Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSUDA BANAKA

HBK: Sudbina pojedinaca i obitelji u rukama je neetičnih bankara!

petar - krešimir hodžić
Marko Prpić/PIXSELL
28.05.2013.
u 17:58

Marko Mišić iz Udruge Franak iznio je tešku situaciju u kojoj se našao jer ga je banka dovela u zabludu

Na sjednici Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj održanoj u petak, izrečena je osuda bankarskog sustava koji ugrožava pojedince, obitelji i društva.

"Vijećnici su nakon uvida u stvarno stanje iznijeli svoju zabrinutost razvojem situacije u kojima neetični bankari ciljanim i unaprijed isplaniranim potezima preuzimaju glavnu riječ nad sudbinom pojedinca, obitelji te naposljetku i čitavog društva", stoji u priopćenju HBK-a.

"Osobito su željeli iskazati svoju moralnu potporu svima onima koji su se, uzimajući kredite u švicarskim francima s ciljem rješavanja svojih osnovnih egzistencijalnih pitanja, našli u teškoj i često bezizlaznoj situaciji. Vijećnici su izrazili svoje nadanje da će se sudski proces u što skorijem roku privesti kraju kako bi obitelji zahvaćene ovim problemom što prije izašle iz nametnute krizne situacije. Promišljajući o mogućim rješenjima došlo se do zaključka kako je potrebna uspostava etičkih banaka koje će raditi u prilog obitelji kako bi one, kao osnovne jedinice društva, mogle biti funkcionalnije i tako davati čim veći doprinos društvu, a prije svega u rađanju djece koja su najvitalniji i najvažniji resurs društva", dodaje se.

Marko Mišić iz Udruge Franak vijećnicima je iznio situaciju u koju je dospio uzimajući kredit u švicarskim francima, tvrdeći da ga je baka dovela u zabludu. Rekao je kako se čak 100.000 osoba nalazi u sličnoj ili još lošijoj situaciji koja razorno djeluje na njih, ali i na njihove obitelji, što se očituje u bračnim i obiteljskim krizama te pobolijevanju, pa čak i samoubojstvima.

Sjednica Vijeća inače je sazvana slijedom objave Teza za nacrt prijedloga novog Obiteljskog zakona, o čemu su vijećnici donijeli zaključke. Na početku sjednice dr. Petar - Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, izvijestio je vijećnike o aktualnim zbivanjima, a potom se razvila rasprava o spomenutim tezama.

"Uočeno je da i sami autori Teza priznaju kako ne postoji potrebna infrastruktura odnosno materijalni i ljudski resursi koji bi omogućili provedbu novog propisa, što uvelike dovodi u pitanje i svrsishodnost njegova donošenja. Naime, to bi još više moglo otežati i usporiti funkcioniranje sustava u ova za brak i obitelj krizna vremena kada bi najviše napora i ulaganja trebalo uložiti u preventivno djelovanje te očuvanje braka i obitelji, a sve to, dakako, u interesu djece. Nažalost, to se iz teza ne može iščitati. Nadalje, prepoznati su propusti te sadržajne manjkavosti i nedorečenosti u Tezama, no o njima se teško očitovati bez uvida u cjeloviti tekst Nacrta prijedloga", javljaju iz HBK.

>> Banke rast kamata na švicarce objasnile troškovima kapitala

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije