Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagrada za fiziku

Hawking osvojio 'ruski Nobel': 3 mil. dolara potrošit će na unuka

Stephen Hawking
Reuters/PIXSELL
11.12.2012.
u 10:03

Novčanom će nagradom pomoći svojoj kćeri koja ima autističnog sina, a možda kupi i vikendicu

Znameniti fizičar Stephen Hawking osvojio je 3 milijuna dolara vrijednu Posebnu nagradu za fundamentalnu fiziku, koju je ovog ljeta pokrenuo ruski fizičar i internetski mogul Jurij Milner. Hawkinga je nagradio nezavisni odbor fizičara kao što su Ed Witten i Alan Guth. Nima Arkani-Hamed, jedan od članova žirija, rekao je da je Hawking "apsolutni velikan moderne fizike" s ogromnim zaslugama.

– Ushićen sam i počašćen što sam primio nagradu. Nitko se ne bavi fizičkim istraživanjima s namjerom osvajanja nagrade. Riječ je o užitku pronalaska nečega što nitko dotad nije znao. Unatoč tome ovakve nagrade igraju važnu ulogu u pružanju javnog priznanja za postignuća u fizici – rekao je 70-godišnji Hawking za Guardian. Dodao je da će novčanu nagradu potrošiti na pomoć svojoj kćeri koja ima autističnog sina, a možda će kupiti i vikendicu iako ne ide često na odmore.

Nagradu 51-godišnjeg Jurija Milnera, koji je doktorirao fiziku, zovu i "ruski Nobel", a novčana je nagrada više no dvostruko veća od "pravog" Nobela. Druga razlika je u tome što Milnerovu nagradu u načelu mogu dobiti i mnogo mlađi znanstvenici od onih koji obično osvajaju Nobelovu nagradu jer u ovom slučaju nisu potrebni eksperimentalni dokazi za teorijski rad.

>> Hawking: Kolonizacija svemira ključ je za opstanak čovječanstva

Komentara 1

K1
k1milica
10:51 11.12.2012.

najpoznatiji svjetski znanstvenik... i ja sam odgojen na kratkoj povjesti vremena....iako ono sto sam ja u njoj nasao nije i ono sto sluzbena znanost (darvinisti ) vidi....on ne negira inteligentni dizajn nego smo mu ne pasu neki dizajneri (bog starog zavjeta i cistu slucajnost - ateizam ) odnosno vjerojatnost da postoji bog mu je oko 1 posto dok vjerojatnost da se 256 proteina (najmanji moguci broj za zivot) spoji slucajno su 10 na -10.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije