Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDU U DRUGI KRUG

HDZ došao do prednosti mobilizacijom svojih birača

Žinić i Vidović
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/3
14.10.2014.
u 12:29

Merzel je 2013. dobila više glasova nego 2014. Žinić i Vidović zajedno

Sa 19.729 glasova Ivo Žinić, HDZ-ov kandidat za Sisačko-moslavačkog župana, u nedjelju je gotovo izborio pobjedu već u prvom krugu, a planove mu je pomutilo 1076 nevažećih listića. Stoga on i Davorko Vidović, koji je dobio 6000 glasova manje, idu u drugi krug koji je 26. listopada. Na izbore je izašlo samo 40.710 od registriranih 152.000 birača, odnosno 27 posto, dok je na lanjskim, redovnim izborima izlaznost bila 47,55 posto.

Dadović iznenadio

Tada je bivša županica Marina Lovrić Merzel dobila 35.927 glasova, što je više od ukupnog broja glasova koje su na nedjeljnim izborima zajedno dobili Žinić i Vidović.

Upravo malu izlaznost Vidović smatra glavnim krivcem za svoj rezultat.

– HDZ je očito uspio mobilizirati snage – komentirao je nakon objave izbornih rezultata i poručio da će se u nastavku kampanje bazirati na aktiviranje onih koji sada nisu izašli glasati.

I dok oba kandidata za drugi krug najavljuju još jaču kampanju, dotle je jasno da je pred Žinićem ipak nešto lakši posao - u završnicu utrke ulazi s 15 % prednosti. On je, inače, pobijedio u gotovo svim gradovima i općinama.

Iznenađenje na ovim izborima bio je nezavisni kandidat Ivica Dadović, koji je po broju glasova bio treći. Za njega je glasalo 1875 građana, odnosno 4,60 posto. Ipak, on nije zadovoljan rezultatom te smatra da su mediji slabo pratili male kandidate. Iza njega po broju glasova je Veljko Novak iz stranke HSP Ante Starčević, za kojega je glasalo 1679 birača. Pejo Trgovčević iz HSP-a dobio je 1527 glasova.

Korist imaju velike stranke

– Izlaznost je rezultat zasićenosti politikom, a izbori su pokazali samo natjecanje HDZ-a i SDP-a – kazao je Trgovčević. Najmanje glasova, 1077, imao je laburist Mladen Novak. I on smatra kako su rezultati pokazali razočaranost ljudi u politiku i političare.

– Nema grada i općine bez afere, pa su građani odabrali ovaj način da pokažu svoj revolt. To pogoduje velikim strankama, u ovome slučaju HDZ-u, koji je uspio mobilizirati svoje članstvo, koje je očito poslušnije nego kod drugih – zaključio je Mladen Novak.

Komentara 6

BU
Bulaba
12:34 14.10.2014.

A prije samo dva tjedna u Večernjem: "Vidović od Žinića prema prvoj anketi jači u oba izborna kruga. Da su izbori za sisačko-moslavačkog župana sutra, pobijedio bi SDP-ov Davorko Vidović. Rezultati su to prvog istraživanja kojeg je na uzorku od 400 ispitanika telefonski provela agencija Vectura za emisiju Veto na Jabuci TV." Večernji je čak i detaljno obrazložio zašto će Vidović pobijediti. :)

MX
MXLCLGTG
13:40 14.10.2014.

Nije HDZ mobiliziro svoje clanove nego narodu je dosta desetogodisnjeg lopovluka SDP Kazem SDPa jer su se negdje oko Siska skupljali clanovi SDP i krkali na racun zupanije i ne bi se reklo samo da je lopovluk zupanice nego kompletnog SDP jer clanovi predsjednistva te stranke su znali za to.

PR
propalismoFranjoskroz
13:18 14.10.2014.

nije to mobilizacija,već čista matematika.Evo moj susjed 19. godina kako već prima branireljsku mirovinu,malo ga ptsp ulovio.Ali popit desepiva i svaki dan u šumi napravit deset metara drva može.I zato kad god su izbori on natjera ženu,dva sina,snahe i strpa ih u auto i na glasanje,jel treba se odužit partiji koja mu je to omogućila....živjela Hrvatska.Eh da,braniteljski staž mu je otprilike trećina mojega,da ne bi bilo zabune....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije