Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPET KRITIKA HRVATSKOJ ZBOG MIGRANATA

HDZ: Mi u EP-u branimo Hrvatsku od prozivki, a SDP-ovci šute

Karlo Ressler
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/2
15.02.2020.
u 10:54

SDP-ovci su odšutjeli Resslerovo prozivanje, a neslužbeno se može čuti da bi, kad bi se i javili za riječ, i oni bili protiv ‘push-backova’

Pritisak dijela europarlamentaraca na Hrvatsku zbog postupanja policije prema izbjeglicama i migrantima na granici s BiH, koji je ponovno bio vidljiv u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u srijedu navečer u Strasbourgu, počeo je izazivati i trzavice između HDZ-ovih i SDP-ovih zastupnika u EP-u. Karlo Ressler (HDZ), naime, kritizirao je SDP-ovce zbog toga što se nisu javljali za riječ u raspravi u kojoj su zastupnici iz drugih zemalja, uglavnom iz redova krajnje ljevice i zelenih, ali i iz kluba socijalista i demokrata kojemu pripada SDP, kritizirali Hrvatsku pozivajući se na izvješća nevladinih organizacija o policijskoj brutalnosti i ilegalnom protjerivanju migranata.

– Hrvatska se uz Grčku danas suočava s najvećim nezakonitim migracijskim pritiskom na svojim granicama. To nije pitanje jedne političke stranke, nego pitanje od nacionalne važnosti koje utječe i na sigurnost hrvatskih građana i na naš ulazak u Schengen. Zato je nejasno i potpuno neprihvatljivo da zastupnici SDP-a nisu željeli izreći svoje mišljenje, dok su članovi njihova kluba neutemeljeno blatili Hrvatsku i nastojali narušiti hrvatski imidž pred europskom javnošću – poručuje Ressler.

SDP-ovci su odlučili da će odšutjeti i to Resslerovo prozivanje pa nisu željeli dati nikakav komentar za Večernji list. Neslužbeno se među njima može čuti stav da bi, kad bi se i javili za riječ na tu temu, vjerojatno rekli ono što govori i saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar Ranko Ostojić. A on je od početka kritičan prema praksi tzv. “push-backova”, protjerivanja migranata silom i zastrašivanjem, što je, podsjeća Ostojić, nezakonito i prema hrvatskim i prema međunarodnim zakonima.

HDZ-ovi europarlamentarci u više su navrata, a i u ovotjednoj raspravi u Europskom parlamentu, žestoko uzvraćali svakome tko se pozivao na izvješća nevladinih organizacija koja upozoravaju na nezakonite i brutalne metode čuvanja hrvatske granice.

– Tijekom našeg posjeta Hrvatskoj prošli tjedan ostali smo šokirani time da svi akteri potvrđuju, a hrvatska Vlada negira da se to događa – rekla je Tineke Strik iz redova zelenih.

– Te nevladine udruge na koje se pozivate pristrane su i imaju političku agendu ocrnjivanja hrvatske Vlade i sprečavanja ulaska Hrvatske u Schengen – uzvratio je Tomislav Sokol (HDZ). Još nekoliko europarlamentaraca tvrdilo je da postoji puno dokaza nehumanog postupanja hrvatske policije i tražilo je da Europski parlament pokrene inicijativu kojom bi se Hrvatsku natjeralo da pristane na oštriji neovisan nadzor. Komisija je, podsjetimo, u procesu tehničke evaluacije spremnosti Hrvatske za ulazak u Schengen financirala neovisni monitoring koji bi trebao provjeriti sve navode o ilegalnom postupanju prema migrantima, no izvješće o tom nadzoru još nije objavljeno.

Ključne riječi

Komentara 68

Avatar centrum
centrum
11:13 15.02.2020.

Jučer je Europski sud za ljudska prava odbio kazniti Španjolsku zbog push-backa rekavši da ona ima pravo tako braniti svoju granicu. Ta bi presuda konačno trebala začepiti usta ljevičarima i zelenima koji žive pod staklenim zvonom i koji vjeruju svakoj riječi imigranata. A bar su se dva slučajeva pokazala lažnim. Prvo kad je Sirijac optužio policiju da mu je otela kćerku, a drugi kad su dva studenta iz zapadne Afrike optužila policiju da ih je izvukla iz tramvaja i poslala u BiH.

Avatar navijač
navijač
10:59 15.02.2020.

Jasno nam je što i koga zastupaju SDP -ovci, ali nije nam jasno zašto ste vi krenuli njihovim putem.

DU
Deleted user
11:07 15.02.2020.

Sramotno je da su ovu partijsku šutnju spram blaćenja i njihove države odšutjeli i mediji! Za partijsku šutnju se ne čudim. Nikada oni nisu branili ovu zemlju bilo gdje. Dapače, blatili su je, kao neki bivši ljevičarski predsjednici. Zbog takvogg njihovog ponašanja nikada, ama baš nikada ne bih glasao za njih! Kada im pred izbore trebaju glasovi, onda i jedna Pusićka maše hrvatskom zastavicom. A kada treba braniti zemlju, onda se samozadovoljno smiju sebi u bradu dok slušaju sramotne napade na jednu suverenu zemlju kojekakvih ultra ljevičara koji nikada ništa pametno nisu napravili u životu, nego se dokopali te bijedne EU stolice. Ajmo mediji, pitajte ove što se bave Nutellom gdje su sada kada treba braniti svoju zemlju?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije