Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje "Franak"

Banke rast kamata na švicarce objasnile troškovima kapitala

franak
Daniel Kasap/PIXSELL
22.05.2013.
u 18:22

Neke banke istakle su da su se zadužile u inozemstvu radi financiranja spornih kredita

U sporu udruge Potrošač protiv osam hrvatskih banaka zbog kredita u švicarcima, koji je nastavljen na zagrebačkom Trgovačkom sudu, odvjetnici banaka rast kamata obrazložili su skupljom tržišnom kamatnom stopom i troškovima kapitala dodajući da bi bez njihove obazrivosti povećanje bilo i veće.  

Neke banke istakle su da su se zadužile u inozemstvu radi financiranja spornih kredita pa je sudac Radovan Dobronić zatražio od njih da do 6. lipnja dostave dokaze za tu tvrdnju. Kazao je da će i sud putem HNB-a provjeriti jesu li se banke i za koje iznose zadužile u inozemstvu. Sudac smatra da su banke trebale upozoriti klijente da su rate niske zbog niskog libora – londonske međubankovne ponudbene kamatne stope – za koju je mala vjerojatnost da će ostati na niskoj razini.

No, banke tvrde da se tada nisu mogli predvidjeti efekti svjetske krize i rasta franka. Potrošač, koji je u ime druge Franak tužio banke, do kraja travnja trebao je dostaviti reklame za kredite u francima, objavljivane u tisku i na televiziji, no tuženici su ih dobili tek jučer pa će se o njima raspravljati na raspravi 7. lipnja. Sudac je udrugama spočitnuo i što su podižući kaznenu prijavu protiv HNB-a napravili medijski spektakl, što po njemu poprima demagoške okvire.

>>Kamate na kredite u francima padaju, bit će kao u ugovoru

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije