Naslovnica Vijesti Svijet

Hashim Thaci je “američki čovjek”, nedodirljiv za EU?

Bruxelles je zbunjen optužbama Vijeća Europe protiv pobjednika izbora na Kosovu
15. prosinca 2010. u 16:41 321 komentara 44 prikaza
Hashim Thaci
Foto: AFP/PIXSELL

Je li pobjednik nedjeljnih prvih kosovskih parlamentarnih izbora Hashim Thaci i nakon strašnih optužaba na njegov račun u izvještaju koji je švicarski istražitelj Dick Marty pripremio za Vijeće Europe, i dalje prihvatljiv Europskoj uniji kao mandatar za sastav kosovske vlade?

Ubijanje zatvorenika

Barem dok se ne razjasne optužbe da je kao vođa zločinačke organizacije krijumčara heroina, cigareta i ljudi te perača novca, tzv. Dreničke skupine Oslobodilačke vojske Kosova tijekom rata na Kosovu i osobno ubijao zatvorenike kako bi se trgovalo njihovim organima? Stoji li i dalje preporuka “ministrice vanjskih poslova EU” i potpredsjednice Europske komisije barunice Catherine Ashton da Kosovari da što prije sastave novu vladu kako bi se što prije počelo pregovarati sa Srbijom? Jesu li pregovori Prištine s Beogradom Bruxellesu važniji od ljudskih prava koja je, prema Martyjevu izvještaju, Thaci na najokrutniji način kršio? Jesu li ti pregovori u ovim uvjetima uopće mogući?

Glasnogovornica barunice Ashton Maja Kocjančič ni na jedno od pitanja, kojima su je u srijedu na redovitome podnevnome briefingu u Europskoj komisiji punu 21 minutu zasipali novinari, nije imala konkretan odgovor. – Sve tvrdnje koje se odnose na organizirani zločin i ratne zločine shvaćamo vrlo ozbiljno i to je važna tema u našim razgovorima sa svim zemljama u području – ponavljala je dodajući da EK ne može ništa poduzeti prije no što joj Marty, koji će svoj izvještaj službeno predstaviti u četvrtak u Strasbourgu, “pruži dokaze” za navedene optužbe.

Ništa ne znaju

No, kako se Marty poziva ne samo na saznanja koja je stekao tijekom dvogodišnje istrage u razgovorima s političarima, sudskim vlastima i s predstavnicima nevladinih organizacija u Beogradu, Prištini i Tirani te s osobljem UNMIK-a i s američkim njemačkim, britanskim i grčkim obavještajcima nego i s predstavnicima EULEX-a, policijsko-pravosudne misije EU na Kosovu, kako može Bruxelles tvrditi da o tome nema nikakvih saznanja? Zašto EU ne pritisne Albaniju ako sam EULEX kaže da vlasti u Tirani odbijaju suradnju u istrazi zločina?

Kocijančič je EU branila samo dvama konkretnim slučajevima, tzv. Slučajem žute kuće u kojoj se navodno obavljala “žetva”, kako je kazala, ljudskih organa, za što EULEX “nije mogao pronaći nikakve dokaze”, te Medicinskim slučajem – nije obrazložila o čemu je točno riječ – za koji “već traje suđenje dvojici okrivljenika”. No, zašto EULEX nije istražio optužbe protiv samoga Thacija? Je li Thaci, kao “američki čovjek”, nedodirljiv za EU? Bez odgovora. Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland pozvao je u srijedu, nakon što je proučio Martyjev izvještaj, “sve mjerodavne vlasti da učine sve kako bi se utvrdila istina”.

RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas

  • mare0801:

    rijetko ostajem bez teksta,ali ovo je jedan od tih situacija.Ako je ovo istina ,šokirana sam.

  • -obrisani-:

    CarUroš citiram te\"njihovi roditelji koji su nepismeni od koza i ovaca postali mafijaši najvećeg kalibra\" nadam se da se\" postati mafijaš najvećeg reda\" ne ubrajaš u napredak nacije ili možda misliš da je to stepenica iznad nauke,medicine i književnosti

  • svnedjelja:

    ali taciju treba skinut kapu, kad je trebalo uzeo je pusko vroke i v kuruzu, mogao je i glavu ostavit v kuruzi, reskirao je bio je vodja i danas je vodja, kajs e tice organa naravno da ih nije on ... prikaži još! prodavao ni uzimao, a to su isto radili i srbi, pa je bilo pol-pol hehehehehehehe