Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HDZ odgovara ministru: 'Jovanović - dostavljač udžbenika'

"Ministar Jovanović u ove je dvije i pol godine mandata zdušno radio jedino na promjeni svjetonazora učenika nasilno uvodeći u škole 'rodno-spolni odgoj'", piše u priopćenju predsjednik HDZ-ovog Odbora za odgoj i obrazovanje Tomislav Đonlić.
25. ožujka 2014. u 15:58 38 komentara 2623 prikaza
Tomislav Đonlić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik HDZ-ovog Odbora za odgoj i obrazovanje Tomislav Đonlić odgovorio je priopćenjem ministru obrazovanja Željku Jovanoviću koji je jučer predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku poslao komplet udžbenika iz povijesti.

Ministar je "na pregled" poslao udžbenike zbog Karamarkove izjave da "naši udžbenici povijesti marginaliziraju Domovinski rat". U priopćenju je Jovanović napisao i da je Karamarkova izjava "netočna i zlonamjerna" te mu je pripremio i "kratki pregled  prikaza Domovinskog rata u udžbenicima povijesti za 8. razred" i istaknuo da se planom i programom za povijest predviđeno da se Domovinski rat "radi najviše četiri nastavna sata".

HDZ bi uveo domoljublje kao posebnu nastavnu temu

U odgovoru ministru naslovljenom "Jovanović - dostavljač udžbenika", Đonlić traži da se u osnovne i srednje škole uvede "domoljublje kao posebna nastavna tema unutar koje bi se obrađivao i Domovinski rat". U nastavku donosimo cijeli odgovor HDZ-a ministru Željku Jovanoviću:

"Ministar Jovanović u pismu upućenom g. Karamarku po tko zna koji put javno demonstrira žalosnu činjenicu da uopće ne razumije sustav kojim 'upravlja'. Trijumfalno izjavljuje da je planom i programom za povijest predviđeno da se Domovinski rat 'radi najviše četiri nastavna sata' - a upravo u tome i jest najveći problem!!! Da je samo pročitao Nacionalni okvirni kurikulum, na kojem je surađivalo više od 500 znanstvenika, pročitao bi kako je utvrđena potreba da se u osnovne i srednje škole uvede DOMOLJUBLJE kao posebna nastavna tema unutar koje bi se obrađivao i Domovinski rat.

Ministar Jovanović u ove je dvije i pol godine mandata zdušno radio jedino na promjeni svjetonazora učenika nasilno uvodeći u škole 'rodno-spolni odgoj'. Osim toga, na neprimjeren se način, zapjenjeno, javno svađao s kime god bi stigao. Često je iskazivao netrpeljivost i isključivost sramoteći svoju dužnost, nastavnike, profesore i znanstvenike, te cijeli sustav kojem je na čelu. S obzirom na njegovo ponašanje, ubrzani tečaj građanskog ponašanja bio bi mu - za razliku od većine današnjih učenika - itekako potreban.

"Ministar šalje udžbenike na recenziju u Beograd"

Da ministar radi svoj posao, trebao je prema Nacionalnome okvirnom kurikulumu - koji je usvojen još 2011. godine - nastaviti s izradom novih predmetnih kurikuluma, prilagoditi planove i programe te povećati broj nastavnih sati i nastavnih sadržaja o 'Postanku i razvoju samostalne hrvatske države' kroz koju se obrađuje Domovinski rat. Umjesto toga, ministar šalje udžbenike na recenziju u Beograd želeći uvjeriti osobu koja je aktivno sudjelovala u agresiji na Hrvatsku da može biti zadovoljna njihovim sadržajem, a da se pritom nikada nije sjetio poslati ih braniteljskim udrugama. Tim je činom ministar Jovanović iskazao ne samo pomanjkanje političkog sluha, nego je nepovratno izgubio i profesionalni kredibilitet - ako ga je uopće ikada imao.

Budući da je sadržajem njegovih udžbenika o Domovinskom ratu zadovoljna osoba koja je sudjelovala u agresiji na Hrvatsku, koja je kao nagradu za zasluge dobila titulu četničkog vojvode, potpuno je jasno da nitko tko zna istinu o Domovinskom ratu tim istim sadržajem ne može biti zadovoljan. Stoga je Jovanovićevo slanje udžbenika predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku izgubilo svaki smisao", napisao je Đonlić u odgovoru Jovanoviću.  

>>Jovanović, nakon Nikolića, i Karamarku poslao udžbenike iz povijesti!

>>'Tko sluša Jovanovića, člana loše vlade? Brkić je autentični domoljub!'

dugogodišnji prijatelj i suradnik
Zaista tužno: Duško Lokin otkrio pravi razlog zašto nije bio na Kićinu sprovodu
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • tamanitelj:

  HDZ , morate pisati ćirilicom jer dizač tegova samo to razumije

 • IDujas:

  Tko plaća te udžbenike koji se šalju uokolo?

 • Avatar Carrera
  Carrera:

  uvijek ista priča s SDP-om, oduvijek pokušavaju obezvrijediti DOMOVINSKI rat i sve hrvatske branitelje! sramota!