Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VODSTVO HDZ-A KOMPLETIRALO KANDIDATE

HDZ-ov kandidat za primorsko-goranskog župana Gari Cappelli

Zagreb: Klub zastupnika HDZ-a na temu 'Vladine mjere za pomoć gospodarstvu'
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
23.02.2021.
u 21:28

Bivši ministar turizma Gari Cappelli pokazivao je ambicije da uđe u utrku za župana pa je odluka o njegovoj kandidaturi logična

Vodstvo HDZ-a kompletiralo je u ponedjeljak imena kandidata koje će na svibanjskim lokalnim izborima ponuditi za čelnike županija i gradova diljem Hrvatske.

Nakon sjednice Predsjedništva stranke jedina je nepoznanica ostalo ime kandidata za primorsko-goranskog župana, nakon što je ministar prometa i šef Županijske organizacije HDZ-a Oleg Butković odbio kandidaturu za tu funkciju. Županijski odbor stranke zato se jučer sastao kako bi utvrdio ime drugog kandidata, a iako sjednica do zaključenja ovog izdanja nije počela, u stranci se moglo čuti da će to biti bivši ministar turizma Gari Cappelli.

Toj odluci prethodilo je više tjedana nagovaranja Olega Butkovića na kandidaturu jer je anketa koju je stranka provela u ovoj županiji pokazala kako je on jedini koji bi mogao ugroziti dugogodišnju vladavinu SDP-ovca Zlatka Komadine. A s obzirom na to da stranci prijeti gubitak vlasti u nekim važnim sredinama, primjerice u Splitu, i neizvjesna utakmica u Vukovaru, mogućnost da preuzmu vlast u tradicionalno SDP-ovoj županiji činila se kao dobra kompenzacija za mogući neuspjeh u tim gradovima.

Odustali od Klarića

Butković je, međutim, odlučno odbio kandidaturu, vjerojatno zbog procjene da je ipak riječ o rizičnoj utakmici, u kojoj bi mogao ostati i bez pozicije župana i bez ministarske funkcije. Tu je odluku prije dva tjedna priopćio i užem predsjedništvu HDZ-a, a podržali su ga, kažu u stranci, i drugi članovi tog tijela, no predsjednik stranke Andrej Plenković i nakon toga ga je u više prigoda pred kamerama snažno vezivao uz Županiju i suprotstavljao Komadini pa se činilo kako očekuje da će se Butković ipak predomisliti.

To se, međutim, nije dogodilo pa je Županijski odbor HDZ-a s danom kašnjenja za svim ostalim HDZovim organizacijama odlučio o drugom kandidatu. Podsjetimo, kao potencijalni kandidat za primorsko-goranskog župana prije je spominjan i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, no zaključeno je kako je bolje da ne ulazi u rizičnu utrku s obzirom na visoku popularnost koju uživa u Bakru.

Cappelli je, pak, kažu nam u HDZ-u, i sam pokazivao ambicije da uđe u utrku za župana pa je odluka o njegovoj kandidaturi bila logična.

Željka Josić natječe se za Sisak

Svojevrsno iznenađenje je i kandidatura Irene Hrstić, ravnateljice pulske bolnice, za istarsku županicu. Prije se kao izglednog kandidata spominjalo Antona Klimana, novog predsjednika HDZ-a Istarske županije, no u stranci nas uvjeravaju kako u organizaciji nema nikakvih trzavica te da je kandidatura Irene Hrstić plod njezina dogovora s Klimanom.

U toj priči zanimljiva je i činjenica da je Hrstić članica istarskog Stožera civilne zaštite, koji se diči nepatvorenošću i stručnošću u odnosu na nacionalni stožer. Iz istarskog stožera na račun centralnih vlasti upućene su brojne kritike, neki dan i zahtjev da se županijskim stožerima omogući da sami odluče o epidemiološkim mjerama blažim od onih na razini države, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će na taj ulazak njegove članice u političku utakmicu reagirati IDS, koji drži vlast u Istri.

Ostali HDZ-ovi kandidati za župane, gradonačelnike i načelnike općina uglavnom su otprije poznati, a novost je da će kandidatkinja za gradonačelnicu Siska biti Željka Josić, državna tajnica za demografiju i mlade. Sadašnji gradonačelnik Ivan Celjak će u utrku za sisačko-moslavačkog župana, nakon što je zbog brojnih afera kao opcija otpao aktualni župan Ivo Žinić. Na kandidate izvan stranke HDZ će se osloniti u Koprivničko-križevačkoj i Zagrebačkoj županiji, gdje će poduprijeti kandidature aktualnih župana Darka Korena i Stjepana Kožića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije