Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HDZ pobijedio na izborima za vijeća mjesnih odbora

Tko će formirati vlast u četiri petrinjske gradske četvrti ovisit će o tome kome se priklone vijećnici Mosta i SDP-a.
28. listopada 2019. u 15:43 2 komentara 1046 prikaza
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ove nedjelje održani su izbori za Vijeća mjesnih odbora u dva grada Sisačko-moslavačke županije – Petrinji u kojoj je na vlasti Reformist Darinko Dumbović i Popovači gdje je gradonačelnik HSP-ov Josip Mišković.

Čerkezovac Neizvjestan ishod Dvor i Petrinja protiv nuklearnog otpada: 'Nikakva kampanja neće promijeniti naš stav'

U Petrinji je HDZ relativni pobjednik izbora, gdje je dobio više vijećnika, zahvaljujući ruralnim krajevima. U gradskim četrvtima je HDZ po broju vijećnika izjednačen s koalicijom predvođenom Reformistima, a u kojoj je, ovisno o mjesnom odboru i gradskoj četvrti, bilo i šest stranaka. Tko će formirati vlast u četiri petrinjske gradske četvrti ovisit će o tome kome se priklone vijećnici Mosta i SDP-a. 

No zato je od 25 mjesnih odbora HDZ  dobio 12, a Reformisti osam. U Taborištu je pobijedila nezavisna lista Roberta Brkanca,  u Mjesnom odboru Križ-Cepeliš HSS, a u Mjesnom odboru Blinja-Moštanica SDSS. U Graberju je pobijedila koalicijska lista HSS, HDZ, Reformisti koja je jedina i imala svoje kandidate. U Begovićima će pobjednika između Reformista i SDSS-a odlučiti ključni 5. vijećnik SDSS-a. 

Što se ukupnog broja vijećnika tiče HDZ ih je osvojio 66, koalicija Reformista 54, HSS 9, koalicija HSS-HNS dva, Most pet, SDP šest, nezavisne liste pet, SDSS pet. 

policija očevid Traje potraga Napad u Petrinji: Izboli ih i ostavili na cesti, među žrtvama i vojnik

U Popovači je HDZ ostvario uvjerljivu pobjedu. Biralo se u 13 mjesnih odbora, a izlaznost je bila od 12,33 posto u Donjoj Vlahiničkoj do vrlo visokih 76,27 posto u Donjoj Jelenskoj gdje je najviše glasova dobila nezavisna lista Zvonimira Dravinca.

HDZ je slavio u devet mjesnih odbora, uključujući i najveći, onaj u Popovači. U Mjesnom odboru Popovača HDZ je osvojio šest mandata, HSP tri, te SDP i HSLS po jednoga. HSP je dobio dva mjesna odbora, a u Ciglenici je pobijedila Nezavisna lista Ivana Pasanca. Ukupno je HDZ osvojio 60 vijećničkih mjesta, HSP 32, SDP tri, HSLS jednog vijećnika, a nezavisne liste sedam.

Koronavirus u Irskoj
UVELI I 5. STUPANJ
Najstroži 'lockdown' u Europi: Druženja dopuštaju samo samohranim roditeljima i samcima
Jabuke
PROMO
Enna Fruit pokreće akciju „Mjesec domaće jabuke“ s ciljem poticanja prodaje domaćih sorti