Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
parlamentarni izbori

HDZ pada u svim utvrdama, Kerum zasad ispod praga

'02.02.2011., Split - Zeljko Kerum davao izjave nakon jucerasnje emisije u kojoj je gostovao.Tema emisije je bila gradnja na Marjanu, a  Kerum je prosvjede protiv njega prozvao medijskim lincom i bojk
'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
03.11.2011.
u 19:50

U X. jedinici u Sabor ulaze dr. Ivan Grubišić i Ruža Tomašić, J. Kosor mandat vjerojatno lovi iz V. jedinice

Osim u IX. izbornoj jedinici, HDZ nastavlja gubiti mandate i u svojim utvrdama u Slavoniji i Dalmaciji, odnosno u IV., V. i X. izbornoj jedinici.

HDZ isti samo u III. jedinici

Dosadašnje istraživanje, koje je za Multimedijski izborni pool Večernjeg lista, Media servisa i Nove TV provela agencija Ipsos puls na 4047 ispitanika, pokazalo je da HDZ ostaje na jednakom broju mandata kao i 2007. godine jedino u III. izbornoj jedinici, koja je za tu stranku ipak među najtežima. HDZ, unatoč osipanju mandata, pred Kukuriku koalicijom vodi jedino u IX. jedinici, odnosno u Lici i na sjeveru Dalmacije. Dva jaka hadezeovca, Petar Čobanković u V. i Vladimir Šeks u IV. jedinici, da su danas izbori, osvojila bi šest, odnosno četiri mandata, za razliku od osam i šest prije četiri godine.

U X. izbornoj jedinici, koju je 2007. godine predvodio Ivo Sanader, a sada će prvi na listi biti glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić, HDZ osvaja pet mandata, tri manje nego 2007. Iznenađenje u toj jedinici svakako je Nezavisna lista dr. Ivana Grubišića, koja osvaja jedan mandat, a u Sabor ulazi i pravašica Ruža Tomašić, prva na listi koalicije HSP dr. Ante Starčević – HČSP. Željko Kerum, koji je prije dvije godine pobijedio na lokalnim izborima i postao gradonačelnik Splita, prema sadašnjim rezultatima ne prelazi prag u X. jedinici. Njegova je Hrvatska građanska stranka zasad na 4,2 posto podrške i ima šanse prijeći prag, kao i Hrvatski laburisti i Jurčićeva koalicija BUZ-PGS-HRS. Ako prag prijeđe još jedna lista, tada će mandat u X. jedinici izgubiti Kukuriku, a ako prijeđu dvije, po mandat će izgubiti i lijeva koalicija i HDZ.

Rejting HDZ-a u njegovim najjačim bazama – V. i X. izbornoj jedinici – pokazuje kako će se šefica te stranke Jadranka Kosor za izlazak na izbore ipak vjerojatnije odabrati V., slavonsku jedinicu. Dosad je bila dvojba u kojoj će se od te dvije jedince J. Kosor pojaviti prva na listi, budući da bježi iz I. i sučeljavanja s liderom Kukurikua Zoranom Milanovićem, ali naše istraživanje pokazuje kako HDZ ipak bolje stoji u V. jedinici, odakle je šefica HDZ-a i rodom. U slavonskim jedinicama dobar rejting, jedno zastupničko mjesto bolji nego 2007., drži i HDSSB, koji u IV. jedinici osvaja tri saborska mjesta, jedno više nego 2007., a u V. jedan mandat, jednako kao i prije četiri godine.

– Uspjeh HDSSB-a je problematičan jer liste te stranke nosi osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš – komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski, koji također smatra da će Jadranka Kosor u izbornu bitku ići iz V. izborne jedinice, što znači da prvi na listi ne bi bio Petar Čobanković nego ona. Kukuriku koalicija dominantna je u sve tri HDZ-ove utvrde. U IV. jedinici, koju nosi Biljana Borzan, dobiva šest mandata, jedan više nego što je SDP osvojio na parlamentarnim izborima 2007. Mandat osvaja i Hrvatska stranka prava. Ako HSP ne prijeđe prag, što je također moguće zbog pogreške uzorka, tada bi lijevi blok osvojio još jedan mandat. Zanimljivo je da je Ljubo Jurčić i dalje najpopularniji političar i u IV, V. i X. jedinici. Ipak, u IV. jedinici odmah iza njega je Vladimir Šišljagić, šef HDSSB-a, a u X. je to bivša policajka Ruža Tomašić.

Čo postao nepopularan

U V. jedinici Kukuriku koalicija dobiva 6 mandata, dva više nego 2007., a uz HDSSB prag prelaze i Lesarovi laburisti te osvajaju jedan mandat. U V. jedinici, iz koje će se boriti za Sabor, Jadranka Kosor tek je četvrta po popularnosti, a Petar Čobanković šesti.

Iako su HDZ i Kukuriku jednaki po mandatima u toj jedinici, a lijevi blok uživa potporu 30 posto birača, dok HDZ može računati na 27 posto, zbog pogreške uzorka moguće je ipak da su obje stranke izjednačene ili da čak HDZ ima blago vodstvo. Blizu je praga u V. jedinici i koalicija Ljube Jurčića. Budući da je ipak nejasno tko je u ovoj jedinici jači – HDZ ili Kukuriku – o tome hoće li još koja lista prijeći izborni prag ovisi tko će od dvije dominantne liste izgubiti ili dobiti još jedno saborsko mjesto. Lijevi blok, koji u X. izbornoj jedinci predvodi Arsen Bauk, dobiva sedam mandata, dva više nego prije četiri godine, i uživa potporu 32,9 posto birača.

S obzirom na grešku uzorka, i u ovoj je jedinici moguće da su HDZ i Kukuriku izjednačeni, pa čak i da HDZ zapravo vodi. Ako bi prag u toj jedinici prešla još jedna lista, mandat bi tada izgubio Kukuriku, ako bi u Sabor ušle još dvije, onda bi po mandat izgubili i lijeva koalicija i HDZ.

Ako bi neka od lista koje su u toj jedinici zasad iznad praga ipak pala ispod postotka potrebnog za ulazak u parlament, tada bi s jednim mandatom profitirao HDZ.

Ključne riječi

Komentara 104

BL
Blizard
03:25 04.11.2011.

Postajemo malo cudna zemlja ., Zele iz zatvora upravljati zemljom ! Cacic , sanader ,Glavas ...ovaj posljednji gospodin je postovan i na krivom je mjestu !

OB
-obrisani-
04:42 04.11.2011.

U 20 godina vladanja HDZ je zadužio HR građane za preko 60 milijardi Eura Dole HDZ Lopovi

PR
Protivcenzure
12:13 04.11.2011.

hdzove utvrde na ovim izborima ne postoje. to je i logično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije