Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HDZ: Očuvat ćemo većinu u Saboru, ali i pobijediti Most na izborima

Siguran sam da će nas HDZ podržati u vezi s državnim arhivima, baš kao i Hasanbegović, smatra mostovac Nikola Grmoja
07. ožujka 2017. u 19:34 9 komentara 815 prikaza
plenković, petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Pred HDZ-om i Mostom, partnerima na nacionalnoj razini, izazovno je i turbulentno razdoblje lokalnih izbora, na kojima su na suprotstavljenim stranama. Iako će se izborne bitke voditi individualno u svakom gradu (žarišta su Metković, Omiš, Split...), već sada su tenzije lokalnih izbora iznjedrile barem tri točke sukoba koje su se prelile i na nacionalnu razinu između HDZ-a i Mosta.

Antagonizam sjevera i juga

Prvo, Most se požurio u saborsku proceduru uputiti izmjene Zakona o državnom arhivu iako istodobno Ministarstvo kulture u sklopu Vlade HDZ-a i Mosta radi novi Zakon o državnim arhivima. Osim toga, netom osnovano Plenkovićevo vijeće za suočavanje s prošlošću također će se baviti pristupom državnim arhivima koji kriju tajne komunističkog režima. Dakle, uoči lokalnih izbora HDZ i Most napadaju “mračne” arhive s tri fronte! Drugo, Most inzistira na smjenama vodećih ljudi Hrvatskog nogometnog saveza, što je uoči lokalnih izbora oportuna tema jer se kroz HNS prelama antagonizam sjevera i juga, često na štetu nogometnog juga. A premijer u Banskim dvorima prima čelnika HNS-a Davora Šukera. Treće, u priči o prisilnom snižavanju cijene plina Most sebi pripisuje zasluge za sprečavanje energetskog udara na građane, a premijer Plenković sebi. Tu nije riječ o sukobu, nego o komičnoj situaciji.

– Jasno nam je da izborna strategija Mosta podrazumijeva napade na HDZ gdje god procijene da će im to donijeti političke bodove. HDZ će se postavljati od situacije do situacije, negdje ćemo im odgovoriti, a negdje nećemo. Cilj nam je očuvati parlamentarnu većinu, ali i dobiti lokalne izbore – poručio je izvor iz vodstva HDZ-a. Iako napominje da je u politici sve moguće, ipak drži da napetosti s lokalnih izbora neće dovesti do razdora suradnje HDZ-a i Mosta.

– Veliki uvijek dobiju batine na izborima, i spremni smo na napade Mosta, ali veliki uvijek i pobjede – optimističan je naš izvor. Smatra da je Most priču s državnim arhivima pokrenuo isključivo radi izbora, jednako kao i zahtjev za smjenu čelnika HNS-a. U Mostu pak kažu da je i njihov cilj ostanak u vlasti na nacionalnoj razini jer jedino tako mogu ostvariti svoja obećanja.

“Most nije mijenjao retoriku”

– Što se tiče HNS-a nismo promijenili retoriku jer smo na probleme u nogometnom savezu upozoravali i prije. Kada je riječ o državnim arhivima, siguran sam da ćemo dobiti potporu HDZ-a. HDZ-ov Zlatko Hasanbegović rekao je da su izmjene zakona odlično pripremljene i da će ih podržati – rekao nam je Nikola Grmoja, potpredsjednik Mosta. No Hasanbegović ne predstavlja nove vladajuće strukture HDZ-a, a u HDZ-u smatraju da će se Mostov zakon i onaj koji radi Ministarstvo kulture u jednom trenutku morati “spojiti”. Grmoja ističe da Most ne napada HDZ jer nisu napali nijednog HDZ-ova ministra, dok splitski HDZ-ovci napadaju ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića zbog lokalnih izbora.      

>> HDZ štedio pa godinu završio sa 7,2 milijuna kuna u plusu

>> Most traži ostavke HNS-a: 'Mamić ima svog čovjeka u svakom ministarstvu, Plenković se mora uključiti!'

1. Iako su zajedno u Vladi, Most i HDZ svaki posebno bave se arhivima bivše države
2. Most inzistira na smjenama čelnika HNS-a, a premijer prima Šukera u Vladi
3. Sprečavanje poskupljenja plina pripisuje si Most, ali i premijer Plenković

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • plavac plavi:

    Udbo-Iva na zadatku!!

  • Hodajucalaz:

    Prvo gledam tko piše i vidim opet sramota novinarstva na zadatku. Užas, prozirno, jadno i neuko uvjeravanje čitatelja od strane pristrane šatro novinarke, propagandistice poražene politike, što reći na uradak nego fuuuj!

  • Torcidas:

    Jedino što Most ĆUORIJU zanima je lovina, plijen i ništa više, sve drugo što pričaju je prodaja MAGLE i to GUSTE MAGLE!!