Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Zagorju

HDZ-ova koalicija uvjerljiva u N. Golubovcu, a SDP-ova u Z. Bistrici

Izbori
Matija Topolovec/PIXSELL
16.04.2013.
u 16:11

Najmanje glasova HDZ-ova koalicija je dobila u Zagorskim Selima, a SDP pak u Desiniću

Unatoč maloj izlaznosti birača koja je u Krapinsko - zagorskoj županiji bila čak za dva i pol posto manja od državnog prosjeka i iznosila je samo 18,32 posto, odnosno od ukupno upisanih 107.922 birača glasalo je njih samo 19.776, rezultati koje su osvojile stranačke liste mogu biti dobar test za skore lokalne izbore koji će se održati za mjesec dana.

 Svakom po pola

 Promatrajući samo Zagorje, najveći broj glasova 33,01 posto, ostvarila je lista SDP-a, HNS-a i HSU-a. Lista koju je predvodio HDZ dobila je 244 glasa manje ili 31,69 posto. Prema rezultatima samo za Zagorja, obje liste dobile bi po pet EU zastupnika, no uz laburiste koji su u Zagorju osvojili 8,41 posto glasova, jednog zastupnika dobila bi i koalicija HSS-a i HSLS-a sa 6,38 posto glasova. Što se tiče glasanja po pojedinim gradovima i općinama, SDP-ova i HDZ-ova lista ravnomjerno su podijelile gradove i općine. Svaka je dobila po 16 gradova i općine s time da je SDP dobio pet gradova - Zabok, Klanjec, Oroslavje, Donju Stubicu i Pregradu, a HDZ pak samo dva - Krapinu i Zlatar. Najbolji rezultat HDZ-ova lista je ostvarila u Novom Golubovcu gdje su osvojili čak 52,98 posto glasova, a najlošii pak u Zagorskim Selima - samo 16,59 posto. Lista SDP-a i HNS-a je najbolji rezultat postigla u Zlatar Bistrici gdje je za nju glasalo 50,99 posto birača, a najlošiji rezultat ima u Desiniću, samo 16,67 posto.

 Izborna iznenađenja

 Izbori su donijeli i neka iznenađenja. Tako je primjerice u Pregradi lista HDZ-a gdje već dugi niz godina imaju svoju gradonačelnicu Vilmicu Kapac, bila sa 25,47 posto osvojenih glasova tek treća. Ispred njih, osim SDP-ovaca sa 29,35 posto, za jedan glas bila je čak i lista HSS-a i HSLS- i to ponajviše zahvaljujući njihovoj sugrađanki Nevenki Cigrovski koja je na svojoj listi, izdvoji li se samo Pregrada, dobila čak 85,71 posto preferiranih glasova. Znatno bolje rezultate nego na lokalnim izborima lista SDP-a- i HNS-a osim Pregrade je na uštrb HDZ-a ostvarila i u Donjoj Stubici i Petrovskom, dok je podosta veliko iznenađenje njihov uvjerljiv poraz u Radoboju s više od pet posto gdje je godinama neprikosnoveni gospodar HNS-ovac Anđelko Topolovec, u Đurmancu gdje je lista SDP-a izgubila za više od 11 posto te u Jesenju.

 Što se pak tiče preferiranih glasova, izgleda da su se najbolje organizirali u zagorskom HDZ-u jer je zagorski kandidat Kristijan Tušek dobio čak 2672 glasa ili 45,74 posto, a najlošije pak u SDP-u jer je njihova kandidatkinja iz Zagorja, zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španol, dobila tek 485 glasova ili svega 7,97 posto na svojoj listi. Damir Hršak s liste laburista dobio je 546 glasova ili 35,20 posto, a već spomenuta Nevenka Cigrovski s liste HSS-a i HSLS-a pak 500 glasova ili 42,48 posto.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije