Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 20 GODINA

HDSSB: Vrijeme je da se Erdutski sporazum stavi izvan snage

Slavica Jelinić
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
18.08.2016.
u 14:22

Jelinić: Učenje materinjeg jezika i pisma treba biti omogućeno svakom djetetu pripadniku nacionalne manjine, ali u okviru jedinstvene škole po hrvatskom programu, jeziku i pismu

Pod nazivom „Da li je došlo vrijeme da se Erdutski sporazum stavi van snage ?“ priopćenjem za javnost oglasila se vukovarska podružnica HDSSB-a koja podsjeća kako je i 20 godina od potpisa ovoga sporazuma u Vukovaru nekakvo prijelazno razdoblje u obliku ''hrvatskih'' i ''srpskih'' vrtića te ''hrvatskih'' i ''srpskih'' škola.

– Očito je da se još uvijek povlače nekakva prava iz tog sporazuma te da srpska zajednica inzistira na nečemu što nije dobro za djecu i njihovu budućnost. Zakon o pravima nacionalnih manjina je jasan i učenje materinjeg jezika i pisma treba biti omogućeno svakom djetetu pripadniku nacionalne manjine, bilo srpske, bilo rusinske, njemačke ili mađarske i drugih, ali u okviru jedinstvene škole po hrvatskom programu, jeziku i pismu na primjer u obliku izborne nastave –  navodi predsjednica vukovarskog HDSSB-a Slavica Jelinić.

Kaže i kako je Erdutski sporazum potpisan još 1995. godine i da je i danas na snazi „budući da ga nikada nitko nije stavio izvan snage iako je njegovo trajanje isteklo nakon 12 mjeseci primjene kako i piše u samom sporazumu“. Prema riječima Jelinić, bolji život, smanjenje napetosti, zaustavljanje segregacije tj razdvajanja djece, treba biti želja svih nas građana Vukovara.

– Oduvijek je ovo područje Vukovara i okolice bilo područje s najvećim brojem različitih nacionalnih zajednica i to je činilo bogatstvo kultura, tradicija i običaja. Stoga pozivamo cjelokupno građanstvo da nastavimo isto njegovati i održavati, a našoj djeci pokažimo smjernice mira, tolerancije i prihvaćanja različitosti, a ne razdvajanja i netrpeljivosti – ističe Jelinić.

>> Aleksandar Vulin o Orepićevoj izjavi: Bojim se da je ovo najava rasnih zakona kao u NDH

Komentara 9

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
15:39 18.08.2016.

A sad Pupovac.....

BA
bakulušić
18:43 18.08.2016.

Može li se usput staviti van snage i zakon o aboliciji? Bilo bi dobro to riješiti u paketu. A sve drugo - po reciprocitetu!

RA
radekbrod
12:27 19.08.2016.

samo se treba držati ustava sve ljepo piše

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije