Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peglanje imidža

HDZ na izbore možda bez HSP-a AS

04.07.2016., Zagreb - Izaslanstvo HSP AS na celu sa Ivanom Tepesom i Perom Coricem stiglo na pregovore u sredisnjicu HDZ-a. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/6
05.07.2016.
u 17:12

Pravaši priželjkuju daljnju suradnju s Hrvatskom demokratskom zajednicom, ali odluke neće biti dok se ne izabere novi šef HDZ-a

Iako još nema konačne odluke, a neće je ni biti dok se ne izabere novi predsjednik stranke, u HDZ-u se može čuti da postoji mogućnost da na izbore izađu bez HSP-a AS u koaliciji. To je za sada samo opcija, ali jučer su nam takav stav potvrdila dva neovisna izvora iz vodstva HDZ-a.

Politika centra

Jedan izvor smatra kako je vrijeme da se HDZ odmakne od stranke koja je u javnosti percipirana kao radikalno desna, a drugi izvor potvrđuje kako je opcija da ih ne bude s HDZ-om u savezništvu. Budući da je sve izvjesnije da će jedini kandidat za predsjednika HDZ-a biti Andrej Plenković, s obzirom na to da je od kandidature jučer odustao i Miro Kovač, u skladu s njegovom politikom približavanja HDZ-a centru i HDZ-a lišenog bilo kakvog radikalizma, mogućnost koalicije bez HSP-a AS ne čudi.

– Ako bude pameti, nećemo ići s HSP-om AS. Ali ne treba ih skroz odbaciti, neka oni okupe desnicu i izađu na izbore. No, konačnu odluku donijet će Predsjedništvo nakon izbora novog predsjednika – rekao nam je izvor iz vodstva HDZ-a.

Ivan Tepeš, predsjednik HSP-a AS, i Pero Ćorić, glavni tajnik te stranke, jučer su bili u središnjici HDZ-a na razgovorima s HDZ-ovim pregovaračkim timom. S HDZ-ove strane razgovarali su s Milijanom Brkićem, koji obnaša dužnost šefa HDZ-a, Tomislavom Čuljkom, bivšim političkim tajnikom koji je dogovorio prvu koaliciju s tom pravaškom strankom, te Domagojem Ivanom Miloševićem, glavnim tajnikom HDZ-a. I u HDZ-u i u HSP-u AS potvrđeno nam je da još ništa nije dogovoreno ni odlučeno, s time da Ivan Tepeš kaže kako su obje strane iskazale spremnost za daljnju suradnju.

“Guraju nas u radikale”

– Četiri smo godine s HDZ-om, ali treba pričekati barem srijedu da vidimo je li Andrej Plenković jedini kandidat za šefa HDZ-a. Bude li jedini, i on će se uključiti u pregovore između nas i HDZ-a. Današnji razgovor bio je konstruktivan i izrazili smo spremnost da i dalje surađujemo – rekao nam je jučer nakon sastanka Ivan Tepeš. Objasnio je da je s Andrejem Plenkovićem, najizvjesnijim novim šefom HDZ-a, surađivao u kampanji za europske izbore i dodao da HSP AS nije radikalna stranka.

– Ni u jednom mojem intervjuu nećete pronaći nijednu izjavu koja se može ocijeniti radikalnom. Drugo je što nas netko stalno gura u radikalnu desnicu – rekao je Tepeš koji je pak upamćen da je sudjelovao u prosvjednom skupu protiv Mirjane Rakić u kojem su pojedinci uzvikivali “za dom spremni”.

Ćorić je uoči sastanka rekao da očekuje dogovor s HDZ-om i pobjedu na izborima kako bi se “spriječio povratak na vlast neokomunista Zorana Milanovića”. U HDZ-u su stava da treba biti oprezan s HSP-om AS i da dobro treba odvagnuti svaku odluku.

Na prošlim parlamentarnim izborima ta se stranka ipak pokazala sposobnijim HDZ-ovim partnerom od HSS-a, koji je uspio izgubiti i fiksna mjesta na listi (jer su pojedini HDZ-ovci vodili preferencijalnu kampanju i istisnuli HSS-ovce s prolaznih mjesta), dok je HSP AS imao dva tzv. zicera na listi, a treći je mandat dobio Ivan Kirin u osmoj izbornoj jedinici na preferencijalni glas. Odluka što će s HSP-om AS bit će na Plenkoviću, a odrekne li se koalicije s njima, bit će mu lakše ponuditi HDZ na izborima u novom “pakiranju”.

>>Grmoja: 'Svaki dan nas zovu manje stranke, ali ne želimo imati priljepke kao HDZ i SDP'

Komentara 37

Avatar istovari
istovari
20:40 05.07.2016.

Ni neodoljivi seksepil očito ne pomaže ovoj dvojici uhljeba. Dinamični dvojac Tepeš/Čorić možda bude imao više sreće na birou za nezaposlene.

Avatar krcedolac
krcedolac
20:27 05.07.2016.

Tko će sad udomiti ova dva siročića? Kako god,imali su svojih 5 minuta slave i sad je vrijeme da ih proguta zaborav....zauvijek.

AN
Antikamenjar1
17:49 05.07.2016.

S njima ali bez njih Kradezeu slijedi potpuni potop

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije