Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLEMIKA

HAZU: Bunjevci pripadaju hrvatskom nacionalnom korpusu

Josipović i Nikolić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
12.09.2014.
u 14:05

Iz HAZU-a poručuju da su Bunjevci hrvatska etnička skupina

HAZU se danas pismeno izjasnio o Bunjevcima, o čijoj se nacionalnoj pripadnosti pokrenula rasprava nakon što im je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić darovao udžbenike na ćirilici i poručio da oni nisu ni Srbi ni Hrvati već svoji.

Iz HAZU-a poručuju da su Bunjevci hrvatska etnička skupina.

"Hrvatska etnička skupina Bunjevaca dijeli se u tri ogranka: dalmatinsko-hercegovački, primorsko-lički i podunavski. Ne zadirući u pravo pojedinaca da se izjašnjavaju o svojoj nacionalnoj pripadnosti, po podrijetlu, povijesti, tradicijskoj kulturi, običajima i jeziku – zapadno novoštokavskom i ikavskom – Bunjevci pripadaju hrvatskom nacionalnom korpusu", stoji u priopćenju HAZU-a.

>> Josipović odgovara Nikoliću: Bunjevci su izrasli iz hrvatskog korpusa

Komentara 20

Avatar MK
MK
14:44 12.09.2014.

...ovdje je nase Hrvate podunavske Bunjevce dovela "politika tri-put-lubljenja" naseg predsjednika Josipovica.

ST
StrankaDemokratskihPromjena
14:33 12.09.2014.

bunjevci ........ oni koji se bave bunjevcima znaju da su najpoznatiji bunjevci pavelići iz like , vojvoda nikolić pokazuje pravo lice i sad treba dokazivati da je mliko bilo -------- vuk dlaku mijenja ali ćud je ćud

KR
krka
14:20 12.09.2014.

koji "lepi par", da se u....š! obojica nisu za predsjednika seoskog Mjesnog odbora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije