Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crobarometar

HDZ i dalje vodeći, no s najnižim rejtingom u zadnjih godinu dana. Milanović ima stabilnu podršku

Knin: Zoran Milanović i Andrej Plenković zajedno u prvom redu na obljetnici Oluje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/12
26.09.2022.
u 20:11

Istraživanje je provedeno između 1. i 22. rujna na uzorku od 986 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog intervjua. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%

HDZ je i dalje vodeći te ima podršku 28,1% birača, rezultati su Crobarometra, istraživanja kojeg donosi Dnevnik Nove TV, za rujan 2022. godine. Pad za HDZ u odnosu na prethodni mjesec nije značajan, ali je ovo među najnižim rejtinzima u posljednjih 12 mjeseci. 

Foto: Crobarometar/Nova TV

SDP sa 13,2 posto i dalje drži drugu poziciju. Kao i prošli mjesec, treći je Most s 8,6 posto, a zatim Možemo s 8,4 posto potpore ispitanika. Domovinski pokret je i dalje stabilno na petoj poziciji s blagim rastom u odnosu na prethodni mjesec. Imaju 5,7 posto potpore.

Foto: Crobarometar/Nova TV

HSU je na 3,3%, IDS na 3,2 %, Fokus na 2% a Radnička fronta na 1,8%. Ostale stranke su ispod 1,5%, a neodlučnih je ovaj mjesec 13,2%.

Foto: Crobarometar/Nova TV

Što se tiče općeg dojma o smjeru kojim zemlja ide, velik je postotak onih koji misle da je pogrešan - njih 77 posto. Njih 18 misli da je dobar, a ne zna 5 posto. 

Foto: Crobarometar/Nova TV

Ocjena rada Vlade je nešto niža i vratila se na istu razinu kao što je bila u lipnju i srpnju. Ne odobrava je 68 posto ispitanika.  Odobrava 26 posto. Jasno definiran stav nema 6 posto ispitanih.

Foto: Crobarometar/Nova TV

Podrška radu predsjednika Zorana Milanovića je i ovaj mjesec stabilna te njegov rad podržava 41%, a ne podržava 53% građana. Ni za ni protiv kad je o predsjedniku riječ je 6% posto ispitanika. 

Foto: Crobarometar/Nova TV

Zoran Milanović je i dalje s 51% na prvoj poziciji po pozitivnom dojmu. Drugi je Tomislav Tomašević s 48%. Slijedi Božo Petrov, pozitivan dojam o njemu ima 40% birača. Iza njega je Ivan Penava o kojem pozitivan dojam ima 36% birača te Andrej Plenković o kojem pozitivno misli 35% ispitanih.

Foto: Crobarometar/Nova TV

Što se tiče najvažnijih institucija u zemlji, slabu trojku i dalje jedini ima predsjednik Milanović - 2,74. Vlada i Sabor i dalje imaju dvojke. Vlada u rujnu ima prosjek 2,29,  a Sabor tek 1,99.

Foto: Crobarometar/Nova TV

Istraživanje je provedeno između 1. i 22. rujna na uzorku od 986 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog intervjua. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Ključne riječi

Komentara 4

ZM
zmaček
20:57 26.09.2022.

Imamo 3 ankete zadnja tri dana. Jedina stvar koja je sigurna da sve tri ne govore istinu,jer po ovim podacima jedna drugoj negira metodologiju,a sve su rađene na istoj, da je pogreška do cca 3 %. Velika je udaljenost od 22 do 29%. Po tome je realnije da niti jedna ne govori o realnom stanju. Ono što bi novinari trebali saznati o kakvim brojkama govore njihove interne ankete,ili platiti neku neovisnu firmu da provede istraživanje na najmanje 5000 ljudi. Ja mislim da bi ta brojka bila puno bliže 20% - pa 77% smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru, a vlada je po biračkom popisu širi pojam od HDZ-a. A ako je to tako znamo na poučku Jadranke što se dogodi s predsjednikom koji stranku dovede blizu 20%.

Avatar jambo
jambo
22:33 27.09.2022.

Svi u HDZ I svi ce biti bogati.

Avatar VLbriše
VLbriše
07:08 27.09.2022.

Poznato je da 30% politički nepismenih ima direktno koristi od hadezea , i nema šanse da njima lopovluk,korupcija i uništavanje Hrvatske smeta kako bi dali svoj glas za osuđenu stranku .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije