holding, uredili tobože sportske objekte i odmah išli u likvidaciju tih tvrtki, meni to sve djeluje sumnjivo – iznio nam je svoj stav jedan zagrebački HDZ-ovac. Autor ideje o sportskom Holdingu je Slobodan Ljubičić Kikaš, Bandićev bliski suradnik i mozak operacije poslovnih poteza zagrebačkog gradonačelnika. Upravo je Ljubičić osmislio i osnivanje komunalnog Holdinga, odnosno objedinjavanje svih zagrebačkih tvrtki u današnji Holding. Kao što je Večernji list već pisao, ustanova Upravljanje sportskim objektima od kreditnih institucija ni od EU ne može povlačiti novac, zato je Bandićevi suradnici žele pretvoriti u d.o.o. Ideja je da se nakon osnivanja sportskog holdinga prvo uredi Šalata. Slobodan Ljubičić Kikaš jučer nam je rekao da zna da HDZ nije sklon podržati taj projekt, ali ne razumije zašto je točno HDZ protiv.

– Oni su protiv, a ni sami ne znaju zašto su protiv. Da oni nešto žele ili imaju neki prijedlog, ja bih shvatio. Uostalom, kako netko može biti protiv obnove Šalate u koju se zadnji put uložilo 1987. godine za vrijeme Univerzijade!? – zapitao se Ljubičić. Kada je riječ o dodatnim odgovorima koje će HDZ tražiti, Ljubičić poručuje da je jedini odgovor da zagrebačke sportske objekte, primarno Šalatu i Dom sportova, treba obnoviti. ŠRC Šalata u najgorem je stanju od svih objekata, a Večernji je list već pisao da je opadanje betonskih blokova s tribina ili pločica s bazena svakodnevna pojava u tom ŠRC-u. Osim nužnih popravaka, na Šalati se planira i potpuna rekonstrukcija tribina i gradnja natkrivenog bazena s tornjem za skokove. Procjenjuje se da bi svi ti radovi koštali između 350 i 400 milijuna kuna. Rekonstruirao bi se i bazen za obuku neplivača, sanirala tribina klizališta, krov društvenog doma, ugradili automatski tuševi na ulazu na plivalište.

Bez HDZ-a Bandić nema većinu

U zagrebačkoj Skupštini gradonačelnik Bandić bez sedam zastupnika HDZ-a nema većinu. Uz svojih 16 skupštinara Bandić ima i trojicu odmetnika koji su mu spasili proračun krajem prošle godine nakon što je pukla koalicija Bandića i Neovisnih za Hrvatsku. Budući da Bandić na nacionalnoj razini drži većinu premijeru Plenkoviću u Saboru, teško je za očekivati da će HDZ do kraja ustrajati na tome da neće podržati osnivanje sportskog holdinga.

Uostalom, vjeruje se da se premijer Andrej Plenković osobno bio uključio u spašavanje Bandićeva proračuna kad su mu Neovisni za Hrvatsku uskratili svoje ruke. Veza Bandića i HDZ-a u Zagrebu je već godinama prikrivena ili, kao sada, posve javna koalicija i simbioza međusobnih odnosa. Bandić je u godinama svoje vladavine Zagrebom razvio vrlo uspješan model potkupljivanja ili pridobivanja na svoju stranu tako što je ključnim igračima omogućio ili posao u gradskoj upravi ili gradskim poduzećima ili zaradu u poslovima s Gradom ili Holdingom. Nećkanje partnera oko prihvaćanja nekih njegovih odluka često je samo igrokaz koji političarima služi da bi pokazali da nisu posve sjedinjeni s Bandićem. Uostalom, dosad ni HDZ ni SDP, otkako je Bandić izbačen iz te stranke, nije uspio ili nije htio stvoriti osobu koja bi mogla parirati, odnosno srušiti moćnog zagrebačkog gradonačelnika.

>> Zašto gore automobili u Zagrebu

Komentara 8

MO
mocca1
19:24 20.02.2019.

Odgovoran postupak zagrebačkog HDZ-a

IG
Ilija_Gregorić
17:16 20.02.2019.

"Autor ideje o sportskom Holdingu je Slobodan Ljubičić Kikaš, Bandićev bliski suradnik i mozak operacije poslovnih poteza zagrebačkog gradonačelnika." Još samo fale Matan i Škiljo.

DU
Deleted user
20:06 20.02.2019.

Kamenarska lopovska glad je neutaziva.... trebaba izmust i isusit lijepu nasu do zadnjeg novcica. KGK anti ZDS-ovka, novokomponirana AFŽ-ovka im svesrdno pomaže u tome, a posebno svom intimusu Bandicu, koji je ipak njenoj cerkici omoducio da klize od jutra doo sutra, sto druga djeca mogu samo sanjati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije