Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HDZ-ov ravnatelj sumnjivim natječajima zbrinjavao obitelj po školama: 'Nije mi više kći, udala se'

"Da. Ravnatelj je izabrao onu u koju ima povjerenje", kaže sam za sebe ravnatelj.
11. rujna 2020. u 08:24 12 komentara 7018 prikaza
Foto: Facebook

Tonći Vuksan (HDZ) godinama je bio načelnik Podbablja, male općine u dalmatinskom zaleđu. Danas je ravnatelj osnovne škole u Zagvozdu. U prosvjetu je otišao kad je Općina dosegnula vrtoglave milijunske gubitke. 

Ako je vjerovati diplomi, Tonći Vuksan studirao je nevjerojatnih 27 godina. Pedagogiju u Zadru upisao je 1980., a završio 2007. godine. Vuksan se, kako su nam pričali njemu bliski ljudi iz Zagore, voli hvaliti prijateljstvom s Momirom Karinom, pomoćnikom ministra obrazovanja. Kad su se lani provjeravale diplome u školstvu, ova Vuksanova nije bila upitna. Nikome nije bilo čudno što je čovjek mogao nastaviti fakultet nakon više od dva desetljeća. Prije nego što je postao ravnatelj škole, Vuksan je u njoj bio zaposlen na mjestu pedagoga iako ranije nije imao takvog radnog iskustva, osim ako nije bio pedagog u HDZ-u, pišu 24sata

Tonći Vuksan danas ima i nevjestu te nećakinju koje rade u prosvjeti. A od nedavno je i njegova kći, koju se može pronaći na fotografijama sa stranačkih skupova u majici s logom HDZ-a, ali i na kandidacijskim listama i objavama Mladeži HDZ-a Podbablje, baš prije par dana primljena da radi u školi u kojoj je on ravnatelj. U računovodstvu. Iako žena nema takvog radnog iskustva. Što znači da će vlastitom ocu potpisivati putne naloge i slično.

S Vuksanom je stoga porazgovarala novinarka 24sata Andrea Topić.

Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u hotelu Westin. Ministar gospodarstva Ćorić odgovorio na prozivke: Moja imovina i politička karijera su općepoznate

Jeste li vlastitu kćer zaposlili na mjesto šefice školskih financija? 

– Eeeem.. je. 

Je li se javljalo još osoba na to radno mjesto? 

– Naravno. 

Je li točno da su se javile magistrice ekonomije koje su obavile praksu u računovodstvu vaše škole? 

– Te druge će se javit kad bude natječaj. Ovo je isključivo sada odluka ravnatelja da se zaposli moja kćer na 60 dana dok počne nastava jer je prijašnja zaposlenica otišla u mirovinu. Ravnatelj ima pravo uzeti koga god hoće.

Vi ste taj ravnatelj? 

– Da. Ravnatelj je izabrao onu u koju ima povjerenje. 

A to je vaša kći? 

– Moja kćer. Da. 

A je li ona radila prije u školi? 

– Nije. Ali je radila... ajmo reć' da se obrazovala. Radila je na drugim mjestima. 

Gdje je radila? 

– A to... Zašto mislite gdje je radila? 

Rezultati najnovijeg istraživanja: HDZ i dalje uvjerljivo ispred SDP-a, Možemo počeo padati CRO DEMOSKOP Rezultati najnovijeg istraživanja: HDZ i dalje uvjerljivo ispred SDP-a, Možemo počeo padati

Pa mora imat neke kompetencije da bi radila u financijama!

– Ali mislite da ima kompetencije ova kolegica koja je radila praksu tu u školi u računovodstvu? Nije to rečeno da ima kompetencije ako je radila praksu. Nije to kompetencija. Kompetencija će se dokazat tamo na testiranju 'ko je kompetentan. Pitanje je koliko je netko naučio raditi ili nije. Ja san imao tajnicu, ovdje je radila 40 godina i otišla je, nije znala radit' svoj posao. 

A i tajnica je otišla? Jeste li koga zaposlili umjesto nje? 

– Zaposlio sam isto tako jednu, bila je na birou. I za njeno radno mjesto bit će raspisan natječaj. Testirat će se.  

Hoće li se tako testirati i vašu kćer da se vidi može li ostati raditi? 

– Tako je. Neće se javit samo ona! Ima njih zainteresiranih oho-ho. Onda ravnatelj predlaže dva ili tri kandidata koji imaju najbolje ocjene, to ravnatelj predlaže. Jer ravnatelj ima svoje ovlasti. Školski odbor donosi znači odluku da li će tu djelatnicu koju je predložio ravnatelj ili je neće. Ako ne primi tu koju je predložio ravnatelj, ravnatelj može predložit drugu osobu, ako mu ne prođe ta osoba, ravnatelj onda od ove dvije, tri osobe ide glasovanje. Ja ništa zakonski nisam pogriješio, vi ovo možete napisat sve šta sam vam reka'! 

Dobro, dobro, hoćemo.

– A sad da van kažen o mojoj ćeri; završila je fakultet prije 13 godina, radila u osiguranju, na sezoni u trafikama, trgovinama, sve po par mjeseci. Već 13 godina je povremeno na birou. Neka meni netko kaže kako će moja kćer živjeti? Ali ja vam moram otvoreno reći; da se ja neću potruditi kod kolega i ovih..., pa to bi bilo suludo! Nemojte me krivo razumjeti, da ja za nekoga drugoga tražim, a ne za svoju kćer, to... 

Ma to ne bi imalo smisla!

– Je l' tako?

A vaša nevjesta je zaposlena u OŠ Zmijavci, područna škola Drum. Je li točno da je druga učiteljica godinama ondje radila na zamjeni i javila se na natječaj i svejedno izgubila od vaše nevjeste? 

– Slušajte, moja nevjesta je dobila posao prije nego se udala. 

Mastercard Neprocjenjivo Kako ćemo ove zime lutati svijetom, učiti nove stvari od poznatih i ostati zdravi

Bila je samo zaručena?!

– Nju je isto predlagao ravnatelj. Školski odbor je dao suglasnost. Ja sam tada bio pedagog u ovoj školi... Al ja vam kažem, ako ne bude onako u tekstu kako san ja rekao, ja ću podnijeti tužbu. Ja sam vam sada rekao sve kako je, vi možete napisati "primio ravnatelj svoju kćer" i to je u redu. 

Okej. Ajmo dalje. Rečeno nam je da je na mjestu tete u vrtiću zaposlena vaša nećakinja? 

– Je, prije tri godine. Na neodređeno radno vrijeme. Zapošljavanje u vrtiću vodi Općina, ja samo predložim, a Općina odobri. Oni vrše financiranje i daju smjernice koga će se zaposliti. Evo, baš jučer zvao me načelnik, kaže da trebamo nać' pomoćnika u nastavi, već je škola počela, već je zakasnio. Zvao me da ima jedna djevojka koja bi radila kao pomoćnica, završila je Pedagoški fakultet i ja ga pitam ima li ona položeno za rad s djecom s poteškoćama, kaže - nema. Ali Županija, naš osnivač, traži da ima položeno. Kad vam kažu "ravnatelj nije tio zaposlit iz Zagvozda pomoćnicu u nastavi nego je primio nekoga drugoga sa strane", onda van je ovo druga strana medalje. Ta nema položeno za rad s djecom, ova ima i – eto.

Mhm. Kad smo kod fakulteta; vi ste studirali 27 godina? 

– Ma nisam, ja sam studirao kako treba pet godina, ali nisam završio fakultet. Završio sam ga tek nakon 20 godina, ostao mi je samo jedan ispit i diplomski rad. Došlo je vrijeme, oženio sam se, dobio djecu, problemi ovi, oni...

I čim ste to položili dobili ste posao pedagoga u školi?! 

– Tako je! Samo par godina prije sam položio.

Jeste li imali neku praksu prije nego što ste dobili posao?  

– Ne. Kao pedagog nisam nigdje radio. Bio sam 20 godina načelnik općine gdje sam radio oho-ho kojekakvih stvari!

Eeee, tako sam i čula! Da ste ostavili 13 milijuna kuna duga... 

– To vam je dezinformacija. Dužni smo bili možda i 15 milijuna kuna. Zato jer smo vodovod napravili. I vrtić. I mrtvačnice tri. Asfaltirali. Obično se misli "on je ukrao te novce", ali ja sam radio. Sve smo gradili. 

Čari zagrebačke jeseni Užitak za sva osjetila Čari zagrebačke jeseni – raskošna priroda, najukusniji plodovi i beskrajna šumska prostranstva

Ma kako to, pa nekidan je Općina Podbablje izgubila spor od 100.000 kuna zbog stvari koje ste vi radili kao načelnik?! 

– A slušajte. Znam ja sve to šta vi znate. Ali znate šta ću van ja reći'. Da san se ja kandidira, ti isti nikad ne bi dobili izbore! Ma da van kažen. Da se vratimo. Ono što sam rekao iza toga stojim. Uvijek će nekome bit krivo, nekome pravo, ali ja imam svoje pravo da kao ravnatelj primim koga hoću.

Odnosno svoju kćer? 

– Ma nije! Nego toga i toga! Ona se preziva Čapin, ja san Vuksan, kako vi to ne znate?! Nije ona meni više kćer, ona se udala, otišla! 

A, dobro, pa to je onda sasvim druga stvar ako se udala.

– Ne živi ona sa mnon već 15 godina!

Aaa, dobro, dobro... 

– Suprug joj po bauštelama! Nema ni on nikakav posao, u Hrvatskoj koja vapi za radnom snagom, dolaze ovi, dolaze oni, evo ona 13 godina nema posao, znači, bukvalno nijedno ni drugo nemaju posla, eto. 

A šta ćete, to vam je tako u ovoj državi...

– Eto. Drago mi je da ste me zvali, da me niste napamet zvali, da moram demantirati ili ovo ili ono, a ovo sve drugo molim vas da napišete kako sam rekao. Od riječi do riječi. Eto. 

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • trade_mark:

  kako je ono rekao Andrej pred par dana ,nema u hadezeu da neko nekoga zove... ma ni slučajno. vuksan je božjom providnošću završio faks nakon 20 godina i dobio mjesto ravnatelja. a mala je dobila posao jer je... a zna ... prikaži još! se, vjerodostojno!

 • Avatar dmitarXX
  dmitarXX:

  A što vi uopće pitate ovog pješaka za ove stvari, pitajte Plenkovića!

 • Avatar gunner12345
  gunner12345:

  jučer je bivši ministar Marić zaposlen kao savjetnik u HAC-u, ovo je zaista dno dna....