Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK S J. kosor

Bivši premijeri: Agresorska politika Hrvatske u BiH je laž!

premijeri
Dalibor Urukalović/Pixsell
16.04.2010.
u 17:30

Pet bivših dužnosnika osjeća se prozvano zbog izrečenog te poručuju kako podržavaju i pozdravljaju najveći dio govora u kojem je predsjednik izrazio žaljenje zbog svih žrtava u BiH.

Tvrdnja o agresorskoj politici Hrvatske u BiH apsolutna je laž – tvrde četiri bivša premijera (Franjo Gregurić, Hrvoje Šarinić, Nikica Valentić i Zlatko Mateša) nakon sastanka s premijerkom Kosor.

Poduprli su stava premijerke Jadranke Kosor da Hrvatska nije dijelila BiH niti je u toj zemlji vodila agresivnu politiku. Bivše ratne premijere i nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Matu Granića premijerka je okupila zbog izjave predsjednika Josipovića u kojoj on za stradanje i smrti u BiH krivi i hrvatsku politiku podjele BiH 90-ih godina.

Mate Granić tvrdi da, uz SAD, nitko nije učinio toliko na očuvanju samostalnosti BiH kao Hrvatska. Ne znaju, kažu, zašto na sastanku nisu bili Mesić i Manolić, a na pitanje je li to okupljanje svih HDZ-ovih bivših i sadašnjih dužnosnika F. Gregurić je kazao da nije riječ o tome nego su se okupili jer ih je pozvala premijerka i zato što imaju nešto reći o vremenu u kojem su bili čelnici Vlade te da bi jednako tako došli da ih je pozvao i predsjednik Josipović.

Svih pet bivših dužnosnika osjeća se prozvano zbog izrečenog te poručuju kako podupiru i pozdravljaju najveći dio govora u kojem je predsjednik izrazio žaljenje zbog svih žrtava u BiH.

A Zlatko Mateša napomenuo je da je on predsjednikov govor pomno i u potpunosti pročitao te da pozdravlja najveći dio izrečenog, ali da dio u kojem se govori o ponašanju hrvatskih institucija u vrijeme rata u BiH nikako ne stoji. Sve su tadašnje institucije djelovale u pravcu očuvanja jedinstvenosti BiH - tvrde bivši premijeri.

Očitovali su se nekadašnji dužnosnici i o onome što je predsjednik Josipović izrekao danas u Pečuhu ustvrdivši da pogreške nije učinio samo jedan narod ili država nego je to bio konglomerat loših politika koje su zemlje s područja bivše Jugoslavije uvele u krvavi rat.

Granić je kazao kako ta izjava znači podjelu odgovornosti za ratove na prostoru bivše Jugoslavije iako se zna da je jedini agresor bila politika Slobodana Miloševića kako u Hrvatskoj tako i u BiH pa i kasnije na Kosovu.

Komentara 124

OB
-obrisani-
14:34 17.04.2010.

Dana 09. 06. 1993.godine u 05.00 sati poslano je novo izvješće Glavnom stožeru HVO-a Mostar, Ivi Lozančiću u Žepče, svim brigadama OZ SB: Muslimanske snage i mudjahedini izvršili su otvorenu agresiju na hrvatske prostore, lašvansku regiju. U ovome napadu sudjeluje 6 brigada, te domaći odredi mudjahedina Travnika i Ravnog Rostova i djelovi 7-me muslimanske brigade. Pvaj napad MOS-a i mudjahedina potpuno je un ištio i protjerao Hrvate travničke općine. Ni to im nije bilo dosta. Silovito su napali iz pravca Zenice na Guču Goru. Potpuno je iseljeno 39 hrvatskih sela, oko 25. 000 Hrvata. Zbog izuzetno zeškog položaja u koje se našla travnička brigada, a u želji da se sačuvaju životi civila, (žena i djece), bili smo primorani izvršiti evakuaciju hrvatskog civilnog pučanstva. Našavši se između srpskih cijevi i mudjahedinskog noža, dio travničkih Hrvata izabrao je izvlačiti se i pronaći spas na padinama Vlašića. Bjesomučni napadi ne prestaju ni sada. Podivljale muslimanske horde nasrću, pale i pljačkaju sve što je hrvatsko. Prema neprovjerenim podacima, poginulo je oko 400 osoba, ranjenih je oko 400-500 a nestalih oko 500. U nizu logora samo u samostau Guča Gora zatočeno je oko 800 civila. Njihovu sigurnost garantira UN, koji čuva samostan. Zbog svegha toga, mnogo nadmoćnijeg neprijatelja (odnos 1:10) a u cilju zaštite civilnog pučanstva, učinjeno je nekoliko manevarskih poteza kojima je osnovna zadaća bila sačuvati Hrvate lašvanske regije od totalnog egzodusa. Napadi znatno nadmoćnijeg neprijatelja odbijeni su. Crte obrane su konsolidirane. Vjera u moć samoobrane vratila se. Crte obrane kontroliraju postrojbe HVO-a. Hrvatski bojovnici shvaćaju da nas samo vlastita snaga može obraniti. Naš osnovni cilj i zadaća jeste obrana naših prostora. U tom svetom i moralnom činu istrajat ćemo. Naša odluka je konačna. Pukovnik Tihomir Blaškić

NO
Nomad
19:13 16.04.2010.

Fuj, koji odurni lažljivci... A tko je onda ubijao muslimansku djecu u Hercegovini? Tko je srušio most u Mostaru? Tko je crtao granice na salveti? Tko je držao konc. logore s muslimanima u Hercegovini? Itd...

OB
-obrisani-
22:13 16.04.2010.

Dočekajmo lignju ljigavicu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije