Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'UVAŽIT ĆEMO I STAV PARTNERA'

HDZ će podržati Pupovca za šefa saborskog odbora, DP protiv: Mi u tome nećemo sudjelovati

Zagreb: Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/5
23.05.2024.
u 18:12

Iz HDZ-a kažu kako se zapravo radi o prijedlogu kluba nacionalnih manjina koji još nije usuglašen

Saborski Odbor za izbor i imenovanja sutra ujutro bi trebao odlučiti o popunjavanju mjesta u parlamentarnim odborima, a u kvoti parlamentarne većine je i Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Na čelo tog odbora predlaže se Milorad Pupovac, šefa SDSS-a, stranke koja je sa svoje troje zastupnika na inzistiranje Domovinskog pokreta ostala u oporbi

Tu nam je informaciju potvrdio glavni tajnik DP-a Josip Dabro koji, međutim, poručuje, kako DP-ovi zastupnici neće dignuti ruku za takav prijedlog. 

- DP to neće podržati - rekao nam je Dabro, a na našu opasku da bi Pupovac na funkciju koja pripada parlamentarnoj većini u tom slučaju mogao biti izabran rukama oporbe uzvraća: Neka izglasaju, mi u tome nećemo sudjelovati. 

Ostvari li se ovaj plan, SDSS će se naći u još čudnijoj poziciji od one u kojoj je od sklapanja koalicije HDZ/DP, otkako su njihovi zastupnici su u Klubu nacionalnih manjina s preostalih pet manjinskih zastupnika, koji su većina, a imenovanjem Pupovca na čelo Odbora za ljudska prava ta bi granica između pozicije i opozicije u njihovu slučaju postala još fluidnija. 

 

- Netočan je navod da je HDZ predložio Milorada Pupovca za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Predsjednika tog Odbora predlaže Klub manjina, što je redovita praksa bila i u prijašnjim sazivima Hrvatskog sabora i oni će o tome donijeti svoju odluku nakon što obave konzultacije. Mi ćemo podržati njihov prijedlog uvažavajući i stav partnera, DP-a i drugih stranaka koje su dio parlamentarne većine - kazao nam je Marko Milić. 

U DP-u, međutim, prepričavaju kako su ovih dana s HDZ-om dogovorena mjesta po saborskim odborima koja bi trebali popuniti njihovi zastupnici. Predsjednika DP-ova kluba Igora Peternela danas su, međutim, pozvali u HDZ-ov klub kako bi mu priopćili da će na čelo Odbora predložiti Pupovca, uz pojašnjenje kako je riječ o funkciji na kojoj su čitavo vrijeme manjinski zastupnici te kako bi manjinama i ovoga puta trebalo prepustiti da odluče o tome.

Peternel je odmah odgovorio kako je to DP-u neprihvatljivo, a o svemu je obavijestio i vrh stranke, pa je Ivan Penava poslijepodne nazvao Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića tražeći da se odustane od prijedloga. Nakon toga je, kažu, krenulo usuglašavanje u HDZ-u, a kako će cijela priča završiti vidjet će se već sutra u jutarnjim satima, budući da je sjednica Odbora za izbor i imenovanje sazvana već za osam ujutro.

VEZANI ČLANCI: 

 

Komentara 54

OR
OPG Rasprdić
18:20 23.05.2024.

Pupovac je sad i službeno pripadnik genocidnog naroda, potvrdila generalna skupština UN-a.

JE
Jegermeister
18:35 23.05.2024.

Neshvatljivo nam je koliko HDZ želi usko surađivati sa osobom (Pupovac) koja se sumnjiči za otmicu i ubojstvo Dr. Šretera za vrijeme rata… i to čak i danas kada su Srbi proglašeni kao genocidna nacija.

SA
Satnik1111
18:37 23.05.2024.

Ne može, plenkoviću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije