Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekskluzivno Hashim Thaçi

'Priznajući isprave, Srbija je ustvari već priznala Kosovo'

hashim thaci
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
07.04.2015.
u 16:35

BiH je postala većom Srbijom od Srbije. Kosovari trebaju vizu za BiH, a kroz Srbiju putuju s osobnom iskaznicom

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Hashim Thaci danas boravi u Hrvatskoj. U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list govorio je o razlozima njegovog posjeta Hrvatskoj i između ostalog izrazio žaljenje što BiH do danas nije priznala Kosovo dok je Srbija de facto priznala Kosovo.

Kojim povodom dolazite u posjet Hrvatskoj i što nosite sa sobom s obzirom da ćete se sastati sa predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom vlade Milanovićem, predsjednikom sabora Lekom te ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić?

Započeo sam svoj mandat kao Potpredsjednik Vlade i Ministar Vanjskih Poslova Kosova s dva cilja: unaprijediti daljnje euroatlantske ambicije mojoj zemlji i podržati vladu u osiguravanju postupnog prijelaza iz državotvornog poretka u napredni sustav EU uvođenjem potrebnih reformi za postizanje članstva. Oba cilja su od izuzetne važnosti za regiju. Kosovo mora biti prepoznato kao izvoznik mirovnih inicijativa umjesto uvoznika sigurnosnih resursa. I zato je Hrvatska bitan partner za Kosovo, jer nas može naučiti što nam sve treba da postignemo članstvo u NATO i EU. Moramo početi misliti regionalno. To se vidjelo na 6. Ministarskoj konferenciji Zapadnog Balkana održanoj nedavno u Prištini gdje sam ugostio ministre vanjskih poslova i transporta šest balkanskih zemalja, uključujući i Srbiju, gdje smo se usredotočili kako povezati regionalni transport. Kosovo i Albanija su već izgradili vezu autoputom, i ako Hrvatska, Crna Gora i Albanija dovrše Jonsko-Jadranski projekt, Hrvatska će dobiti novi transportni koridor od jugo - istočne Europe kroz Kosovo. Moramo pripremiti i raditi za bolju gospodarsku i političku suradnju. Ovo je poruka koju ja donosim vašem državnom vodstvu.

Kosovo i Hrvatska oduvijek su imale jako dobre odnose. Da li ste zadovoljni tim političkim i gospodarskim odnosima i vjerujete li da oni mogu biti još bolji?

Hrvatska i Kosovo imaju posebno partnerstvo. 80-tih kada su Jugoslavija i Srbija započeli progon protiv Kosova, podržala nas je Hrvatska. Kada je Srbija napala Hrvatsku 90-tih, mnogi Kosovari su bili u prvim redovima obrane u mnogim hrvatskim gradovima. Bivši premijer Kosova Agim Čeku je bio general u Hrvatskoj vojsci. Hrvatska je također bila među prvim državama koja je priznala Kosovo. Tako da moj posjet ovdje je prirodni prioritet i naš zajednički interes je da razvijemo ove odnose na još različitim i višim razinama suradnje.

Jeste li zadovoljni statusom albanske manjine u Hrvatskoj?

Mislim da je ovo pitanje za albansku manjinu ali mislim da je vrlo jasno da albanska manjina ima dugu povijesnu prisutnost u Hrvatskoj. Arhive Dubrovnika su pune referenci albanskih obitelji duž Dalmacije. Puno Hrvatske djece je raslo u susjedstvu i hranilo se kolačima i kruhom rađenih od Albanaca ili kupovali nakit od Albanskih zlatara.

Nakon parlamentarne krize dogovorili ste se sa vašim najvećim političkim suparnikom, Mustafom Isom o formiranju nove kosovske vlade. Tko je tu dao ustupke i da li je bio pritisak na Vas i na  Mustafu Isu od strane SAD-a i EU-a?

Ova vlada je prva koja je formirana bez miješanja međunarodne zajednice. To je bio dugačak proces s obzirom da sam ja dobio izbore ali nisam imao većinu. Nakon toga smo imali ustavno neslaganje s opozicijskim strankama oko toga tko ima pravo formirati vladu.  Ali u cjelini procesa sve stranke su se složile da su izbori bili fer i transparentni. Na kraju smo napravili veliku koaliciju između prve i druge stranke, kao u Njemačkoj. Ja jesam dobio izbore ali sam došao u poziciju da napravim kompromis za dobrobit stabilne vlade.

Hoće li Vaša vlada ispuniti očekivanja Kosovara i kako će to funkcionirati s obzirom da ste  Vi i Isa Mustafa ljutiti politički suparnici? Vaša Demokratska partija Kosova i Mustafin Demokratski savez imaju različite poglede u svjetonazoru, politički i ideološki?

Većina stranaka na Kosovu su ideološki slične, osim onih koje su jasno iz lijevog centra. Obje stranke, moj PDK i Mustafin LDK su desno orijentirane stranke koje vjeruju u liberalni koncept gospodarstva, privatizaciju, NATO i EU članstvo za Kosovo. LDK je član Europske Narodne Stranke, dok je PDK aplicirao za članstvo, dakle i s Europskog konteksta, mi dijelimo iste vrijednosti.

Da li je u sporazumu između Vas i gospodina Mustafe dogovoreno i da ćete vi postati predsjednik države?

Da – dogovor za formiranje nove Kosovske vlade je predvidio da Mustafa bude premijer, dok ja postajem Predsjednik kada Predsjednica Jahjaga završi svoj mandat na početku iduće godine. To je fer podjela poslova koja osigurava stabilnost u nastavku.

Hoćete li vaša vlada uspjeti napraviti ono što nije uspjela prijašnja vlada: na ekonomskom razvoju, jačanju pravosuđa, borbi protiv kriminala i korupcije i bilo koje vrste ekstremizma?

Mislim da je vaša analiza prijašnje vlade činjenično pogrešna. U sedam zadnjih godina, rast kosovskog gospodarstva je u prosjeku bio 4%, i pored financijske krize. U usporedbi s Hrvatskom, ili Srbijom ili bilo kojom drugom zemljom u regiji, Kosovo je imalo daleko veći rast i nije imalo niti jedan mjesec recesiju. Izgradili smo preko 1,500 km putova i autoputova i 100 škola, tako da 40% našeg budžeta je otišlo za javne investicije. Mi smo također povećali plaće javnom sektoru za preko 70% u eurima u zadnjih 7 godina, gdje je državni budžet udvostručen za vrijem dok sam ja bio premijer. Također sam održao jedan od najnižih javnih dugova u Europi, koji je ostao na oko 5%  GDP-a za sve ove godine. Tako da je Kosovo doživjelo transformiranje u zadnjih 7 godina nezavisnosti. Jasno je da je potrebno još više, tako da moramo napraviti dvije stvari: pretvoriti rast u stvaranje radnih mjesta i započeti privući neposredne strane investicije da zamijene javne investicije. Vjerujem da Isa Mustafa ima vrlo jaku osnovu od koje može nastaviti gospodarske reforme.

U zadnje je vrijeme Kosovo izloženo valu nasilja i prosvjedima. Optužuju Vas da ste izdali nacionalni interes Kosova . Na čelu tih prosvjeda je Vaš bivši suborac Ramush Haradinaj te Albin Kurti. Kako će sve to završiti?

Opet, Kosovo nije imalo val nasilja nego dva nasilna prosvjeda organiziranih od strane radikalnih lijevih stranaka. Ovakvi prosvjedi nisu neuobičajeni u Parizu, Stockholmu, Budimpešti ili Ateni. Mi ne prihvaćamo nasilne prosvjede kao način rada politike, niti kosovski narod. U zadnjem prosvjedu je sudjelovalo manje od 4000 ljudi ali dovoljno da se stvori nered na ulicama. Inače je Kosovo sigurna zemlja. Stopa ubojstava je slična Švedskoj, dok je zločin po glavi stanovnika niži nego u svim zemljama bivše Jugoslavije.

Koja sudbina čeka rudnik Trepča? Da li je ono uistinu srpsko ili kosovsko?

Trepča je kosovska jer je to bila osnova Ahtisaarijevog Plana kojeg je podržala cijela demokratska međunarodna zajednica. Srbija insistira da Trepča u Miloševićevo vrijeme duguje državi neki novac. Sudovi ili pregovori će srediti ove dugove, ali nema sumnje da je Trepča Kosovska i ostat će Kosovska dok Kosovska vlada ne identificira model privatizacije za vrijedne rudnike.

Srpski zastupnici bojkotiraju rad u kosovskom parlamentu zbog smjene njihovog kolege Aleksandra Jablanović! Da li njihov bojkot znači da su još uvijek pod utjecajem Beograda a ne vlasti Kosova i hoće li to utjecati na rad kosovske vlade?

Ja mislim da će se srpski političari koji su dio naše koalicije vratiti uskoro u vladu. Oni su se povukli nakon što je srpski ministar smijenjen zbog njegove neočekivane izjave protiv žrtava ratnih zločina,  ali ja također vjerujem da srpske stranke su svjesne da mogu poboljšati situaciju kosovskih Srba samo ako sudjeluju u vladi Prištine a ne bojkotom ili gledajući stalno Beograd.  Imam čvrsto uvjerenje da će sporazum o normalizaciji potpisan između Kosova i Srbije u Bruxellesu imati pozitivan učinak također i na integraciji srpske manjine u kosovskim institucijama.

Hoće li vaša vlada uspjeti sprovoditi Bruxelleski sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom i vjerujete li da će Srbija u skoroj budućnosti priznati Kosovo u ovom sastavu srpske vlade i predsjednika?

Kosovska vlada će ispuniti Sporazum iz Bruxellesa, jer je sporazum u skladu sa Ustavom Kosova i podržava teritorijalni suverenitet Kosova. Srbija je već priznala kosovske dokumente, putovnice, granice, zakone, izbore i ovo je način da korak po korak, također prizna Kosovo, kao dio procesa europskih integracija. Na kraju ovog procesa, ja nemam sumnje da će Kosovo otvoriti Veleposlanstvo u Beogradu i imati dobre susjedske odnose. Da li će to biti u ovom mandatu ili sljedećem, to ovisi o Srbiji koliko brzo želi prihvatiti stvarnost. Jer de facto, Srbija je priznala Kosovo.

Zašto ste tako dugo čekali da od Srbije tražite  "ratnu odštetu" temeljem optužbi za genocid počinjen tijekom rata 1998-99.? Da li će ta optužba dodatno zategnuti odnose između Kosova i Srbije?

Mi nismo čekali do sada. Jako puno dokumenata i dokaza je sakupljeno i vjerujem da Kosovo ima jaču poziciju od Hrvatske i Bosne da dokaže odgovornost Srbije i jedinica njihove vojske na teritoriji Kosova. Tražit ćemo ratne odštete jer nema sumnje u pravnom smislu da je srpska država bila odgovorna izravno za uništenje preko 60% privatne imovine na Kosovu u ratu između 1998-1999 i to će biti dokazano na sudu. Ja ne mislim da pravda za žrtve ili pronalaženje istine može naštetiti odnosima između Kosova i Srbije. Istina će Srbiju osloboditi i omogućiti pomirbu na Balkanu.

Da li imate jamstvo od EU-a da Srbija neće pristupiti Uniji ako ne prizna Kosovo?

Mislim da je jasno da države članice EU-a i mnogi nacionalni parlamenti će imati vrlo konkretan zahtjev da Kosovo i Srbija u potpunosti normaliziraju svoje odnose i tek onda bilo tko od nas može se pridružiti EU. To je jasno i rečeno je javno i privatno od strane mnogih Europskih političara. Srbija zna da put do članstva prolazi kroz priznavanje Kosova i potpuno pomirenje sa susjedima, kao što su Hrvatska i Bosna

Kako komentirate provokacije ratnog zločinca Vojislava Šešelja?

Nije problem Šešelj i njegove provokativne izjave. On je stara budala s opasnom ideologijom. Vidim problem što on može napraviti pretjerane izjave u Srbiji a niti jedan srpski političar javno im se ne protivi. Nedostatak prepoznavanja strašnih zločina počinjenih tijekom osnivanja nacionalističkog projekta Velike Srbije u Hrvatskoj, Bosne i Kosova, stvara prostor za pojedince poput Šešelja da dominiraju medijima i javni diskurs čak i dok je on na suđenju za ratne zločine u Haagu.

Sve republike bivše Jugoslavije priznale su neovisnost Kosova osim BiH! Vjerujete li da će  novi sastav predsjedništva BiH priznati neovisnost Kosova?

Bosna je postala većom Srbijom nego sama Srbija. Trenutno mi trebamo vizu da bi ušli u Bosnu, zato što Bosna ne priznaje kosovsku putovnicu, iako Kosovari mogu putovati kroz Srbiju čak samo s osobnom iskaznicom. Slično tome, Bosna ne prizna školske diplome Kosova i dokumente iako su ovi priznati od strane Srbije. Takvo neprijateljsko stajalište je stvarno neprihvatljivo i nadam se da nova bosanska vlada može odraziti na nužnost izgradnje prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa na Balkanu, kao preduvjet za proces europskih integracija.

Kada očekujete da će Kosovo postati članica UN-a?

Mi ćemo ove godine potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, kao prvi formalni korak pristupanja EU. Nakon toga ćemo podnijeti zahtjev za članstvo u Vijeću Europe. Također ćemo podnijeti zahtjev za članstvo u nekoliko UN agencija, i također ćemo tražiti pridruživanje NATO-u, prije nego što dođemo u poziciju da razgovaramo o članstvu UN.  Kosovo je priznato od većine članica UN-a, a mi ćemo polako krenuti ka članstvu u UN kao dio cjelokupnog procesa euro-atlantskih integracija. Za mene, je važnije da Kosovo funkcionira, razvija demokraciju, duboko se bavi integracijama s EU i NATO-a, i u miru sa svim susjedima. UN članstvo će doći prirodno.

>> Ramush Haradinaj: Dosta nam je pendreka i suzavca, vlada mora otići

Komentara 21

KR
krass
19:24 07.04.2015.

To ti mislis da je tako.

VM
Vatro Marx
19:21 07.04.2015.

Zalosno je ali se ipak mora rijeci, da Kosovo i njihova vlada je u velikoj neizvesnosti.Sto vrijedi i da sve zemlje priznaju kada je u katastrofalnoj situaciji, hoce drzavu a veliki je analfabetizam, jos za vrijeme YU bili su nana dnu sa radom i vaspitanjem (edukaciomo) a sada su u jos vecoj neizvijesnosti i ne cudi nikoga da bjeze sa Kosova masovno, posto je velika korupcija nezaposljenost glad i svakog dana u sve vecu katastrofu.EU je jako vliku gresku naprevila priznati Kosaovo i ostaviti po strani, dali su malu pomoc kao i SAD ostavili su ih a, obecali da ce Kosovo tek da radi a Beograd da se tako vise ne gradi. Nazalost ovdje na zapadu kada vide kosovare koza im se jezi, pa im kazu drzavu imate i sto hocete sada jer stvarno stotinu i stotinu tisuca za kratko vrijeme nasli su se kosovari po pozapadu i kazu da se nikada nece vratiti. Da vracaju i ne zele njih ovdje jer i ovdje ima dosta bez posla. EU je dala onda obecanje ali je sada okrenula ledja. Sada je sve kasno sto smo uradili kazu na zapadu stidljivo.

Avatar emilsalis
emilsalis
21:12 07.04.2015.

Moj Taci.....sta tebe muci !!!! zavaravas sam sebe Srbijom !!!!Pravi problem je da ti drzava nije dobra, inace ne bi po 300 novih familija na dan, dolazilo u Nemackoj po Azil!!! Samo se od trgovine droge nemoze ziveti !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije