Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon sastanka

HDZ bi manje utopistički model, SDP će pokušati 'složiti' Sabor?

Petrov Milanović Karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
08.12.2015.
u 06:53

SDP sazvao Glavni odbor za subotu, HDZ danas traži nove konzultacije na kojima će im Most još jednom objasniti ono što je ponuđeno na jučerašnjem sastanku

Bez jasnog dogovora završio je jučerašnji zajednički sastanak Mosta s koalicijama Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom. Prijedlog nestranačkog premijera u tripartitnoj vladi lideri koalicija nisu dočekali s odobravanjem, no ipak su najavili unutarstranačke i unutarkoalicijske pregovore o tom pitanju.

Rizičan pokušaj

SDP je nakon konzultacija kod predsjednice, doznajemo, ekspresno sazvao izvanrednu sjednicu Glavnog odbora koja će se održati u subotu u 10.30 sati na zagrebačkom Iblerovu trgu, a HDZ je za ovaj tjedan najavio sjednicu Predsjedništva, no prije toga, danas još jedan susret s Mostom radi dodatnih pojašnjenja. Očito je da će Zoran Milanović od članova Glavnog odbora zatražiti mišljenje na prijedlog Mosta o zajedničkoj koalicijskoj vladi koju bi vodio nestranački premijer. Kao što je Milanović i rekao i na razgovorima s Mostom i HDZ-om i nakon konzultacija kod predsjednice on sam nema mandat da donese takvu odluku i logično je da pita stranačka tijela što dalje. No to će očito biti samo formalnost jer ta je opcija već sad, drže u SDP-u, u startu osuđena na propast. Nije isključeno i da će se na Glavnom odboru razgovarati o novom pokušaju konstituiranja Sabora.

Milanović je jučer na sastanku predložio i da se to što prije napravi, makar i na pet minuta, kako bi se nakon njegova raspuštanja odmah mogli raspisati novi izbori. A upravo novi pokušaj konstituiranja Sabora mogao bi biti nešto na čemu se Milanović nada preuzeti stratešku prednost.

Uz "otpadnike" iz Mosta te ostale koji su osvojili mandate, a nisu se još nikome javno priklonili, Milanović bi mogao konstituirati Sabor jer zastupnička su prava ipak nešto što je malo tko od izabranih zastupnika spreman u startu odbaciti. U koaliciji Hrvatska raste, neslužbeno doznajemo, ta opcija ne izgleda nerealno, iako strahuju o tome bi li uspjeli "nategnuti" potrebnih 76 ruku ili bi im nedostajala jedna ili dvije ruke. No ono što je pitanje jest s kojim bi sada kandidatom za šefa Sabora uopće išli. Pokušaj s Podolnjakom je propao, a u SDP-u, doznajemo, drže da bi najbolji kandidat za tu funkciju ovog puta bio Drago Prgomet, izabran s liste Mosta, a danas čelnik novoosnovane stranke Hrid.

U HDZ-u pak neslužbeno doznajemo kako Mostove prijedloge vide kao utopiju. Zato će, otkrivaju nam u toj stranci, pokušati predložiti "manje utopistički model", no ne otkrivaju kakav. Naglašavaju da im je neprihvatljivo biti u zajedničkoj vladi sa SDP-om. Čelnik Mosta Božo Petrov i izabrani zastupnici te platforme zadovoljni su jučerašnjim sastankom.

– Iznimno sam zadovoljan jer se danas dogodio jedan povijesni susret, a nadam se da će ih biti još. Sada je krucijalan odgovor na naše prijedloge koji nisu ultimativni. Naš jedini uvjet je zajedničko djelovanje, a oko svega ostalog smo spremni razgovarati – kaže Božo Petrov te dodaje da će tjedan dana čekati na odgovore dvije koalicije.

Opcija reformska vlada

Iako čelnici koalicija nisu zadovoljni s prijedlogom nestranačkog premijera, Petrov objašnjava da su do takve ideje došli samo jer su vjerovali da jedna koalicija ne bi bila spremna prihvatiti šefa druge koalicije na čelu zajedničke Vlade, no i nestranački premijer je nešto od čega je Most spreman odustati, ako dvije koalicije međusobno postignu dogovor.

– Ako nas odbiju, idemo na nove izbore, ako jedna strana odbije, s drugom ćemo nastaviti razgovarati o reformskoj vladi, s time da ne znači da nećemo nastaviti razgovor i s onima koji su nas prvotno odbili – objašnjava Petrov.

>> 'Nitko nema potrebnu većinu. Novi krug konzultacija početkom sljedećeg tjedna'

>> 'Vjerujem da ćemo formirati Sabor i Vladu, potporu će nam dati i Petrina'

Komentara 56

CR
cronada
08:01 08.12.2015.

Zoki hoce ostati i dalje mocan i zato igra igru koja je vec dosadna a to je strategija netko ce sa vremenom popustiti . A ovi mostici isto osjetili moc i snagu iako najmanje mandata, to je takode oholost i bahatost. Jedinstvo -utopija😄

MI
mirtebi
07:18 08.12.2015.

Jad i bijeda svijesti hrvatskog jugokomunjarstana

DU
Deleted user
09:42 08.12.2015.

Zamislite, HDZ, SDP i most su na vlasti. I sad glasaju za jedno obećanje mosta biračima np. Kao reforma uprave, a većina HDZovaca i SDPovaca su protiv. Sto je dobio onda Most i kakav pritisak moze napraviti da zakon ipak dođe? Nikakav. Jer da i izađu iz vlade većina ostaje. Nije samo Božo gluperda nego oni koji ga podržavaju. Nema logike u svemu tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije