Naslovnica Vijesti Hrvatska

HDZ ne planira pregovarati sa sindikatima, a ni oni to ne žele

HDZ je odlučio referendum prepustiti saborskoj proceduri, a u tome mu pomaže i stav sindikata, kojima ideja o izmjenama zakona umjesto referenduma nije prihvatljiva.
17. svibnja 2019. u 06:41 83 komentara 4421 prikaza
Krešimir Sever
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Iako su podršku mirovinskoj reformi povukli svi značajniji koalicijski partneri, u vrhu Vlade i dalje ne odustaju od tumačenja da je ona nužna. Na najnovije ideje iz HNS-a da se, umjesto raspisivanja referenduma, sjedne za stol sa sindikatima i dogovore zakonske izmjene na tragu referendumskih pitanja inicijative “67 je previše”, iz HDZ-a uzvraćaju da im koalicijski partneri takav plan ni jednom riječju nisu spomenuli.

Lovro Kuščević KOALICIJA PODIJELJENA OKO REFERENDUMA HDZ bi brojio potpise, a HNS mijenjao zakon o mirovinama

– Za nas je mjerodavan stav koji su HNS-ovi ministri izrazili kada su na Vladi digli ruku za ovakvu mirovinsku reformu, što su i njihovi zastupnici potvrdili glasanjem u Saboru – poručuju iz Vlade.

Ipak provjera svakog potpisa

Iz HDZ-a su još početkom tjedna, kada je postalo jasno da su sindikati uvelike premašili broj potpisa potreban za raspisivanje narodnog referenduma, poručivali da poštuju i ovu i svaku drugu referendumsku inicijativu, no za razliku od početnih najava da se ovoga puta zbog velikog broja potpisa neće ići u minucioznu provjeru svakog potpisa, sada je najavljeno da će se ipak provjeravati svaki potpis, sve dok se ne dođe do brojke od 373.568 potpisa, koliki je zakonski minimum.

Krešimir Sever
1 / 8
Inicijativa '67 je previše'

Osim toga, HDZ-ovi ministri poručuju da bi referendumsko pitanje trebalo poslati i Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, što će reći da proceduru planiraju otegnuti koliko god je to moguće. Pritom vjerojatno kalkuliraju s činjenicom da je u tijeku izborna kampanja i procjenjuju da bi bilo uputno čitavu priču odgoditi za razdoblje nakon euroizbora. S druge strane, za izborne kalkulacije optužuju svoje partnere.

– Digli su ruke za reformu, a sada pjevaju neku drugu pjesmu. Pitanje je govore li to što govore samo zato što smo usred izborne kampanje, a kada izbori prođu, govorit će nešto treće – komentiraju naši izvori iz Banskih dvora.

Andrej Plenković i Lovro Kuščević Iva Puljić-Šego Istanbulska, izbori, mirovine. Vlada protiv svakog referenduma

HDZ je, dakle, odabrao pristup da čitavu stvar prepuste saborskoj proceduri, a u tome im pomaže i stav sindikata, kojima ideja o zakonskim izmjenama koje bi referendum učinile bespredmetnim nije prihvatljiva.

Osim što inzistiraju na provođenju referenduma, za što su i skupili potpise, sindikati najavljuju i to da sami ne namjeravaju ni najmanje kalkulirati s tajmingom predaje potpisa Saboru. To će, kažu, učiniti istog trena kada pročiste liste i odbace potpise koji su očito nevaljali, poput onih na kojima u OIB-u nedostaje znamenki i sl..

Predrag Štromar ČETIRI IZMJENE Štromar o mirovinskoj reformi: Ona ide dalje, ali treba slušati glas 600 tisuća građana

Neustavno pitanje?

U međuvremenu se suočavaju i s pritiskom dijela ustavnih stručnjaka koji smatraju da bi ovakvo referendumsko pitanje morao srušiti Ustavni sud. Riječka profesorica Sanja Barić smatra tako da je riječ o pitanju o kojem se ne bi smjelo odlučivati na referendumu jer ima izrazite financijske posljedice i moglo bi u pitanje dovesti održivost državnog proračuna, dok Branko Smerdel i Mato Palić drže da je pitanje pogodno za referendum. Iz sindikata poručuju da im je dosta stručnjaka koji paze na državne financije, ali ne i na pravo naroda na neposredno izjašnjavanje.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar IgorBr
  IgorBr:

  U Hrvatskoj sindikati traže referendum da se ranije ide u mirovinu i nije ih briga što se dulje živi i što nam je sustav neodrživ, u Švicarskoj sindikati traže referendum da se kasnije ide u mirovinu jer im je sustav ... prikaži još! neodrživ i treba osigurati njegovo financiranje. Zato smo mi Hrvatska i živimo ovako, a oni su Švicarska i žive tako kako žive. Kad smo glup narod, tako nam i treba.

 • Avatar southman
  southman:

  Ponajprije treba urediti pitanje referenduma !

 • i:

  hdzejci ..vodstvo u zg..provode pupavcevu politiku sdss u hrvatskoj ..cim gore to bolje...