Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetika, poljoprivreda i zaštita okoliša

HDZ nakon pregovora s MOST-om: U svih 14 točaka pregovora postigli smo punu fazu konsenzusa

MOST
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
20.11.2015.
u 17:13

O eksploataciji nafte u Jadranu na sastanku nije bilo govora

Sastanak HDZ i Mosta trajao je oko tri i pol sata, i već uobičajeno, svi su izašli zadovoljni tijekom pregovora. 

– Itekako smo zadovoljni ovim razgovorima, već 3,5 godina radimo na našem programu i našli smo s kolegama iz Mosta tu zajednički interes koji je u biti potpuno jednak. Tu je jedino pitanje načina dolaska do određenih ciljeva, ali to je samo pitanje izvedbe. Imamo isti interes, a to je čvrsto i zajedničko obiteljsko  poljoprivredno gospodarstvo, tu je pitanje poljoprivrednog zemljišta, izravna plaćanja, ruralni razvoj. Nismo išli u detalje danas, ali temeljni cilj nam je razvoj OPG-a – poručio je Krunoslav Zmaić, predsjednik HDZ-ova odbora za poljoprivredu. 

Predsjednik HDZ-ova Odbora za zaštitu okoliša i energetiku Darko Horvat rekao je da su u svih 14 točaka pregovora postigli punu fazu konsenzusa.

– Jedino je u segmentu zaštite okoliša nastao jedan mali, blagi prijepor samo isključivo u pristupu onoj primarnoj selekciji i obveza koje smo preuzeli, odnosno svojima jesmo li mi u sljedeće 2, 3 godine u mogućnosti dovesti taj sustav primarne selekcije do faze negdje 50 posto te primarne selekcije. O svemu ostalom bili smo više nego suglasni, pogotovo u ovom energetskom aspektu – kazao je Horvat nakon sastanka. 

Ružici Vukovac iz Mosta svidio se način na koji su pregovarali, posebno to što je HDZ došao s timom od 20-ak ljudi. U SDP-u su, dodaje, imali razgovore jedan na jedan po resorima. 

– Dolazim iz Slavonije koja je devastirana, odlaze nam mladi ljudi, proizvodnja se guši i to su ozbiljne teme koje je trebalo pretresati prijeI ovdje smo rekli da participiraju u odgovornosti i jedni i drugi jednako jer je iza nas 25 godina lošeg vođenja države. Drago mi je da smo se danas usuglasili u svim segmentima i nadam se da ćemo se usuglašavati dalje oko detalja. Ne znam što će biti u sljedećem razdoblju, ali odavde nosim zaista dobre utiske – kazala je Vukovac te dodala da se jedino "nešto malo oko ekologije nisu usuglasili".

O eksploataciji nafte u Jadranu, kaže, na sastanku nije bilo govora.

– Nismo tako daleko išli. Bilo je govora o energetici i to prilično dugo smo razgovarali. I ekologiju smo pretresali, ali što se tiče ekspoloatacije u Jadranu rečeno je kratko da nismo protiv istraživanja, ali trebaju li se resursi koji se tamo otkriju moraju staviti u funkciju, to je upitino – kazala je Vukovac.

Na pitanje s kim je Most zadovoljniji u pregovorima i kako će na kraju odlučivati o tome kome dati podršku, Vukovac odgovara kako o tome koji će se sve uvjeti vagati i na koji način će donijeti odluku u Mostu još ne znaju.

 – Mi smo tražili vladu stručnjaka i to je ono što i jedni i drugi podupiru i za nas bi to bilo najbolje rješenje – poručila je Vukovac te dodala kako je za pregovore s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste ostalo još nekoliko tema i one će biti pripremljene za sljedeći tjedan. O njima će se usuglasiti na klauzuri u nedjelju na Plitvicama. 

>> Grčić se ne boji da se Most dogovorio s HDZ-om: Imamo 4 godine bogatog iskustva. To je korisno i za njih

Ključne riječi

Komentara 59

BA
barbaizamerike
17:39 20.11.2015.

jeli netko zna zasto se Milanovic boji susreta sa psihijatrom Petrovim? svi znamo zasto ali eto opet pitam

KL
klokun
17:47 20.11.2015.

Barbaizamerike.... Ima Milanovic kolega Voja Stanimirivic njegov osobni

KL
klokun
17:47 20.11.2015.

Četri godine ste ukazivali na nesposobnost ove vlade, četri godine ste ukazivali na lopovluk Skupa orotiv lopovske vlasti sto je Hrvatsku pokrala i zadužila do devetog koljena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije