Naslovnica Vijesti Hrvatska

HDZ: Predsjednik Josipović prekršio je Ustav

Na taj način demantirala je izjave predsjednikova savjetnika za vanjsku politiku Joška Para da je Vlada bila upoznata sa sadržajem govora.
16. travnja 2010. u 13:03 411 komentara 3 prikaza
kosor
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Predsjedništvo HDZ-a izravno je optužilo predsjednika Ivu Josipovića da je prekršio Ustav jer nije svoje poruke o hrvatskoj politici prema BiH, koje je izrekao u parlamentu BiH, koordinirao s Vladom. Pohvalili su jedino njegovo izražavanje pijeteta žrtvama u Ahmićima i Križančevu Selu, ocrtavši to kao pozitivan korak u promicanju kulture dijaloga. .

Pročitajte govor predsjednika Josipovića koji je digao prašinu

Međutim, premijerka Jadranka Kosor nije željela olako prijeći preko jedne činjenice i bez ustezanja je obavijestila javnost da čak nije bila obaviještena o sadržaju govora predsjednika Josipovića, a smatra da je morala biti. Tako je demantirala izjave njegova savjetnika za vanjsku politiku Joška Para koji je izjavio suprotno.

Mobiliziran cijeli vrh

Što se tiče vođenja vanjske politike, Ustav u točki 98. jasno naglašava kako predsjednik sudjeluje u oblikovanju i provođenju vanjske politike, ali članak 114. je jasan: Vlada je ta koja vodi vanjsku politiku. Očito je medeni mjesec između premijerke Kosor i predsjednika Jospovića završio, a kohabitacija između Banskih dvora i Pantovčaka nije više tako idilična. Evidentno je jednostrani Josipovićev potez dignuo na noge i mobilizirao cijeli vrh HDZ-a, ali i braniteljskih udruga koji Josipoviću spočitavaju slabljenje parlamentarne demokracije i ignoriranje odluka Hrvatskog sabora te ga optužuju za kršenje Ustava.

No, da premijerka i HDZ ne misle olako prijeći preko ove kao naručene mogućnosti da politički poentiraju pokazuje još jedan politički presedan.Naime, premijerka je pozvala i ratne premijere Franju Gregurića, Nikicu Valentića, Zlatka Matešu i Hrvoja Šarinića te ratnog ministra vanjskih poslova Matu Granića na sastanak u Banske dvore kako bi oni, kao autetnični sudionici tog vremena, osporili Josipovićeve tvrdnje. Takav potez nije učinio nijedan hrvatski premijer dosad.

Bivši premijeri: Agresorska politika Hrvatske u BiH je laž!

Čak je sazvan i Klub zastupnika HDZ-a, na kojem su prezentirani zaključci Predsjedništva. U razgovoru s nekoliko istaknutih HDZ-ovih čelnika doznajemo da je Josipović nanio veliku štetu obranama hrvatskih generala u Haagu, a potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang optužio ga je za kršenje Ustava.

BiH omogućio tužbu

Među HDZ-ovim čelnicima najcrnje prognoze idu do toga da bi BiH mogao na osnovi Josipovićevih izjava da je RH svojom politikom devedesetih godina pridonijela politici koja je “požnjela rat, smrt i sakaćenje stotina tisuća, milijuna raseljenih, uništila gospodarstva, uništene obitelji – tužiti Hrvatsku za ratnu odštetu. Tvrde da takva stajališta Ive Josipovića nisu u skladu s člankom 2. Deklaracije o Domovinskom ratu koju je Sabor donio 13. listopada 2000., za vrijeme koalicije predvođene Račanom, a u kojoj se konstatira da je to bio pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat.

Neslužbeno doznajemo da će HDZ tražiti od nadležnih saborskih odbora raspravu o predsjednikovoj izjavi te njegovu priotuustavnom postupku.

Lauc: Ovo je papazjanija bez argumenata

Ako je netko prekršio Ustav, onda treba jasno reći što je učinio i tada se pokreće procedura odgovornosti. Ovo je papazanija u koju se ne bih uplitao jer se ne govori argumentima – odgovorio je profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku Zvonimir Lauc na pitanje ima li mjesta optužbama da se predsjednik istupom u parlamentu BiH ogriješio o Ustav. Na preciznije pitanje je li naš Ustav takav da je on trebao pitati Vladu može li reći to što je naumio, Lauc kaže da se u civiliziranim zemljama zna kada se, kako i s kim u treba konzultirati.

Dijelovi motora
SRCE AUTOMOBILA
Dijelovi motora i zašto ih je bitno poznavati

A1 izdvaja za Vas

  • purger58:

    Ta komunjara treba dati hitnu ostavku samo kreten i totalni idiot moze napraviti tako nesto.Za one koji ne znaju,po ustavu RH premijer ima vise ovlasti nego predsjednik ,sistem koji ima i Njemacka .Predsjednik je vise simbolicna titula.

  • psihonaut:

    Zaboravih dodati u svome prvom komentaru da se nikako ne smije zanemariti ni činjenica da je u delegaciji bio prisutan i kardinal Puljić.

  • marko53:

    Emo podaniče.Baš mi te žao.